Τηλεδιάσκεψη του Κων. Μαραβέγια με τη διοίκηση της ΟΕΒΕΜ για τα προβλήματα από την πανδημία

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες της Μαγνησίας εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, ενημερώθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΟΕΒΕΜ.

Η πρόεδρος κ. Δώρα Καναβιτσά και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΒΕΜ ζήτησαν την παρέμβαση του βουλευτή για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου, ώστε να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων των οποίων η οικονομική δραστηριότητα επλήγη από τον COVID-19. Τόνισε, μάλιστα, ότι το συνολικό κονδύλι για το τρέχον έτος από το υπουργείο Ανάπτυξης, προς κάλυψη εκτάκτων αναγκών λόγω κορωνοϊού, ξεπερνά πλέον τα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής επισήμανε ότι, συνολικά από τους τρεις πρώτους κύκλους έχουν χορηγηθεί 3,4 δισ. ευρώ σε πάνω από 145.000 δικαιούχους, ενώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που δίδεται τον Δεκέμβριο, έχει αποφασιστεί για όλες τις επιχειρήσεις να μην επιστρέφεται το 50% της ενίσχυσης. Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, συμπεριλαμβανομένων όλων των ατομικών και νέων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής (στις οποίες περιλαμβάνεται το λιανεμπόριο) ή πλήττονται σημαντικά, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, όπως και η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Επιπρόσθετα, οι πληττόμενες επιχειρήσεις δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και συνέχιση της αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων τους ως το τέλος του έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Μαραβέγια, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύσει για όλους τους πληττόμενους επαγγελματίες η υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40% για τα επαγγελματικά ακίνητα, ενδεχομένως μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021.

Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο είναι η διατήρηση, για τις επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου, της δυνατότητας συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από εκείνες των οποίων οι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή.

Ο κ. Μαραβέγιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τροπολογία, που εντάχθηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία προβλέπει την παράταση πληρωμής των επιταγών κατά 75 μέρες από την ημερομηνία λήξης τους εντός του 2020. Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως είπε, αφορά επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή ή πλήττονται, εάν στο εξάμηνο Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020 ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει