Η υφυπουργός Παπανάτσιου βρέθηκε στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και άκουσε τα προβλήματα Δήμου, επαγγελματιών και αγροτών

Ποιά θέματα τέθηκαν στην υφυπουργό

Η Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Κατερίνα Παπανάτσιου συνοδευόμενη από το συντονιστή κ. Κ. Βογιατζή και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, συναντήθηκε με φορείς της περιοχής και συζήτησε μαζί τους, προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέματα που τους αφορούν και τα προβλήματα που υπάρχουν και να ανταλλαχτούν πληροφορίες και απόψεις.

Η Υφυπουργός Οικονομικών συναντήθηκε αρχικά με τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους των Δημοτικών και των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση με φορείς του επαγγελματικού και αγροτικού κόσμου της περιοχής. Το πρόγραμμα των συναντήσεων ολοκληρώθηκε με μια ευρεία σύσκεψη της Υφυπουργού με πολιτιστικούς φορείς του Δήμου.

Στη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου Ρήγα Φεραίου και   αντιπροσώπους των  Δημοτικών και των Τοπικών Κοινοτήτων, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης  Νασίκας καλωσόρισε τη κ. Παπανάτσιου, επισήμανε ότι είναι πρώτη φορά που ο Δήμος τους δέχεται επίσκεψη από Υπουργό με σκοπό την πραγματοποίηση μιας τόσο ευρείας συνάντησης  και ευχήθηκε από τη σημερινή συνάντηση να προκύψουν λύσεις για κάποια από τα θέματα που αφορούν το Δήμο.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί και γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων για την ολοκλήρωσή τους, όπως είναι η δημιουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης Έρευνας και Πληροφόρησης για το Ρήγα Φεραίο γνωστό ως «Σπίτι του Ρήγα», το μουσείο Γεωργικών Εργαλείων, η τοποθέτηση υαλοπετάσματος στο πεζόδρομο του Βελεστίνου πάνω από το  τείχος των Φερών.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνέχεια σε άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη περιοχή όπως η πρόσβαση στο Internet που είναι ασθενής ή ανέφικτη σε πολλές περιοχές του Δήμου, η  προβληματική μοριοδότηση των αγροτών της περιοχής για την ένταξής τους στο πρόγραμμα της «νιτρορρύπανσης» που έχει σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα και τα διάφορα θέματα που αφορούν τη λίμνη Κάρλα.

Η κ. Παπανάτσιου πρότεινε στο Δήμο να απευθυνθεί και σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τη χρηματοδότηση του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ρήγα Φεραίου καθώς είναι ένα έργο μεγάλης πνοής, υψηλού προϋπολογισμού που θα προβάλει συνολικότερα τη περιοχή του Βελεστίνου, ενώ για το υαλοπέτασμα  στο τείχος των Φερών υποσχέθηκε να το δει και η ίδια με το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς ήδη έχει προηγηθεί συνάντηση του Δημάρχου με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Κονιόρδου.  Για το θέμα της νιτρορρύπανσης η κ. Παπανάτσιου ζήτησε να σταλεί η  σχετική τεκμηρίωση από τις αναλύσεις νερού  γεωτρήσεων που έχει κάνει ο Δήμος Ρ. Φεραίου καθώς και άλλες προτάσεις από το Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Υπουργείο  Περιβάλλοντος. Για το θέμα του Internet η κ. Παπανάτσιου είπε να περιμένουμε λίγους μήνες και θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Τόσο η ευρυζωνικότητα γενικότερα στη Θεσσαλία όσο και η κάλυψη ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στις ορεινές περιοχές του Πηλίου, όπως και σε άλλες ορεινές περιοχές της χώρας, είναι προβλήματα που τα γνωρίζει καλά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση της επίλυσής τους.

Στα θέματα που αφορούν τη λίμνη Κάρλα αναφέρθηκε εκτενώς τόσο ο Δήμαρχος, όσο και η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, αλλά και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου  και οι Αγροτικοί Φορείς της περιοχής. Τα θέματα αυτά αφορούν την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου της Κάρλας, την επιλογή του φορέα που στη συνέχεια θα διαχειρίζεται το έργο, την άρδευση των κτημάτων, τη διανομή και διάθεση των κτημάτων της Κάρλας, το μουσείο της Κάρλας στα Κανάλια, τη φύλαξη της Λίμνης, το καθαρισμό της και πολλά άλλα . Η Υφυπουργός ανέφερε ότι  από ότι γνωρίζει το έργο ολοκληρώνεται  σε λίγους μήνες, η ίδια πιστεύει ότι η διαχείριση του έργου θα πρέπει να δοθεί στο Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, τα ζητήματα που θέτονται είναι σημαντικά, αλλά θα πρέπει να συζητηθούν με τη Περιφέρεια και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με το Δημοτικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους των Τοπικών Συμβουλίων τέθηκαν πολλά και διάφορα θέματα όπως η οδική σύνδεση Κεραμιδίου – Σκλήθρου,η ασφαλτόστρωση δύο δρόμων του Βένετου για να υπάρχει πρόσβαση στις παραλίες του, η σύνδεση του Βένετου με το Πουρί, η έλλειψη περιπολικών της αστυνομίας, τα προβλήματα με το Λύκειο Καναλίων  και τα τμήματα του ΕΠΑΛ Βελεστίνου κ.α. Για πολλά από τα θέματα αυτά η κ. Παπανάτσιου πρότεινε κάποιες λύσεις, ενώ για άλλα δεσμεύτηκε να τα εξετάσει και να επανέλθει.

Στη συνάντηση με τους αγροτικούς φορείς της περιοχής τέθηκαν θέματα για τη φορολόγηση των αγροτών και των ελευθέρων επαγγελματιών, θέματα ΕΦΚΑ,  κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, η ρύθμιση του χρέους στη ΔΕΗ, τα χρέη των αγροτών στην παλιά Αγροτική Τράπεζα, προβλήματα με τη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και τα  σχέδια βελτίωσης κλπ. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ σημαντική και διαφωτιστική σε πολλά θέματα. Η κ. Παπανάτσιου δήλωσε ότι από τα στοιχεία που έχει για τα εισοδήματα του 2016 από τους 1100 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες της περιοχής  μόνο οι 33 θα πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ οι 61 δεν έχουν τη μείωση φόρου για το αφορολόγητο λόγω και άλλων εξωγεωργικών εισοδημάτων. Πρότεινε στους ενεργούς αγρότες και επαγγελματίες με χρέη να  καταφύγουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για ρύθμιση, και υποσχέθηκε να εξετάσει και να απαντήσει σε θέματα που αφορούν τα χρέη στη παλιά ΑΤΕ, τη τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών και τα σχέδια βελτίωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρέμβαση έκανε και ο Αναπληρωτής Πρύτανης  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  κ. Αθ. Σφουγγάρης, ο οποίος δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο είναι παρόν στη περιοχή μέσω του Αγροκτήματος στο Βελεστίνο και πάντοτε πρόθυμο για συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου για να δρομολογηθούν συμπράξεις που θα βοηθήσουν πολλαπλώς τη περιοχή.

Θέματα που αφορούν τη προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και του φυσικού τοπίου και πλούτου της περιοχής  αναφέρθηκαν από τους πολιτιστικούς φορείς  στη συνάντηση που ακολούθησε. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κ. Παπανάτσιου ενημέρωσε τους Πολιτιστικούς  Φορείς ότι μονοπάτια και άλλα έργα ανάδειξης  της περιοχής μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα Leader για τους Δήμους που θα προκηρυχθεί άμεσα. Επιπλέον τους ενημέρωσε ότι με πρόσφατη πρόσκληση το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού καλεί τους Πολιτιστικούς Συλλόγους να καταθέσουν προτάσεις για χρηματοδότηση δράσεων και έργων και τους ζήτησε να στείλουν τεκμηριωμένες και ώριμες προτάσεις.

Η συνάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών κ. Κ. Παπανάτσιου με φορείς του Δήμου Ρήγα Φεραίου διήρκεσε συνολικά 6 ώρες και κρίθηκε από όλες τις πλευρές ως πολύ εποικοδομητική και διαφωτιστική. Θεωρήθηκε πρωτόγνωρη για τα τοπικά δεδομένα και αναγνωρίστηκε ότι είναι μια διαδικασία που  προωθεί τον γόνιμο διάλογο ανάμεσα στη Πολιτεία και τους Πολίτες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει