ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας: Ο αυταρχισμός και η καταστολή δεν μπορούν να κρίψουν τη μπόχα απο την καύση των σκουπιδιών

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Άφθονη δόση αυταρχισμού και γελοιότητας, τυλιγμένη σε ένα “φύλλο” χρυσοπληρωμένης γκλάμουρ- κιτς ψευδαίσθησης, είναι η “συνταγή” με την οποία η δημοτική αρχή του Βόλου επιλέγει από την πρώτη στιγμή της εκλογής της να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα και ιδιαίτερα τους πολίτες που παλεύουν. Αυτή ήταν η απάντηση και στο χθεσινό (Δευτέρα 13/11) δημοτικό συμβούλιο όπου η “επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ” καθώς και πλήθος αγωνιστών και συλλογικοτήτων, επιχείρησαν να τοποθετηθούν και να καταθέσουν αίτημα για μια ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με θέμα τις σοβαρές εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και το σχεδιασμό του δήμου για τροφοδότηση του εν λόγω εργοστασίου με σκουπίδια προς καύση.

Για μία ακόμη φορά η δημοτική αρχή αρνήθηκε να δώσει το λόγο στους πολίτες, (κάτι που είναι κοινή πρακτική και κατοχυρωμένο δικαίωμα σε όλους τους δήμους της χώρας). Αντ’ αυτού διέλυσε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κάλεσε  αστυνομικές δυνάμεις και έκλεισε τα φώτα του δημαρχείου, σε μια ακόμα επίδειξη αντιπαράθεσης υψηλού επιπέδου… Αποκορύφωμα όλων αυτών η μήνυση την οποία κατέθεσε την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου σε μέλη της “επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ”, για διατάραξη οικιακής ειρήνης…

Η στάση της δημοτικής αρχής έχει προφανή εξήγηση. Η απόφασή της να παρέχει στη Lafarge καύσιμη ύλη από το ΧΥΤΑ Βόλου με σχεδόν μηδαμινό κόστος συνιστά μια επιχειρηματικού τύπου συμφωνία η οποία περιφρουρείται από την πλευρά της δημοτικής αρχής με ευλαβικούς όρους και κάθε μέσο. Επειδή δε στον καπιταλισμό κανένα θεσμικό κρατικό όργανο και κανένας μονοπωλιακός κολοσσός δε συνδιαλέγεται χωρίς ανταλλάγματα, η δημοτική αρχή (όπως και η κυβέρνηση) επιχειρεί κατά το δυνατόν να αποφύγει μια δημόσια συζήτηση γύρω από το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών που θα εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη συναφθείσα συμφωνία, όσο και για τους “αγαθούς” όρους βάση των οποίον συνάφθηκε αυτή. Η πρακτική αυτή βρίσκει πολιτικό έδαφος υλοποίησης στις κατευθύνσεις που προωθεί η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το διπλό και αλληλένδετο πόλο των “επενδύσεων”-ιδιωτικοποιήσεων, που δε χαρίζει απλά όλο το δημόσιο πλούτο στα αρπακτικά του κεφαλαίου, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα όλες τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά ουσιαστικά επιχειρηματικοποιεί τη λειτουργία όλης της δημόσιας διοίκησης (απο το πανεπιστήμιο μέχρι τους δήμους και της περιφέρειες) επιβάλλοντας τους ενα πολυδαίδαλο πλέγμα ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας.

Η προετοιμασία του εδάφους για την καύση σκουπιδιών έχει αρχίσει από καιρό και τελείται  από κοινού από όλους τους κρατικούς θεσμούς σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο (κυβέρνηση-απόφαση 10/01/2014 Μανιάτη και 22/02/2017 Σταθάκη, περιφέρεια -απόφαση 25/07/2013, δήμοι κτλ). Καμία προσμονή δεν πρέπει να υπάρχει από την άνευρη και στη μεγάλη της πλειοψηφία κυβερνητική αντιπολίτευση στο δήμο του Βόλου. Η προτροπή εξάλλου στελεχών της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για “θεσμική αντιμετώπιση” του ζητήματος της καύσης, ή η αξιοποίηση των εκβιασμών της δημοτικής αρχής για να αναβαθμίσουν το ρόλο τους ως απαραίτητο κρίκο  προώθησης των αιτημάτων της λαϊκής πλειοψηφίας εντός του συμβουλίου, πέρα από τη μεθοδική καλλιέργεια αυταπατών, επιχειρεί να “ξεδοντιάσει” το κίνημα και να το μετατρέψει σε “κατοικίδιο” υπεράσπισης των κυβερνητικών σχεδίων. Αυτό που μπορεί να “ταράξει τα νερά”, να βάλει φρένο στα σχέδια που απειλούν το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή και τελικά να επιβάλει μια άλλη κατεύθυνση προς όφελος των λαϊκών αναγκών είναι ένα λαϊκό, διεκδικητικό και μαχητικό κίνημα από τα κάτω, που θα συγκροτεί τα δικά του όργανα σε αντιπαράθεση και πάλη με τους επίσημους θεσμούς και τους εκφραστές τους. Αυτή ακριβώς τη δυνατότητα φοβούνται και προσπαθούν να την τρομοκρατήσουν και να την καταστείλουν εν τη γενέσει της.

Απαιτούμε την απόσυρση κάθε δίωξης σε οποιονδήποτε πολίτη του Βόλου παλεύει ενάντια στις μεθοδεύσεις των επιχειρηματικών κολοσσών και των κρατικών θεσμών που τους στηρίζουν. Παλεύουμε να δυναμώσει το κίνημα ενάντια στη  καύση των σκουπιδιών και να αποκτήσει ανατρεπτικό και αντικυβερνητικό στίγμα, ως αναγκαία προϋπόθεση μιας νικηφόρας έκβασης. Στηρίζουμε τη συγκέντρωση-παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 14/11 στις 18:00 στο δημοτικό συμβούλιο. Το λόγο για την πόλη μας τον έχει η πλειοψηφία που ζει σε αυτή και όχι μια συμμορία επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει