Στο Βόλο το Σάββατο οι ευρωβουλευτές Μαριάς και Χουντής

Σε ανοιχτή Ημερίδα – Στρογγυλή Τράπεζα Ευρωπαϊκού πολιτικού προβληματισμού

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για την άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη Ανοικτή Ημερίδα – Στρογγυλή Τράπεζα Ευρωπαϊκού πολιτικού προβληματισμού, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, για την πορεία και το Μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώνεται  το Σάββατο 4 Νοεμβρίου και ώρες 10.30 π.μ. έως 14.30 μ.μ.  στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη 72 – πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου), με τίτλο: “Το Μέλλον της Ευρώπης: Μια δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη! Ναι, αλλά πως;»

 Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας και του 2/βάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο “Περραιβία”, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να διοργανωθούν ανοιχτές συζητήσεις για το Μέλλον της Ευρώπης και να διαμορφωθούν πολιτικές για μια πιο Δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη, που να υπηρετεί πρώτα απ’ όλα άνθρωπο και όχι τους αριθμούς.

Όπως είναι γνωστό οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. στη Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου και στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου 2017, με την ευκαιρία της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, ξεκίνησαν  τη διαδικασία του πολιτικού προβληματισμού και προχωρούν στη διαμόρφωση της Λευκής Βίβλου , που έχει ως βασικά ζητούμενα την  ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης,  το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και  το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ. (ΟΝΕ) .

Για την πραγματοποίηση της σπουδαίας αυτής Ημερίδας, συμπράττουν η Περιφέρεια  Θεσσαλίας , το Europe Direct Θεσσαλίας ,το Πανεπιστήμιο  και η Κοινωνία των Πολιτών (Δίκτυο “Περραιβία”) ,προκειμένου να προχωρήσει  ο διάλογος και ο προβληματισμός για την πορεία της Ευρώπης και ο τρόπος  με τον οποίο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια νέα ,δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη ,που να μεριμνά και να εγγυάται  την ευημερία όλων των πολιτών της.

 

Σημαντικοί ομιλητές από την Ευρωβουλή και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στις εργασίες της ημερίδας έχουν προσκληθεί Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, πανεπιστημιακοί καθηγητές και τεχνοκράτες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ελεύθερα τη δική τους οπτική και προσέγγιση για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα μέσα σε αυτή.

Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν ως ομιλητές οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Νότης Μαριάς και Νίκος Χουντής, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι καθηγητές κ.κ. Χρήστος Κόλλιας, Θεόδωρος  Μεταξάς και Ανδρέας Στεργίου και τέλος, ως εκπρόσωπος της ομάδας “Ευρώπη” της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,  ο κ. Λευτέρης  Αντωνόπουλος.

 

Σοβαρά θέματα στο τραπέζι της διαβούλευσης

Οι εισηγήσεις των ομιλητών αναφέρονται σε πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ευρώπη σήμερα και τα οποία οι λαοί καλούνται να αντιμετωπίσουν.

 

Συγκεκριμένα η θεματολογία των εισηγητών είναι:

  • “ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΡΩΠΗ:Ο Άλλος Δρόμος”

Νότης Μαριάς –Πρόεδρος του Κόμματος “ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ”, Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

  • “Η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση”

Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής Λαϊκής Ενότητας

  • Από την Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση; Η οπτική των οικονομικών της άμυνας

Χρήστος Κόλλιας, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

  • Σχεδιάζοντας στρατηγικά την ανάπτυξη στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον: Από την παγκόσμια γενίκευση στην τοπική ιδιαιτερότητα “

Δρ. Θεόδωρος Μεταξάς – Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής, ΤΟΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

  • “Η ενεργειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Ανδρέας Στεργίου –  Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής ΤΟΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

  • “Η πολιτική Συνοχής μετά το 2020: προκλήσεις και προοπτικές με βάση την 7η έκθεση της Επιτροπής για τη Συνοχή”.

Ελευθέριος Αντωνόπουλος, PhD – Μέλος του δικτύου “Ομάδα Ευρώπη” – Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με παρεμβάσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αυτή έχει την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βόλου ,ενώ  θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . στην Ελλάδα.

Οι Διοργανωτές πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά : “η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο θέμα της περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης και του διεθνή της ρόλου, που μπορεί να έχει. Η προοπτική που έχει η Ευρώπη είναι μόνο του εκδημοκρατισμού, του δικαίου εμπορίου, της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και του αμοιβαίου σεβασμού! Θέλουμε μια δίκαιη και δημοκρατική  Ευρώπη . Γι’  αυτό πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αναζητήσουν τον τρόπο. Το οφείλουν στις επόμενες γενιές”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει