Eπερώτηση του Θ. Νάκου σχετικά με τα προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου

Επερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου σχετικά με τα προβλήματα στην ανάπτυξη του αμπελοοινικού κλάδου.

Ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος κατέθεσε Επερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μαζί με είκοσι πέντε ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τις προσπάθειες ανάπτυξης του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας.

Σύμφωνα με την ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο ρόλος του αμπελοοινικού τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας. Αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς τόσο στην εγχώρια αγορά ποτών, όσο και στην ανάπτυξη και προώθηση ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Στη χώρα μας σήμερα καλλιεργούνται περίπου 715.000 στρέμματα με οινοποιήσιμες ποικιλίες. Ο αριθμός των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων ανέρχεται στις 150.000 με μέσο όρο τα 4 στρέμματα. Η οινοπαραγωγή στη χώρα για το 2010 ανήλθε στα 3.1 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ η μέση ετήσια ανέρχεται στα 3.5 εκ. εκατόλιτρα και αποτελεί περίπου το 2% της συνολικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, μεγάλες ευκαιρίες για τα ελληνικά κρασιά προσφέρουν η διείσδυση στις ανερχόμενες αγορές της Κίνας, Ρωσίας και Ινδίας, η επένδυση στην ποιότητα και στην έρευνα, η πτώση του ευρώ που κάνει τα προϊόντα πιο ανταγωνιστικά (σε επίπεδο τιμής) απέναντι στα προϊόντα τρίτων χωρών και η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός, οινοτουρισμός).

Ο κ. Νάκος και οι υπόλοιποι επερωτώντες βουλευτές τονίζουν, πως τα τελευταία χρόνια οι αδυναμίες του αμπελοοινικού τομέα είναι εμφανείς σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης του προϊόντος, από το αμπέλι έως τον καταναλωτή. Ο αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία αντανακλαστικών αντιδράσεων και την πλήρη αδράνεια από την πλευρά της πολιτείας (ανεπίκαιρο και ελλιπές Αμπελουργικό Μητρώο, παράνομη διακίνηση σταφυλιών, που προέρχονται από παράνομες φυτεύσεις, πρακτικές ελληνοποιήσεων οίνων, μηδαμινά περιθώρια μεικτού κέρδους, κλπ). Οι παραπάνω παθογένειες τείνουν να γιγαντωθούν και αν δεν επιλυθούν άμεσα υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει ένας δυναμικός κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας. Κάτι τέτοιο, την περίοδο της οικονομικής κρίσης θα είναι καίριο πλήγμα για την Εθνική μας οικονομία, αλλά και για το μέλλον των επιχειρήσεων του κλάδου.

Η πραγματικότητα όμως γίνεται ακόμα δυσκολότερη εξαιτίας της προσβολής των αμπελώνων από την ασθένεια του περονόσπορου, που έπληξε τις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές στη χώρα, αποκτώντας μάλιστα χαρακτηριστικά επιδημικής μορφής καταστροφικού χαρακτήρα. Λόγω της έκτακτης αυτής μετεωρολογικής συγκυρίας (πολλές βροχές σε κρίσιμα στάδια της παραγωγής) οι αμπελουργοί δεν είχαν τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσουν με τα συνήθη μέσα. Επιπροσθέτως, η οικονομική κατάσταση των αμπελουργών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αφού ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι απλήρωτο για την περσινή συγκομιδή. Συνεπώς, το σύνολο των Ελλήνων οινοπαραγωγών αντιμετωπίζει όχι μόνο δυσχέρειες στη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας, αλλά και στην επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.

Καταλήγοντας οι επερωτώντες βουλευτές ζητούν μία ξεκάθαρη απάντηση από τον Κώστα Σκανδαλίδη, για την εφαρμογή αξιόπιστων διαδικασιών και αποτελεσματικών εργαλείων ελέγχου στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία του οίνου στην πατρίδα μας, για τα μέτρα ενίσχυσης των εξαγωγών και τέλος για το πότε θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη στήριξή των πληγέντων παραγωγών από τη φετινή καταστροφή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει