Μπουκώρος προς ΥΠΟΙΚ: Διορθώστε τον ΕΝΦΙΑ του Οικοδομικού Συνεταιρισμού εν ενεργεία Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας

Ζητά με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Την άμεση διόρθωση του ΕΝΦΙΑ για το οικόπεδο που ανήκει στον «Οικοδομικό Συνεταιρισμό των εν ενεργεία Δημοσίων Υπαλλήλων του Νομού Μαγνησίας» ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών. Ο βουλευτής Μαγνησίας, με την ερώτησή του, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση λανθασμένου υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου, που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια το συνεταιρισμό.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: “Πρωτοφανής είναι η περίπτωση του λανθασμένου υπολογισμού ΕΝΦΙΑ επί της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου, που ανήκει στον «Οικοδομικό Συνεταιρισμό των εν ενεργεία Δημοσίων Υπαλλήλων του Νομού Μαγνησίας», στη θέση Σωρός- Άγιος Στέφανος του Βόλου.

Πιο αναλυτικά, ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός έχει στην κατοχή του το οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ. 1298), το οποίο έχει συντελεστή δόμησης 0,03%, ενώ ο υπόλοιπος οικισμός 0,4%. Ο υπολογισμός της αξίας του οικοπέδου έγινε λανθασμένα με συντελεστή δόμησης 0,4%, όπως ο υπόλοιπος οικισμός, με αποτέλεσμα η έκδοση των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ να παρουσιάζει αύξηση κατά 107%! Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο για το 2018 η αντικειμενική αξία ανέρχεται στα 6.245.444,99 ευρώ.

Ο συνεταιρισμός, προσέφυγε το 2016 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ του 2015 και δικαιώθηκε πρόσφατα, αφού η συγκεκριμένη υπόθεση επιδικάστηκε δύο χρόνια μετά- (12/10/2018). Μάλιστα, η ΔΟΥ Βόλου προχώρησε στη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ για το έτος του 2015. Αν και ο Συνεταιρισμός έχει προσφύγει δικαστικά και για τα έτη 2016 και 2017, η επιδίκαση των υποθέσεων αποδεικνύεται ιδιαιτέρως χρονοβόρα διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικάσιμος για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 προσδιορίζεται για το 2020!

Προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι η επίλυση του ζητήματος δια της δικαστικής οδού δεν είναι ενδείκνυται, καθώς καθυστερεί, ενώ κάθε χρόνο προστίθεται νέο ΕΝΦΙΑ, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο τον συνεταιρισμό. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου απαιτούν την  έγκαιρη καταβολή των οφειλόμενων ποσών. Ήδη για τα έτη που εκκρεμεί η καταβολή των οφειλόμενων ΕΝΦΙΑ έχει διενεργηθεί ποινική διαδικασία εις βάρος του συνεταιρισμού.

Πρόκειται για μια πρωτοφανής υπόθεση, που αν και έχει αναγνωριστεί το λάθος στον υπολογισμό του συντελεστή δόμησης, εξακολουθεί να παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα με ζημιογόνες συνέπειες για το συνεταιρισμό.  Για αυτόν ακριβώς τον λόγο και επειδή η δικαστική οδός είναι πολυδαίδαλη και χρονοβόρα διαδικασία απαιτείται να ληφθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση, διότι τα πρόστιμα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό, αφού οι αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου θα έπονται κάθε φορά της έκδοσης του νέου ΕΝΦΙΑ, ενώ ο συνεταιρισμός θα βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια ατέρμονη διαδικασία οφειλών και προσφυγών” καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει