Ιστορικός περίπατος στο Αρχηγείο Πηλίου του ΔΣΕ στα Κοκκινόγεια

Διοργανώνουν η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ και η ΟΒ Ζαγοράς της ΚΝΕ

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Την Κυριακή 13 Αυγούστου, η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ και η ΟΒ Ζαγοράς της ΚΝΕ, διοργανώνουν εκδήλωση στην περιοχή «Κοκκινόγεια», όπου την περίοδο δράσης του ΔΣΕ έδρευε το Αρχηγείο του Τάγματος Πηλίου.

Τιμάμε τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και όλους όσους με ηρωισμό και ανιδιοτέλεια αγωνίστηκαν, πολλοί έδωσαν και τη ζωή τους, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Διδασκόμαστε από την πλούσια ιστορία του Κόμματός μας για τις σημερινές μάχες, στην καθημερινή πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, την οικοδόμηση και ισχυροποίηση παντού του ΚΚΕ.

Το Αρχηγείο Πηλίου των αντάρτικων ομάδων συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1946, τέσσερις μήνες μετά τη συγκρότηση των πρώτων ομάδων Αυτοάμυνας του Πηλίου, του Βόλου και της Όθρυς (Απρίλης 1946), με διοικητή τον Μιχάλη Παπαδάμο (Φεραίο). Ο χώρος στα «Κοκκινόγεια» χρησιμοποιείται από τότε ως έδρα του Αρχηγείου, όπου λειτουργούσε ραφείο, μαγειρεία και άλλα συνεργεία. Βορειότερα ήταν τα «έμπεδα» (περιοχή «Σαμσαρέλου») όπου γίνονταν η εκπαίδευση των μαχητών και μαχητριών και σε ένα ύψωμα κοντά ήταν τοποθετημένος ο ασύρματος για την επαφή με το Γενικό Αρχηγείο. Στο σημείο που ήταν ο ασύρματος έχει τοποθετηθεί τιμητική πλακέτα σε περσινή εκδήλωση στον χώρο. Στην πορεία και με την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τα τμήματα αυτά οργανώθηκαν στο Τάγμα Πηλίου, ενταγμένο στην 123 Ταξιαρχία που συνέχισε τη δράση του μέχρι και το 1950.

Σημεία συνάντησης για τη μετάβαση στην εκδήλωση είναι: α) το Δημαρχείο Ζαγοράς στις 9 π.μ. και β) το μνημείο του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ στην Άνω Κερασιά στις 10 π.μ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνει ξενάγηση. Το ιστορικό του Τάγματος Πηλίου θα διαβαστεί από το Θανάση Βογιατζή, δημοσιογράφο και συγγραφέα και η ομιλία θα γίνει από το Βασίλη Τσαπράζη μέλος της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ. Τέλος θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση όσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: Για Ζαγορά: 6995181860, 6973737095 και για Βόλο: 24210-33200.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει