Κραυγή αγωνίας από τον Αγροτικό Σύλλογο Ν. Πηλίου: Η χαλαζόπτωση προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή

“Η ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε την Ανατολική περιοχή του Ν. Πηλίου στις 17 Νοέμβρη προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα ελαιοπερίβολα στη νοτιοανατολική του πλευρά. Ειδικά στις περιοχές Ξινόβρυση, Πάλτση, Συκή η ζημιά που προκάλεσε το χαλάζι είναι σχεδόν ολοκληρωτική”, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζεται ως εξής:

“Οι συνάδελφοι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ενώ ετοιμάζονταν να συλλέξουν την παραγωγή τους, η χαλαζόπτωση τους την κατάστρεψε, αφήνοντας τους πίσω μόνο έξοδα. Το χαλάζι κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τη βρώσιμη ελιά που ήταν έτοιμη να συγκομισθεί, ρίχνοντάς την από τα δέντρα ή αφήνοντάς τη χτυπημένη πάνω σε αυτά.

Μετά από επικοινωνία που είχε ο σύλλογος με μέλη του εκτιμάται πως οι ζημιές έχουν γίνει κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες Ξινόβρυσης, Συκής και Πάλτσης. Οι καταστροφές στις περισσότερες περιοχές αγγίζουν το 100%. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν αρκούσαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίοι αγρότες (Φορολογικό, Ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής, “κόκκινα” δάνεια) ήρθαν και οι καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες για να αποτελειώσουν το έργο που είναι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Απαιτούμε:

1. Την άμεση και “αντικειμενική” εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ χωρίς κανένα επιπλέον κόστος προς τους πληγέντες, με την πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
2. Την στο 100% αποζημίωση της ζημιάς σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο εντός της καλλιεργητικής περιόδου.
3. Οι αποζημιώσεις να είναι ακατάσχετες”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει