H Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας για τα υποβρύχια μουσεία και τα καταδυτικά πάρκα
“Εμπορευματοποίηση της θάλασσας με δούρειο ίππο τις ενάλιες αρχαιότητες”
Διαβάστε την ανακοίνωση του περιφερειακού συνδυασμού “Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή”, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Πριν από περίπου 3 χρόνια στο περιφερειακό συμβούλιο της 27ης Μαρτίου 2015, υπό την πίεση πάνω από 100 ψαράδων της Μαγνησίας, ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός δήλωνε πως «αν οι ψαράδες δε θέλουν δε θα γίνουν τα καταδυτικά πάρκα» και την ίδια στιγμή υποτίθεται πως δεσμευόταν για τη διενέργεια περιφερειακού συμβουλίου στο Βόλο που θα συζητήσει συγκεκριμένα το εν λόγω θέμα. 3 χρόνια μετά, όχι απλά αναιρεί τον λόγο του, αλλά με την ένταξη του θέματος “έγκριση υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο με τίτλο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΩΝ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΕΕΑΧ) ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ»” στο περιφερειακό συμβούλιο της 28ης Δεκεμβρίου 2018, επιχειρεί να υλοποιήσει τα πρώτα βήματα, μιας μεθόδευσης που προωθεί τη μοίρασμα της θάλασσας και του αιγιαλού σε επενδυτικά κτήματα.
Γίνεται μια απεγνωσμένη προσπάθεια από την πλευρά της περιφερειακής αρχής να πείσει την κοινωνική πλειοψηφία πως είναι άλλο τα καταδυτικά πάρκα και άλλο η δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων (βλ. βίντεο από ανάρτηση ηλεκτρονικής εφημερίδας “Λαός του Αλμυρού” 18/10/2017). Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-20013», τιτλοφορείται: « ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ & ΚΑΤΑΔΥΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΙΣ ΝΗΣΟΥΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ & ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ» (βλ. εισήγηση θέματος 10 Αρ. Πρωτ: 2616 – 15/12/2017 για το περιφερειακού συμβουλίου στις 28/12/2017), “προδίδοντας”, την ενιαιότητα των καταδυτικών πάρκων και των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Όπως όμως αναφέρει και η ΚΥΑ ΦΕΚ 119/Β/21.01.2015 για την ίδρυση επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων σε Αλόννησο και Δυτικό Παγασητικό, το βασικό νομικό πλαίσιο αποτελεί ο σκανδαλώδης νόμος 3409/2005 και η τροποποίηση του από 04/09/2014 , που αφορά τα “καταδυτικά πάρκα και τις οργανωμένες καταδύσεις” βάση του οποίου ανοίγει διάπλατα η πόρτα για παραχωρήσεις θαλάσσιων κτημάτων, επιβολή νέων απαγορεύσεων στην πρόσβαση τόσο στη θάλασσα οσο και στον πλούτο της απο επαγγελματίες αλιείς και απο την κοινωνική πλειοψηφία κτλ (αρ. 13 ν. 3409/2005). Νομικό πλαίσιο που παρά τις συναντήσεις εκπροσώπων των αλιέων με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τη δέσμευση των κυβερνητικών στελεχών για την αλλαγή του, παρέμεινε ίδιο αποκαλύπτοντας περίτρανα τις προθέσεις των κυρίαρχων κύκλων. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως στην εκδήλωση παρουσίασης του “έργου” στον Αλμυρό τον περασμένο Οκτώβρη, διεκόπει η εισήγηση της προϊσταμένης της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οταν άρχισε να αναλύει το νομικό πλαίσιο (ίσως ως περιττή λεπτομέρεια…) και το γεγονός πως βασικός υποστηρικτής του “έργου” ήταν ο κ. Μαγγλής ο άνθρωπος δηλαδή που πριν 3 χρόνια κατάρτισε τη μελέτη για την δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου καταδυτικών πάρκων σχεδόν σε ολο τον Παγασητικό και τις Σποράδες (βλ. βίντεο από ανάρτηση ηλεκτρονικής εφημερίδας “Λαός του Αλμυρού” 18/10/2017). Αυτό που απλά κάνει η περιφερειακή αρχή είναι ένα ρεσιτάλ τακτικών ελιγμών μέσω των οποίων επιλέγει αφενός να προωθήσει τα σχέδια της σε περιοχές με ευνοϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς (Αλμυρός δήμαρχος ΝΔ κ. Εσερίδης) και κατ επέκταση μικρότερες κοινωνικές αντιστάσεις και αφετέρου να προωθήσει ως πρόδρομο των καταδυτικών πάρκων τους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους επενδύοντας στο επιχείρημα των ήδη υφιστάμενων απαγορεύσεων σε χώρους ναυαγίων, αποκρύπτοντας το συνολικό σχέδιο για την εμπορευματοποίηση της θάλασσας.
Είναι σαφές πως το σχέδιο που προωθούν από κοινού η περιφερειακή αρχή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τοπικοί φορείς επιχειρεί να μετατρέψει τη θάλασσα από πεδίο ελεύθερο και προσβάσιμο σε όλους, σε είδος πολυτελείας για μια ελίτ που θα μπορεί αν πληρώνει. Αυτό εξάλλου εννοεί η ΚΥΑ ΦΕΚ 119/Β/21.01.2015 στο αρ.3 παρ.3 που γράφει πως “η καθοδηγούμενη κατάδυση των επισκεπτών στους ανωτέρω ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους διενεργείται από παροχείς καταδυτικών υπηρεσιών οργανωμένης− καθοδηγούμενης κατάδυσης”. Δημιουργία ιδιωτικού τύπου ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τη θάλασσα δημιουργεί το αρ13 παρ.3 και 11 του ν. 3409/2005, που μιλάει για 5ετής και 10ετής παραχωρήσεις των θαλάσσιων “κτημάτων” και για δυνατότητα ιδιοκτησίας τους απο: “φυσικό πρόσωπο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή σύμπραξη αυτών”. Μη γελαστεί κανείς. Ακόμα και η κυριότητα αυτών των χώρων να δοθεί έστω και προσωρινά στους δήμους, δεν τους προστατεύει απο τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας τους, στα οποία συμβάλει εξάλλου θεμελιακά και ο περιβόητος “Καλλικράτης” (ν.3852/2010).
Δεν είμαστε ενάντια στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας και της ιστορίας του τόπου μας. Είμαστε όμως αταλάντευτα πολέμιοι στη χυδαία χρήση αυτών για την υλοποίηση σχεδίων εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της θάλασσας που θα συντρίψουν τόσο μια σειρά ανθρώπων του μόχθου που βγάζουν το ψωμί τους απο αυτή, όσο και το καθολικό δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση όλου του λαού σε αυτή. Οι “αναπτυξιακές” περγαμηνές που ντύνουν τα σχέδιά τους δεν αναφέρονται στον κόσμο της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά στην καταστροφή των δυνατοτήτων του να ζει από τη δουλεία του και την παράδοση κάθε πηγής πλούτου στα χέρια του κεφαλαίου. Ακόμη και η “τουριστική ανάπτυξη” που επικαλούνται ουσιαστικά δεν μιλάει για τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών, αλλά για την αντικατάσταση των δραστηριοτήτων τους από πολυεθνικά “travel tour” και την υπαγωγή όλων των υπολοίπων είτε σε μισθωτούς σκλάβους τους με όρους σκληρής εκμετάλλευσης, είτε στην περιθωριοποίηση τους και την κατάταξη τους στους ατελείωτους κατάλογους της ανεργίας. Η Αριστερή Παρέμβαση θα συνεχίσει με κάθε μέσο την πάλη για την υπεράσπιση των ελεύθερων κοινωνικών αγαθών, τη δυνατότητα των παραγωγών και των εργαζομένων να ζουν με αυτά σε αρμονία και να τα απολαμβάνουν χωρίς τους περιορισμούς του κέρδους που επιβάλλει το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να βάλουν ανάχωμα στα σχέδια για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση. Η αδυναμία ολοκλήρωσης εξάλλου των σχεδίων της αστικής πολιτικής εδώ και τόσα χρόνια είναι έργο του αταλάντευτου αγώνα και απόδειξη πως οι αγώνες μας μπορούν να ακυρώσουν τους εκμεταλλευτικούς τους σχεδιασμούς.
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή