Επίσκεψη Λυκουρέντζου στο Υπ. Παιδείας. Συνεργασία με Ζ. Μακρή, για τα θέματα της Μαγνησίας

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Άκρως εποικοδομητική και ουσιαστική, δια ζώσης, συνεργασία για τα αγροτικά θέματα και τα θέματα αποζημιώσεων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Μαγνησίας, είχε, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος, την επισκέφθηκε, στο υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη 26 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η κ. Μακρή, ανέφερε λεπτομερώς τα προβλήματα που δημιούργησε ο παγετός, του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου στον νομό, ιδιαίτερα στις περιοχές των δήμων Αλμυρού, Ρ. Φεραίου και Νοτίου Πηλίου, στις καλλιέργειες των σιτηρών, της ελιάς, των αμυγδάλων αλλά και ορισμένων οπωροφόρων καλλιεργειών. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ελαιοκαλλιέργειες ο κ. Λυκούρεντζος, ο οποίος είχε πρωτογενή και πλήρη γνώση του θέματος, αναγνώρισε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, στην ανθοφορία των δένδρων και επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό, η εξέλιξή του, παρακολουθείται, ήδη, στενά, από το προσωπικό του τοπικού υποκαταστήματος του οργανισμού.

Γνωρίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών για τη ζημία που έχουν υποστεί τόσο από τον παγετό όσο και από το πέρασμα της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε κυρίως το δήμο Νοτίου Πηλίου και είχε ως αποτέλεσμα το σπάσιμο δένδρων και βραχιόνων των δένδρων, ο κ. Λυκουρέντζος πληροφόρησε την κ. Μακρή, πως, ήδη, η Ελλάδα έχει καταθέσει, μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία, προς την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοινή επιστολή για την κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση της ελαιοκαλλιέργειας, από τον ΕΛΓΑ, λόγω των φαινομένων του παγετού, χωρίς να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την χώρα και σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπ. Λιβανός, θα υποστηρίξει το αίτημα αυτό, ενώπιον των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.

Για τα προβλήματα, αλλά και το αίτημα των παραγωγών σιτηρών, για παράταση της περιόδου υποβολής συμπληρωματικών αιτήσεων ζημίας προς τον ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του οργανισμού, ανέφερε στην υφυπουργό, πως θα δοθεί, μία τριήμερη προθεσμία που θα ξεκινήσει από σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου, για την κατάθεση νέων δηλώσεων ζημίας για τον παγετό που εκδηλώθηκε στις 9 Απριλίου σε περιοχές των δήμων Ρ. Φεραίου και Αλμυρού, καθότι και σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να εκτιμηθεί, με ασφάλεια, ένα διαρκές μεταβαλλόμενο φαινόμενο με αποτέλεσμα οι ζημιές στις καλλιέργειες να έχουν γίνει εμφανείς στους παραγωγούς προ ολίγων ημερών. Επομένως, όσοι παραγωγοί έχουν σοβαρό και εντοπισμένο πρόβλημα θα έχουν την δυνατότητα να προβούν σε νέες συμπληρωματικές δηλώσεις ζημίας και η περαιτέρω ενημέρωσή τους, θα γίνει από τους εμπλεκόμενους, τοπικά, δήμους.

Επιπρόσθετα, στην ερώτηση της κ. Μακρή, για την εξέλιξη των εκτιμήσεων στις καλλιέργειες των οπωροφόρων αλλά και των αμυγδάλων που επλήγησαν καίρια από τον παγετό, ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε πως ήδη, οι εκτιμήσεις για τις καλλιέργειες του βερύκοκου και του ροδάκινου έχουν ολοκληρωθεί όπως και και τα πορίσματα από τις υπηρεσίες του οργανισμού, ενώ για τις αμυγδαλοκαλλιέργειες η διαδικασία, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καταγράφονται όλες οι ζημιές, που έχουν προκληθεί σε όλο το νομό και ιδιαίτερα στις περιοχές των Καναλίων, των Γλαφυρών, της Ν. Αγχιάλου, των Μικροθηβών, του Αϊδινίου, του Αλμυρού, του Σέσκλου και των υπολοίπων περιοχών των δήμων Βόλου, Ρ. Φεραίου και Αλμυρού. Παράλληλα, σε ερώτηση της κ. Μακρή για το αν έχουν εντοπιστεί προβλήματα και στις καλλιέργειες του αχλαδιού, ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε πως έχει εντοπιστεί πρόβλημα κυρίως στις περιοχές του πρ. δήμου Αισωνίας και σε περιοχές του δήμου Ρ. Φεραίου, το φαινόμενο παρακολουθείται με προσοχή από τις υπηρεσίες του οργανισμού και εφόσον παραστεί αναγκαίο θα προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες.

Η κ. Μακρή, ευχαρίστησε, θερμά, τον κ. Λυκουρέντζο, για την επίσκεψή του, την εποικοδομητική συνεργασία και την πλήρη και με απόλυτη σαφήνεια, ενημέρωση, που της παρείχε, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως « η Μαγνησία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παραγωγούς νομούς της χώρας και μέσα από την συνεχή ενημέρωση και συνεργασία, οφείλουμε, να στηρίξουμε αποτελεσματικά τον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Εξάλλου, η στήριξη του αγροτικού κόσμου της χώρας δεν αποτελεί μία απλή στόχευση αλλά βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και οφείλουμε, όλοι, να εργαστούμε μεθοδικά, προς την κατεύθυνση αυτή».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει