Μπέος για Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής: «Έκτρωμα το τοιχίο που θεωρούν διατηρητέο μνημείο»

Ανακοίνωση για την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας για τον κυκλικό κόμβο στη Νέα Ιωνία εξέδωσε ο Δήμος Βόλου, η οποία έχει ως εξής:

Άκρατη θυμηδία, και έντονο προβληματισμό για την επιστημονική τους επάρκεια, αν δεν πρόκειται για μια χοντροκομμένη προβοκάτσια σε βάρος του Δήμου και της πόλης, προκαλεί αυτή η απόφαση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας (ή του…όλου;) που γνωμοδοτεί αρνητικά για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στις οδούς Αναπαύσεως, Μαιάνδρου, Μελίνας Μερκούρη και Καζανάκι, στο παλιό Νεκροταφείο.

Προφανώς δεν αντελήφθησαν, ή δεν θέλουν να το κάνουν, ότι ο κόμβος σε τίποτα δεν θα ενοχλήσει ή παρεμποδίσει ένα κοιμητήριο που είναι ήδη από ετών εκτός λειτουργίας, πολλώ δε μάλλον δεν πρόκειται να παρεμποδίσει την μελλοντική ανάδειξή του σε ένα πάρκο –ιστορικό μουσείο.

Είναι η ώρα οι προστάτες αυτοί της τέχνης και της αισθητικής να συνειδητοποιήσουν ότι το τοιχίο που θεωρούν σαν διατηρητέο μνημείο (έλεος!) σε τίποτα δεν συνεισφέρει στην ανάπλαση της περιοχής, αλλά αποτελεί ένα έκτρωμα και σίγουρα μια παραφωνία στα όσα σχεδιάζονται για το παλιό κοιμητήριο.

Και πάνω απ όλα αυτοί, οι προδήλως εκτός τόπου και χρόνου γνωμοδοτούντες, πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα    και να αντιληφθούν ότι πέρα από τους νεκρούς, το σεβασμό και το ενδιαφέρον μας απαιτούν κυρίως οι ζώντες, που στη συγκεκριμένη περιοχή υποφέρουν από την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται και που θα λυθεί με το έργο αυτό.

Ειλικρινά σοβαρός διάλογος με ανθρώπους που έχουν τέτοιες απόψεις δεν μπορεί να γίνει. Απλά τους ενημερώνουμε ότι το έργο θα κατασκευαστεί γιατί είναι ζωτικής σημασίας    για τους κατοίκους της Νέας Ιωνίας, καθώς θα λύσει μείζονα προβλήματα και θα αναδείξει την περιοχή, και τους καλούμε να σοβαρευτούν και να πάψουν να εκτίθενται, είτε από αφέλεια, είτε εκτελούντες «διατεταγμένη υπηρεσία».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει