ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – Φάμελλος: Άλλη πρόταση αντί για ψευδή διλήμματα

Παρέμβαση για σειρά ζητημάτων που αφορούν τη Θεσσαλία έκανε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Ειδικά στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων επισήμανε ότι «όντως είμαστε μπροστά στον κίνδυνο της ερημοποίησης» και πρόσθεσε πως «η Θεσσαλία χρειάζεται νερό».

Σύμφωνα με το larissaNet.gr, σχετικά με το ζήτημα της άρδευσης των καλλιεργειών, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως στη Θεσσαλία έχουμε πολύ υψηλό κόστος στην καλλιέργεια και ταυτόχρονα έχουμε απώλεια 60% στα δίκτυα άρδευσης. Ο υπουργός σημείωσε πάντως, πως το μοντέλο ανάπτυξης σχετικά με το νερό δεν έχει αλλάξει, τονίζοντας πως ως χώρα έχουμε 3 δισ. κβ μέτρα νερού, απώλειες από τα υπόγεια αποθέματα.

«Εμείς πρέπει να δώσουμε λύσεις, γιατί αν δεν ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό των υδατικών πόρων μέχρι το τέλος του 2017, τότε όλοι οι πόροι των υγρών αποβλήτων, της ύδρευσης και της άρδευσης επιστρέφουν στην ΕΕ» είπε ο υπουργός.

Ειδικά ανέφερε ότι «αντί να απαντάμε στα ψευδή διλλήματα θα πρέπει να δώσουμε μία άλλη πρόταση. Η πρόταση πρέπει να έχει νομική ασφάλεια, ενώ ότι προτείνουμε για τη Θεσσαλία θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση». Τόνισε επίσης, ότι βάσει όσων υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η Θεσσαλία θα πρέπει να καταναλώνει 450 κβ νερό ανά στρέμμα και να υπάρξει μείωση της αρδευτικής κατανάλωσης.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη κατασκευής τοπικών φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών όπως και στη θωράκιση του αρδευτικού δικτύου με το ύψος των επενδύσεων να φτάνει το 1,1 δις ευρώ

Ειδική αναφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας «ότι τα τοπικά σχέδια θα πρέπει να εφαρμόζονται υποχρεωτικά απ’ όλους και οι δήμοι θα δίνουν λόγο για την εφαρμογή των σχεδίων αυτών».

Μάλιστα ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη τα δημοτικά τέλη που θα πληρώνουν οι πολίτες να αφορούν πλέον στην ποσότητα απορριμμάτων που παράγουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει