Σύσκεψη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας για την Πρωτομαγιά

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Σύσκεψη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ν. Μαγνησίας με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων του συλλόγου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 10 του Μάη στις 7 το απόγευμα , στον προαύλιο χώρο του Μεταξουργείου με θέμα: «Πρωτομαγιά 2021 – Κάτω τα χέρια απ΄το 8ωρο – Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.»

Την σύσκεψη άνοιξε η Λίλα Πέτρου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, λέγοντας πως η Πρωτομαγιά και ο Μάης έχουν σημαδέψει την Ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, από το Σικάγο που πριν 135 χρόνια έγιναν οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες των εργατών, για 8 ώρες εργασία – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ελεύθερο χρόνο, τον ματωμένο Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη όπου οι καπνεργάτες κατεβαίνουν σε απεργία συμπαρασύροντας χιλιάδες εργάτες, σε μια σειρά πόλεις, Βόλο, Αγρίνιο Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, κ.α μέχρι την Καισαριανή και τη θυσία των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη του 1944.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Ρίτσα Κωττή, πρόεδρος του συλλόγου μιλώντας για το αντιεργατικό νομοσχέδιο, κόλαφος για τα εργασιακά δικαιώματα που περιλαμβάνει την

κατάργηση του 8ωρου και την 10ωρη εργασία μέσα από τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, την επιβολή νέων περιορισμών και εμποδίων στη συλλογική οργάνωση και συνδικαλιστική δράση, επίσης τόνισε πως μέσα από τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, έχουν βάλει το λιθαράκι τους με νομοθετικές ρυθμίσεις όλες οι κυβερνήσεις .

Κλείνοντας αναφέρθηκε στους χιλιάδες εργαζόμενους που πήραν θέση μάχης απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση. Στους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ που ένωσαν τη φωνή τους, όπως και άλλοι μαζικοί φορείς με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει σιωπητήριο σε κάθε φωνή διεκδίκησης. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον αγώνα για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας, με πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης για τις υπερωρίες που χτυπά η αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων» τόνισε.

Έπειτα μίλησε η Δέσποινα Ευαγγελινού, γραμματέας του συλλόγου, κάνοντας αναφορά στην μέρα της Μητέρας τονίζοντας πως η μητρότητα στον καπιταλισμό, όχι μόνο δεν προστατεύεται, αντίθετα διώκεται, παρά τα παχιά λόγια και τις διάφορες μπαρούφες την μέρα αυτή. Βροχή τα στιχάκια και τα ποιήματα, οι ύμνοι και τραγούδια από τους φαρισαίους, όταν η στρατηγική της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κρατών μελών και των ελληνικών κυβερνήσεων κατατάσσει τη μητρότητα στο εργασιακό κόστος. Τα επιδόματα και οι άδειες τοκετού, λοχείας, η απαγόρευση απόλυσης εγκύων, όλα όσα η εργατική τάξη έχει αποσπάσει με μακροχρόνιους αγώνες για την προστασία της μητρότητας, αποτελούν για την εργοδοσία δαπάνες που πρέπει να κοπούν. Στην συνέχεια μίλησε για την 9η του Μάη, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τονίζοντας πως όσες προσπάθειες και αν κάνει η ΕΕ, όσες «διασκέψεις» και αν επινοήσει για «το μέλλον της Ευρώπης», η 9η Μάη δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέρα δική της. Είναι πολύ το αίμα που χύθηκε και δεν μπορούν να το ξεπλύνουν. Είναι πολύ σπουδαίοι οι άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους ώστε να σκεπαστεί η μνήμη τους από τις άθλιες προσπάθειες του ιμπεριαλισμού.

Η σύσκεψη έκλεισε παίρνοντας τον λόγο αρκετές συναγωνίστριες, κάνοντας τοποθετήσεις, και θέτοντας διάφορα ερωτήματα. Ακολούθησε ένας ζωντανός αλλά και εποικοδομητικός διάλογος καταλήγοντας , πως η ελπίδα σήμερα βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες, και στην οργάνωση των εργαζομένων, έτσι λοιπόν καλέσαμε στην σύσκεψη των σωματείων που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 12 Μαΐου στην αυλή του Μεταξουργείου στις 6:30 μμ. για να προετοιμάσουμε τη δική μας αποφασιστική, μαζική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει