Κων. Μαραβέγιας: «Η κυβέρνηση αξιοποιεί την τεχνολογία για την απεμπλοκή και επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης»

Την πεποίθηση ότι το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα αποτελέσει ένα πραγματικά καινοτόμο εργαλείο για την διαχείριση και επιτάχυνση των συσσωρευμένων εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη», εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα πραγματικά μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο το οποίο θέτει το πλαίσιο για την μελλοντική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού φακέλου στο χώρο της δικαιοσύνης, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα προς την ψηφιακή δικαιοσύνη για όλους τους κλάδους της.

Συγκεκριμένα, καθιερώνεται η υποβολή αίτησης επαναπροσδιορισμού των εν λόγω υποθέσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Αποτέλεσμα θα είναι τόσο η εξοικονόμηση δαπανών όσο και η εξοικονόμηση χρόνου, με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διενέργειας κοινοποιήσεων που αφορούν στην επίσπευση της διαδικασίας και άλλων διαδικαστικών πράξεων. Επομένως, με τη χρήση της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας διασφαλίζεται η επιτάχυνση της εκδίκασης μιας μεγάλης κατηγορίας συσσωρευμένων υποθέσεων, χωρίς να αμφισβητείται ούτε κατ’ ελάχιστο η προστασία του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων.

Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός αυτής της πλατφόρμας γίνεται κατά κύριο λόγο για την προστασία των συμφερόντων των δανειοληπτών, οι οποίοι θα αποκτούν απευθείας -σχεδόν αυτοματοποιημένα- όλα τα αναγκαία φορολογικά και τραπεζικά έγγραφα, χωρίς να στήνονται σε ουρές ή να συνωστίζονται, ειδικά αυτή την εποχή. Μάλιστα, στηλιτεύοντας την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «νοθεύει το νόμο Κατσέλη», ανάφερε χαρακτηριστικά: «Είναι απορίας άξιο πως μπορεί να είναι αρνητική μια ρύθμιση που επιταχύνει την απόδοση δικαιοσύνης και την δικαστική προστασία όσων δανειοληπτών την χρειάζονται πραγματικά».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία θεσπίζονται δικονομικές ρυθμίσεις ως προς την εφαρμογή της αρχής που απαγορεύει τη διπλή κύρωση για την ίδια παραβατική συμπεριφορά. Ειδικότερα, φέρνοντας ως παράδειγμα περιπτώσεις λαθρεμπορίας ή φοροδιαφυγής, για τις οποίες η νομοθεσία προβλέπει τόσο διοικητικές όσο και ποινικές κυρώσεις, τόνισε ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται η είσπραξη των σχετικών διοικητικών προστίμων, χωρίς να εμποδίζεται και η ποινική καταδίκη των προσώπων που διαπράττουν τα αντίστοιχα ποινικά αδικήματα.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής Μαγνησίας επέκρινε για μια ακόμη φορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνεί με τη συγκεκριμένη διάταξη, λέγοντας ότι ανακαλύπτει ξανά «μεροληπτικές και περίεργες» ρυθμίσεις που δήθεν εγείρουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την σκοπιμότητά τους. «Ποιοι είναι ακριβώς αυτοί που δήθεν ωφελούνται «φωτογραφικά» από τις παραπάνω ρυθμίσεις, δεν μας το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι γνωρίζει συγκεκριμένα ονόματα», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε: «Η ΝΔ δεν γνωρίζει ούτε έχει επαφές με λαθρεμπόρους. Όσοι γνωρίζουν λαθρεμπόρους καλά θα κάνουν να πουν τα ονόματα τους. Και όσοι ισχυρίζονται πως δήθεν παραγράφονται ποινικά αδικήματα καλό είναι να ξανανοίξουν τα νομικά τους βιβλία. Ή να βρουν ένα καλό δικηγόρο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα προχωρήσει σε αυτονόητα μέτρα απεμπλοκής και επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης. Χωρίς να ακούει υστερικές κραυγές ή υστερόβουλους επικριτές όσων θετικών γίνονται. Για το καλό της χώρας και των Ελλήνων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει