Συμβάσεις έργων 21 εκατ. ευρώ υπογράφηκαν από την ΔΕΥΑΜΒ

Δήμαρχος Μπέος: Ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Συμβάσεις έργου, συνολικού προϋπολογισμού 21 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, υπογράφηκαν την Τετάρτη στο Δημαρχείο Βόλου μεταξύ της ΔΕΥΑΜΒ και των αναδόχων εργολαβικών εταιρειών, που αφορούν την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) για την υποδοχή των λυμάτων των οικισμών Αγριάς και Νέας Αγχιάλου, ένα έργο πρωτοποριακό που θα γίνει με τη χρήση μεμβρανών και διασφαλίζει την εκροή λύματος σε επίπεδο άρδευσης, και τη σύνδεση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Νέας Αγχιάλου με τον Βιολογικό (ΕΕΛ).

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων και υπογράμμισε την ικανοποίησή του γιατί επί της δικής του Δημοτικής Αρχής ο Δήμος Βόλου είναι ο πρώτος στην Ελλάδα, μετά το Δήμο Αθηναίων, που έχει σε εξέλιξη έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που συνολικά ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οι σημερινές συμβάσεις, είπε, θα επιτρέψουν στο βιολογικό, που όταν έγινε ήταν ένα πρωτοποριακό έργο αλλά οι δυνατότητές του ξεπεράστηκαν αντικειμενικά, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της επέκτασης του Δήμου, να λειτουργήσει απόλυτα προστατευτικά για το Περιβάλλον, τόσο για τον υδροφόρο ορίζοντα, όσο και για τον Παγασητικό και θέλω να ευχαριστήσω γι αυτό τόσο τα συναρμόδια Υπουργεία όσο και τα στελέχη και το προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας.

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εργολαβικής εταιρείας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η επέκταση του βιολογικού είναι ένα πρωτοποριακό έργο καθώς για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στην Ελλάδα η μέθοδος των μεμβρανών που διασφαλίζει ότι η εκροή των επεξεργασμένων λυμάτων θα είναι επιπέδου άρδευσης.

Δεσμεύτηκε ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και ενημέρωσε ότι οι εργασίες ξεκινούν άμεσα, οι εργολαβίες θα εξελίσσονται παράλληλα και ότι προβλέπεται το έργο να παραδοθεί μέσα σε 15 μήνες.

Τι αφορούν οι συμβάσεις

Οι συμβάσεις για την εκτέλεση των έργων:

• ΕΠΕΚΤΑΣΗ Ε.Ε.Λ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Γ’ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΓΡΙΑΣ ΚΑΙ Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΥ, προϋπολογισμού 12.600.000,00 € χωρίς Φ.Π.Α.

Με την κατασκευή του έργου της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων του Βόλου, αποκτούν δυναμικότητα 215.000 ισοδύναμων κατοίκων από 170.000 που έχουν σήμερα και καθίστανται ικανές για την παραλαβή προς επεξεργασία του των λυμάτων του συνόλου των οικισμών του Δήμου Βόλου.

Το έργο της επέκτασης των ΕΕΛ, αφομοιώνει την πιο σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της επεξεργασίας του λύματος και συγκεκριμένα αυτήν των μεμβρανών διήθησης, με αποτέλεσμα ένα βαθμό επεξεργασίας που καθιστά το επεξεργασμένο λύμα κατάλληλο για άρδευση. Με την κατασκευή του έργου οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, θα συνεχίσουν να βρίσκονται μεταξύ των πιο σύγχρονων και αποτελεσματικών της χώρας, προστατεύοντας αποτελεσματικά το περιβάλλον από την εδαφική διάθεση των λυμάτων και θωρακίζοντας τον Παγασητικό στο σύνολο της ακτογραμμής του Δήμου Βόλου.

•ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ Δ. ΒΟΛΟΥ ΜΕ ΕΕΛ ΔΕΥΑΜΒ , Προϋπολογισμού 7.550.000,00 € χωρίς Φ.Π.Α.

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται η κατασκευή τριών νέων αντλιοστασίων μεταφοράς (Δ2, Δ4 και Δ7), η αναβάθμιση του υφιστάμενου αντλιοστασίου Α3 των Ν. Παγασών για τη κάλυψη των πρόσθετων παροχών, καθώς και αγωγοί μεταφοράς από τη Ν. Αγχίαλο έως το Βόλο, συνολικού μήκους 12.800 μέτρων. Οι αγωγοί είναι δίδυμοι, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα σε τυχόν βλάβες.

Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνονται τα έργα διασύνδεσης του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της Νέας Αγχιάλου με το υφιστάμενο αντλιοστάσιο Α3 των Ν. Παγασών το οποίο ανακατασκευάζεται εξ ολοκλήρου, λόγω της ανεπάρκειας του υφιστάμενου εξοπλισμού για την κάλυψη των πρόσθετων παροχών και μέσω αυτού, με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜ Βόλου. Τα έργα διασύνδεσης, πέραν των λυμάτων της Νέας Αγχιάλου, θα μπορούν να παραλάβουν ως δυναμικότητα και τα λύματα των οικισμών Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Άγιος Γεώργιος, Μάραθος και Κριθαριά.

Τα έργα διατάσσονται κατά κύριο λόγο επί της Ε.Ο. από την Ν. Αγχίαλο προς την πόλη του Βόλου, με εξαίρεση το καταληκτικό τμήμα του δικτύου μεταφοράς που στο ύψος των Ν. Παγασών όπου εξέρχεται από την Ε.Ο. και μέσω της οδού Μανδηλαρά καταλήγει στην παραλία και από εκεί στο υφιστάμενο αντλιοστάσιο Α3 στις Νέες Παγασές.

Η κατασκευή αυτών των έργων, σε συνδυασμό με τα ήδη εκτελούμενα για το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στην Ν. Αγχίαλο και τα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Αγριάς και Αγ. Στεφάνου που έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν, αποδίδει ένα πλήρες πλαίσιο προστασίας του Παγασητικού από τα αστικά λύματα και η συνολική ακτογραμμή του Δήμου Βόλου αποκτά νέες δυνατότητες ανάπτυξης. Επιπλέον η κατασκευή των έργων θα δημιουργήσει περί τις 400 θέσεις εργασίας στα επόμενα τρία χρόνια, παρέχοντας ουσιαστική ανάσα στην χειμαζόμενη από την ανεργία πόλη μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει