Σούρλας: Όχημα φοροδιαφυγής οι offshore

Με αφορμή τις αποκαλύψεις για την φοροδιαφυγή με τις offshore ο Γ. Σούρλας δήλωσε:

«Οι αποκαλύψεις για την φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιριών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο δεν συγκλονίζουν μόνο για τις απώλειες εσόδων των εθνικών οικονομιών δις και τρις. Εκατομμυρίων, αλλά  και γιατί έχουν καταστεί θεσμός απάτης – μηχανισμός νομότυπης διαπλοκής, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και πάσης φύσεως σκοτεινών συναλλαγών.

Δρουν κάτω από νομοθετική κάλυψη ή την ανοχή των ισχυρών του πλανήτη και των κατά τόπους πολιτικών ηγεσιών.

Είναι θλιβερό σε συναντήσεις των G20 εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ,  να αναφέρουν: «η επιχείρηση που θέλει να αποκρύψει έσοδα ιδρύει μια offshore  σε άλλη χώρα, μεταφέροντας εκεί όλα τα έσοδα των θυγατρικών, ενώ τα απαλλαγμένα από τον φόρο κέρδη, επανεξάγονται και επενδύονται στην χώρα που δραστηριοποιείται η πολυεθνική».

Να περιγράφουν, δηλαδή, οι διεθνείς οργανισμοί την διάπραξη οικονομικού εγκλήματος, χωρίς να θέτουν ζήτημα αντιμετώπισης και οι ηγέτες των κρατών των ισχυρών οικονομιών, να καθίστανται απλοί ακροατές.

Όλα αυτά τόνισε ο Γ. Σούρλας, τα είχα επισημάνει σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή το 2013, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα φαινόμενα αυτά δηλητηριάζουν την φορολογική συνείδηση του πολίτη καταστρατηγούν κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και θέτουν την διεθνή κοινότητα προ των ευθυνών της.

Επομένως, η δημοσιογραφική επιτυχία δεν είναι μόνο η αποκάλυψη αλλά και η πάταξη της νομότυπης διαπλοκής με offshore εταιρίες καθώς και η εμπέδωση της διαφάνειας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει