Γ. Σούρλας: Το Σκοπιανό παραμένει ανοιχτό

Στις εκδηλώσεις μνήμης στο Γαρέφειο Πέλλας, προς τιμήν του Μακεδονομάχου Καπετάν Γαρέφη από το Πήλιο ο Γ. Σούρλας κεντρικός ομιλητής αναφερόμενος στον Μακεδονικό Αγώνα και τον Καπετάν Κώστα Γαρέφη, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ο Κ. Γαρέφης και οι Μακεδονομάχοι περιμένουν να τιμήσουμε τους αγώνες τους, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους για μια Μακεδονία ελεύθερη και ελληνική. Οι ήρωες περιμένουν να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους για την πατρίδα. Αλλά, όμως με τα όσα συμφωνήθηκαν με τους Σκοπιανούς και προβλέπεται να διαδραματιστούν:
– Δεν τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες τους
– Δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες τους
– Ακυρώνουμε μια ένδοξη ιστορική διαδρομή.

Εμείς όλοι που πιστεύουμε ότι η Μακεδονία είναι μια και μόνο ελληνική, δεν είμαστε σοβινιστές, φανατικοί, ιμπεριαλιστές, ακραίοι. Είμαστε πατριώτες, δημοκράτες και ρεαλιστές.

Σεβόμαστε την ιστορία μας και τιμούμε τους ήρωές μας, τις θυσίες των προγόνων για την πατρίδα. Δεν εκχωρούμε σε κανέναν την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εθνική μας ταυτότητα και γλώσσα.

Δεν αποδεχόμαστε τον διαχωρισμό που έκανε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων στις Πρέσπες «Εμείς οι Μακεδόνες και εσείς οι Έλληνες» και που με τη σιωπή από την ελληνική πλευρά φάνηκε ότι έγινε αποδεκτός.

Πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι η Μακεδονία δεν τεμαχίζεται σε βόρια – σκοπιανή, νότια – Ελληνική, ανατολική – βουλγαρική και δυτική – αλβανική, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Ζάεβ. Είναι ενιαία και αδιαίρετη. Είναι ελληνική.

Φιλοξένησε και φιλοξενεί διάφορους λαούς. Ας μην ξεχνούμε ορισμένοι ότι οι Σλάβοι που αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες έφθασαν στη Μακεδονία 1.100 χρόνια από τότε που ο Μ. Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης δόξασαν την Ελλάδα.

Για εμάς το ζήτημα της Μακεδονίας δεν κλείνει με μια υπογραφή στις Πρέσπες. Θα κλείσει όταν και όπως θέλει ο ελληνικός λαός. Παραμένει ανοιχτό και θα αγωνιστούμε για την πλήρη δικαίωση των Μακεδονομάχων, την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας και μνήμης.

Για τη Μακεδονία που έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων, το δικαίωμα των αποφάσεων δεν ανήκει σε κανέναν Υπουργό εξωτερικών ή Πρωθυπουργό, σημερινό ή αυριανό, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει