Ερωτήματα Μαραβέγια στην Επιτροπή Έρευνας για τα επιδημιολογικά δεδομένα του COVID-19 στη χώρα μας

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της επιδημίας του COVID-19 και την απόκριση της Ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, συμμετείχε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, την Πέμπτη 11 Ιουνίου.

Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες αστοχίες που υπήρξαν σε επίπεδο έρευνας και στη δυσκολία συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να έχουμε μια λεπτομερέστερη καταγραφή των επιστημονικών δεδομένων, ο κ. Μαραβέγιας σχολίασε ότι αυτό που αναδείχθηκε εν τέλει, είναι ότι τα συστήματα, δυστυχώς, δεν έχουν φτιαχτεί για να ανταποκρίνονται σε τόσο γρήγορους χρόνους όσο πιεστικοί ήταν οι χρόνοι εξάπλωσης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη δυσχέρεια δημιουργίας πραγματικών κλινικών μελετών, ώστε να αποδειχθεί η αξία της όποιας φαρμακευτικής αντιμετώπισης, αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα της απόσυρσης μελέτης από το Lancet, πάνω στην οποία είχε στηριχθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επίσης, υπογράμμισε τη δυσκολία να γίνουν ακόμα και μετα-αναλύσεις επιστημονικών δημοσιεύσεων «ώστε να έχουμε levels of evidence 1A, σε ένα επίπεδο φαρμακευτικής αντιμετώπισης», όπως είπε.

Τέλος, ζήτησε να ενημερωθεί αν υπάρχει ήδη κάποια επιστημονική εξήγηση – επιδημιολογική – γιατί στα τελευταία 700 κρούσματα που έχουμε από τις 22 Απριλίου μέχρι σήμερα στη χώρα μας, είναι σχεδόν μηδενικές, αν όχι πραγματικά μηδενικές, οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αν έχει καταγραφεί αυτό το δεδομένο και πού μπορεί να οφείλεται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει