ΚΑΙΡΟΣ: Η «ΑΘΗΝΑ» επελαύνει – Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου και Αλμυρός στο βαθύ μωβ του χάρτη του Meteo – Η Ζαγορά έχει δεχτεί ήδη το μεγαλύτερο ύψος βροχής!
Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη στο “Radio Marconi 96,1 F.M.”: “Σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφερειακή Ενότητα…”
Η κακοκαιρία «Αθηνά» ελέγχεται για την ώρα, αλλά αυτό που απασχολεί τους μετεωρολόγους είναι το Σαββατοκύριακο, δεδομένου ότι η «κάνουλα» δεν θα κλείσει μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα, δίνοντας έτσι σωρευτικά πολύ μεγάλα ύψη βροχής σε συγκεκριμένες περιοχές.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Ντάφη, Φυσικό,-Μετεωρολόγο, Ph.D και επιστημονικό συνεργάτη του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία «Αθηνά» είναι το πρώτο σοβαρό βαρομετρικό σύστημα που επηρεάζει την περιοχή μας το φετινό φθινόπωρο, προκαλώντας βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Στις περισσότερες περιοχές οι βροχοπτώσεις είναι ποτιστικές και ευεργετικές μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, όμως σε μερικές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας εκδηλώθηκαν ραγδαίες βροχοπτώσεις οι οποίες προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021.
Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Οκτωβρίου, με τον κυριότερο όγκο βροχοπτώσεων να εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα, τα Επτάνησα, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Για την περιοχή μας, την Μαγνησία και σύμφωνα με την πληροφόρηση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέας Κολυνδρίνη, την οποία μοιράστηκε το πρωινό της Παρασκευής με το ακροατήριο του Radio Marconi 96,1 F.M., μιλώντας στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη, τα φαινόμενα θα εντατικοποιούνταν από το μεσημέρι της Παρασκευής και κυρίως στους Δήμους Αλμυρού και Ζαγοράς Μουρεσίου. Η ίδια μάλιστα δήλωσε την πλήρη ετοιμότητα του μηχανισμού της Περιφερειακής Ενότητας.
Ο παραπάνω χάρτης δείχνει το συγκεντρωτικό ύψος βροχής (σε χιλιοστά) που προβλέπει το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι το βράδυ της Κυριακής 10 Οκτωβρίου. Με σκούρα χρώματα διακρίνονται οι περιοχές που αναμένουμε να δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Οι περιοχές με αυξημένες επικινδυνότητα για κατολισθήσεις είναι: η Ανατολική Θεσσαλία από τα παράλια του Ολύμπου μέχρι το Πήλιο, η Δυτική Θεσσαλία (Πίνδος) και η Δυτική Στερεά Ελλάδα.
Άλλωστε, όπως εξηγεί ο κος Ντάφης, το μεγαλύτερο ύψος βροχής μέχρι στιγμής το έχει δεχτεί το Ανατολικό Πήλιο και συγκεκριμένα η περιοχή της Ζαγοράς όπου μέσα σε 14 ώρες δέχτηκε 180 χιλιοστά βροχής -ένα πολύ υψηλό νούμερο- και ακολουθούν η Καλαμπάκα με 90 χιλιοστά βροχής, η περιοχή Δίον Πιερίας με 88 χιλιοστά, τα Θεοδώριανα Άρτας με 74 χιλιοστά κι η Νάουσα με 58 χιλιοστά.
Κατά τον κο Ντάφη, δεν αποκλείεται η Ζαγορά που έχει δεχθεί ήδη πολύ νερό, μέχρι την Κυριακή να φτάσει σωρευτικά έως και τα 300 χιλιοστά βροχής.
Όσον αφορά στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και στη Δυτική Πελοπόννησο, σε αυτές τις περιοχές θα βρέχει ασταμάτητα μέχρι και την Κυριακή 10/10/2021. «Είναι σημαντικό το κοινό να ακολουθεί τις οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και να περιορίζει τις μετακινήσεις του στις περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα» σημειώνει ο κος Ντάφης.