ΒΟΛΟΣ: Το ΚΚΕ με ομιλητή τον Γ. Μαρίνο γέμισε το κινηματοθέατρο Αχίλλειον

“Λευκό πολιτικό μητρώο” δεν έχει κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ούτε είναι οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι στην ίδια βάρκα…”

Στο κατάμεστο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» πραγματοποιήθηκε η κεντρική πολιτική συγκέντρωση της Τ.Ο. Μαγνησίας στο Βόλο. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. (Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία).

Μετά την ομιλία έγινε η βράβευση των πρωτοπόρων Κομματικών Οργανώσεων στην Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη Δεκέμβρη 2017. Πρώτη ΚΟΒ αναδείχτηκε η ΚΟΒ Μετάλλου, ενώ βραβεύτηκαν και οι ΚΟΒ Ν. Ιωνίας που κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα από τους περισσότερους εργαζόμενους και ΑΕΙ τα μέλη της οποίας συνεισέφεραν περισσότερο από το προσωπικό τους υστέρημα στην εξόρμηση.

Ομιλία του Γιώργου Μαρίνου μέλους του Π.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΒΟΛΟ

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες

Το ΚΚΕ με συνέπεια, με βαθειά συναίσθηση της ευθύνης του απέναντι στην εργατική τάξη, το λαό μας και τα παιδιά του δίνει το αγωνιστικό του παρόν σε κάθε μέτωπο πάλης κατά της επίθεσης του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής κι αυτή τη χρονιά ο αγώνας των κομμουνιστών έχει πρόσθετες απαιτήσεις γιατί το 2018 είναι φορτισμένο με το γιορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του τιμημένου ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

Τα 100ντάχρονα του ΚΚΕ είναι υπόθεση της εργατικής τάξης. Το κόμμα της συμπλήρωσε έναν αιώνα ιστορικής διαδρομής και η ιστορία του είναι η ιστορία της εργατικής λαικής πάλης στη χώρα μας η οποία γράφτηκε με μεγάλο ηρωισμό χάρη στην αυτοθυσία χιλιάδων εργατών και εργατριών, χιλιάδων λαϊκών ανθρώπων μέσα στην πορεία του χρόνου .

Η μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ αλλά και της ιστορίας του εργατικού κινήματος στο Βόλο, στη Μαγνησία, μπορεί να εξοπλίσει τους εργαζόμενους και να τους δώσει τα αναγκαία εφόδια για να γνωρίσουν καλά την πορεία του τόπου μας, να ερμηνεύσουν σύνθετες εξελίξεις και γεγονότα, να αποκτήσουν δοκιμασμένα κριτήρια, πολύ χρήσιμα για το σήμερα και το αύριο του ταξικού αγώνα.

Θέλουμε να καλέσουμε τους εργαζόμενους της περιοχής όχι μόνο να μελετήσουν τη διακήρυξη της ΚΕ αλλά να συμβάλλουν στη συγκέντρωση και την αξιοποίηση ιστορικού υλικού , να στηρίξουν την προσπάθεια της Κομματικής Οργάνωσης, να δεθούν πιο πολύ με το κόμμα μας, να συμπορευτούμε την επόμενη περίοδο στις εργατικές, λαικές κινητοποιήσεις.

Μαζί να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του 20ου συνεδρίου για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, την ανασύνταξη του Εργατικού κινήματος και την Κοινωνική συμμαχία για την εργατική εξουσία, το Σοσιαλισμό που είναι η μοναδική λύση για το λαό μας, για να εξαφανιστεί η ανεργία και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά για όλους, να καταργηθεί η εκμετάλλευση, να απολαύσουν οι παραγωγοί του πλούτου τον κόπο τους.

Η αναγκαιότητα αυτή επιβάλλεται να συνειδητοποιηθεί βαθειά γιατί η μη συνειδητοποίηση, ο συνεχιζόμενος εγκλωβισμός στα δίκτυα του συστήματος είτε η αποχή από την πάλη σημαίνει αναπαραγωγή της οδυνηρής κατάστασης που ζούμε, εναλλαγή αστικών κομμάτων στην κυβέρνηση με πολιτική που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και χειροτερεύει την κατάσταση των εργαζομένων.

Να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά το χρόνο που χάθηκε και τι ζημιά έγινε με τις αυταπάτες και τις προσδοκίες φιλολαικής λύσης απο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του κεφαλαίου.

Τώρα, δεν έχουμε πείρα μόνο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κυβερνά τρία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ , κυβερνά η νέα Σοσιαλδημοκρατία και ο λαός στενάζει. Η μελέτη αυτής της τρίχρονης πείρας είναι πολύ αναγκαία και τα συμπεράσματα που βγαίνουν απαραίτητα για να αποκαλυφθεί η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει το μαύρο –άσπρο, αξιοποιεί “ακρότητες” της ΝΔ και παρουσιάζεται ως δύναμη προόδου.

Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε πάνω στην λαϊκή αγανάκτηση, στηρίχτηκε από ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου, έπαιξε με ψεύτικα συνθήματα και υποσχέσεις για την κατάργηση των μνημονίων και του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, των πετσοκομμένων μισθών και συντάξεων.

Μόλις άρπαξε την λαϊκή ψήφο πέρασε στην επίθεση , έφερε και άλλα μνημόνια , τάισε το κεφάλαιο και επέβαλλε στο λαό κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Μαζί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσε τις συντάξεις, φόρτωσε τις λαϊκές οικογένειες με αβάσταχτη φορολογία, επέκτεινε τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις, έβγαλε στο σφυρί των πλειστηριασμών το λαικό βιός ακόμα και την πρώτη κατοικία και έφτασε μέχρι του σημείου να διαπράξει το στυγνό έγκλημα της κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος.

“Λευκό πολιτικό μητρώο” δεν έχει κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ούτε είναι οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι στην ίδια βάρκα όπως παραπλανητικά ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας.

Λέμε στους εργαζόμενους του Βόλου να επεξεργαστούν στη σκέψη τους ποιος κερδίζει από την καπιταλιστική ανάπτυξη, γιατί επεκτείνεται η κοινωνική ανισότητα, γιατί τραβάει η λαική οικογένεια τόσα βάσανα γιατί ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κρατώντας βεβαίως σε ετοιμότητα και τα άλλα αστικά κόμματα.

Να σκεφτεί ο λαός αυτό που λέει το ΚΚΕ : πως τα μεγάλα συμφέροντα, βαμένοι αντίπαλοι του λαού στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ γιατί διαπιστώνουν ότι υπηρετεί με συνέπεια, συνειδητά τα συμφέροντα τους και έχει μεγαλύτερη ικανότητα από την ΝΔ να ξεγελά, να χειραγωγεί λαικές δυνάμεις.

Αυτό δεν δοκιμάζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά εκφράζει μια χρόνια επιλογή των δυνάμεων του κεφαλαίου για την αξιοποίηση της σοσιαλδημοκρατίας και των ψευτοαριστερών συνθημάτων για να εμποδίζεται η ταξική πάλη και η επιρροή των πραγματικά κομμουνιστικών, επαναστατικών κομμάτων.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Το σκάνδαλο του Ελβετικού πολυεθνικού μονοπωλίου Novartis επισκιάζει την επικαιρότητα. Έχει καταγγελθεί ότι έχει πλοκάμια σε πολλές χώρες και έχει στήσει μηχανισμούς για να χειραγωγεί τις τιμές του φαρμάκου και να κερδίζει δισεκατομμύρια ευρώ, γίνεται λόγος για εξαγορά και δωροδοκία αστών πολιτικών σε υψηλό επίπεδο.

Το θέμα έρχεται στη βουλή για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, παίζονται πολιτικά παιχνίδια.

Όμως, η βάση του σκανδάλου είναι ότι ένας κρίσιμος κλάδος που συνδέεται με την υγεία, με τη ζωή του λαού μας και άλλων λαών είναι στα χέρια των μονοπωλίων, των κερδών τους, του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Η διαφθορά, τα σκάνδαλα είναι φαινόμενα που γεννά η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, εκφράζουν τη σήψη του συστήματος και τη μόνιμη διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με τα μονοπώλια. Τα σκάνδαλα που βγαίνουν στον αφρό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό που αποκαλύπτεται είναι ένα μικρό μέρος της σαπίλας τους, είτε είναι η Siemens είτε η Novartis και τόσα άλλα.

Η θέση του ΚΚΕ είναι πολύ σημαντική: Συμμετοχή στην προανακριτική επιτροπή με κατεύθυνση να διερευνηθεί η υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι αλλά δεν πρόκειται να καλλιεργήσουμε αυταπάτες περι δήθεν κάθαρσης και να διευκολύνουμε παιγνίδια αποπροσανατολισμού.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Στην εργατούπολη του Βόλου οι ταξικές δυνάμεις έχουν τη δική τους συμβολή στην πανελλαδική προσπάθεια που κάνει το ΠΑΜΕ για την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων για τα προβλήματα των εργαζομένων .

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες στην οργάνωση και την κινητοποίηση της εργατικής τάξης από την επίδραση της υψηλής ανεργίας και την ανασφάλεια, την επιθετικότητα της εργοδοσίας, την παραπλανητική δουλειά της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων του συστήματος, τη διαβρωτική παρέμβαση του εργοδοτικού –κυβερνητικού συνδικαλισμού που εισάγει στις γραμμές του κινήματος θέσεις και επιλογές του κεφαλαίου και πιέζει το κίνημα προς τα πίσω.

Αλλά οι δυσκολίες για τους κομμουνιστές και τις ταξικές δυνάμεις σημαίνουν μόνο πολλαπλασιασμό των προσπαθειών για την καθημερινή διαφώτιση των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης, για τη βελτίωση της δουλειάς στα συνδικάτα , την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών και την αποφασιστική αντιμετώπιση των αδυναμιών και των ελλείψεων που αιχμαλωτίζουν δυνατότητες και μειώνουν την αξιοποίηση τους.

Τα επόμενα βήματα έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Ο αγώνας των δυνάμεων του ΠΑΜΕ συνεχίζεται με αιχμή την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατά των πλειστηριασμών και άλλα προβλήματα. Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στους αγώνες και μπορούμε ακόμα περισσότερο να εντείνουμε τις προσπάθειες και μέσα στην καθημερινή πάλη να βάλλουμε γερές βάσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για να γίνουν πιο γοργά βήματα στο κτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, να δυναμώσει ο αγώνας κατά των μονοπωλίων, κατά του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος.

Τις προηγούμενες μέρες οι μικροί και μεσαίοι αγρότες στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας αντιτάχθηκαν στην αντιλαικη πολιτική και την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, διεκδίκησαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Ομοσπονδίες και αγροτικοί σύλλογοι συζητούν την πείρα αυτού του αγώνα, τις αδυναμίες και τις δυσκολίες του, συντονίζουν τη δράση τους με το εργατικό κίνημα, προετοιμάζουν το συλλαλητήριο στο Κιλελέρ.

Μαχητικά, πολύμορφα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανάπτυξη της εργατικής, λαϊκής πάλης, να βρεθούμε πιο κοντά στους νέους και τις νέες.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Σήμερα που η καπιταλιστική οικονομία κάνει κάποια αβέβαια ανοδικά σκιρτήματα, όλα τα σφυριά των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης βαράνε στην προβολή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στην αγιοποίηση της, στην καλλιέργεια και πάλι ψεύτικων προσδοκιών για να παγιδεύουν το λαό μας.

Οι εργαζόμενοι να μην παραπλανηθούν από τις ψεύτικες προσδοκίες της λεγόμενης «δίκαιης ανάπτυξης» , να πάρουν υπόψη πως αν παραδοθούν στη λαγνεία των ψευτουποσχεων και αναμένουν οφέλη – βελτίωση της ζωής τους, χωρίς αγώνες, χωρίς συγκρούσεις , εντός των τειχών του καπιταλισμού θα ζήσουν ακόμα μια νέα τραγωδία.

Η κυβέρνηση όπως και κάθε αστικό κόμμα χορεύει στο ρυθμό των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου και ο χορός αυτός είναι πολύ άγριος. Σε κάθε γύρο του χιλιάδες εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες και μικροί επαγγελματίες χάνουν πολλά και κερδίζει πολλά η πλουτοκρατία που πραγματικά διψά για υψηλά κέρδη και προσβλέπει να κερδίσει έδαφος την επόμενη περίοδο.

Όσο διατηρείται αυτή η κατάσταση, κάθε χρόνο , κάθε μήνα θα είναι εδώ η πολιτική που χρηματοδοτεί το κεφάλαιο, που λιώνει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές υπηρεσίες για να καλυφθούν οι στόχοι των ματωβαμένων πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι το 2060. Καιροφυλακτούν οι νέες μειώσεις των συντάξεων κατά 20% και η μείωση του αφορολόγητου που θα οδηγήσει στη φορολόγηση ακόμα και των πολύ μικρών μισθών και συντάξεων πείνας.

Αποφασιστικά να αποκαλύψουμε, να ξεμπροστιάσουμε το κυβερνητικό σλόγκαν περι τερματισμού των μνημονίων και της επιτροπείας, η αλήθεια είναι οτι ισχύουν όλα τα μέτρα ελέγχου και επιτροπείας της ΕΕ, όλοι οι μηχανισμοί που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Έχει αποδειχθεί διαχρονικά πως η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στο εσωτερικό της χώρας επεκτείνεται στις διεθνείς σχέσεις, η εξωτερική πολιτική έχει κι αυτή το στίγμα των συμφερόντων της αστικής τάξης και των επιδιώξεων των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και συμμαχιών.

Μέσα σ αυτό το πλαίσιο κινείται η λεγόμενη Γεωστρατηγική αναβάθμιση, το δόγμα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Πρόκειται για επικίνδυνη στρατηγική η οποία όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή αλλά εμπλέκει τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολέμους και επεμβάσεις .

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βάζει τη χώρα πιο βαθειά στις περιπέτειες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχει με στρατιωτικές δυνάμεις σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Διαθέτει το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος (ΑΕΠ) , πάνω απο 4 δισ. κάθε χρόνο συνεισφέροντας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Κάλεσε το ΝΑΤΟικό στόλο στο Αιγαίο με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, ελληνικά πλοία συμμετέχουν στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο

Με την κατάπτυστη συμφωνία Τσίπρα -Τράμπ προβλέπεται αναβάθμιση της Βάσης της Σούδας και των άλλων στρατιωτικών βάσεων, ετοιμάζεται εγκατάσταση νέας βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Ενισχύονται συνεχώς οι πολιτικοστρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού που στενάζει κάτω από την Ισραηλινή κατοχική μπότα και η κυβέρνηση αρνείται μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, όπως απαιτεί το ΚΚΕ και το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Στη Μέση Ανατολή, στη Βόρειο Αφρική και στον Περσικό Κόλπο, στα Βαλκάνια, την Κασπία, τον Καύκασο , μέχρι την Ανταρκτική, τον Ειρηνικό, την Ασία, το κουβάρι των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι πολύ μπλεγμένο.

Ανταγωνισμοί για τις ενεργειακές πηγές, τους αγωγούς, το μοίρασμα των αγορών ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με την Κίνα και τη Ρωσία με τη συμμετοχή κρατών που κατέχουν χαμηλότερη θέση στο καπιταλιστικό σύστημα αλλά εκπληρώνουν σημαντικό ρόλο στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν αλλά και η Ελλάδα.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Συρία που ξεκίνησε το 2011 με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν τελειώνει με την ήττα του λεγόμενου Ισλαμικού κράτους, ο πόλεμος αλλάζει μορφή. Εχει αρχίσει ηδη το μοίρασμα της λείας μεταξύ των μεγάλων παιχτών, η ΗΠΑ, η Ρωσία θέλουν το δικό τους μεριδιο , η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις σε Συριακό έδαφος απο τον Αύγουστο του 2017 και επεκτείνει την επιθετική της δράση κατά των Κούρδων της Συρίας.

Το Ισραήλ οργανώνει επιθέσεις επι Συριακού εδάφους, οξύνεται η ένταση με το Ιράν.

Η Τουρκία διατηρεί την κατοχή του 37% του Κυπριακού εδάφους για 44 χρόνια και συνεχίζει να διεκδικεί. Αμφισβητεί την κυριαρχία της Κύπρου και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), προετοιμάζεται διχοτομική λύση δύο κρατών.

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία παραβιάζουν τα ελληνικά σύνορα, στελέχη του τουρκικού κράτους απειλούν μέχρι και με κατάληψη νησιά του Αιγαίου. Μέσα στις τρεις τελευταίες μέρες έχουμε διαδοχικές απειλές του Ερντογάν και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, προσπάθεια τουρκικού πολεμικού πλοίου να διεμβολίσει σκάφος του λιμενικού στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η κινητικότητα γύρω από τα Ίμια και γενικότερα η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται και έχει γίνει πολύ επικίνδυνη. Καθημερινά διαψεύδονται οι κυβερνητικές θέσεις που καλλιεργούν εφησυχασμό και επιβεβαιώνονται οι θέσεις του ΚΚΕ που ακόμα και μέσα στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την επίσκεψη Ερντογάν το Δεκέμβρη, στην Ελλάδα, το κόμμα μας προειδοποίησε το λαό πως αναβαθμίζονται οι τουρκικές διεκδικήσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να ψάχνουν τις διεθνείς εξελίξεις και να ανησυχούν περισσότερο γιατί μέσα από αυτές, τις φανερές αλλά και καλυμένες συγκρούσεις, προκύπτουν οι εντάσεις , οι κρίσεις στη διεθνή σκηνή και ξεσπούν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι οι οποίοι δεν γεννιούνται από την κεφαλή του Δία αλλά είναι αποτέλεσμα ενδοιμπεριλαιστικών ανταγωνισμών.

Έχει μεγάλη σημασία να οξύνεται το κριτήριο των εργαζομένων με βάση τα δικά τους συλλογικά συμφέροντα, ώστε να μην πέφτουν θύματα εθνικιστικών κυκλωμάτων και αντιλήψεων και μεταξύ αυτών της δηλητηριώδους πρακτικής της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης της “Χρυσής Αυγής”.

Το ΚΚΕ αναλύει τις εξελίξεις από τη σκοπιά των εργατικών λαϊκών συμφερόντων στον τόπο μας , στην περιοχή μας και διεθνώς. Πιστεύουμε στο “προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε” και όταν μιλάμε για πατριωτισμό και καταγγέλλουμε την πατροδοκαπηλία έχουμε μπροστά μας το δίκιο της εργατικής τάξης, του λαού μας κι αυτό δεν μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με τα συμφέροντα της αστικής τάξης , όσο κι αν προσπαθούν τα αστικά κόμματα και ο πρωθυπουργός με τα παραπλανητικά περί πατριωτισμού σχήματα που οδηγούν στην υποταγή των εργαζομένων στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Οι εξελίξεις με τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) μπορούν να αξιολογηθούν σωστά αν αντιμετωπιστούν ως μέρος της κινητικότητας που σημειώνεται στο ιμπεριαλιστικό σύστημα , των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή , των στοχεύσεων των ΗΠΑ , του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και του ανταγωνισμού τους με την Ρωσία και την Κίνα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξεταστεί η στάση των αστικών τάξεων και των πολιτικών τους εκπροσώπων στην Ελλάδα και την FYROM και οι επιδράσεις από και προς τα γειτονικά κράτη κυρίως την Αλβανία και κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Μέσα σ αυτές τις σύνθετες συνθήκες που πολλοί μηχανισμοί θολώνουν τα νερά και προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους, η φωνή του ΚΚΕ και η δράση των κομμουνιστών είναι πολύτιμο εργαλείο για να αναδειχθεί η αλήθεια και να βγάλει ο λαός μας και οι άλλοι λαοί χρήσιμα συμπεράσματα.

Πρώτο, η ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες είναι εξέλιξη οδυνηρή για τους λαούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Την ανατροπή ακολούθησε η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, με πολεμικές εστίες, διάλυση κρατών και αλλαγή συνόρων , δημιουργία κρατών προτεκτοράτων.

Τα τραγικά αυτά αποτελέσματα αφορούν σε μεγάλο βαθμό τα Βαλκάνια όπου άλλαξε συνολικά ο χάρτης. Με την επέμβαση των ΗΠΑ , του ΝΑΤΟ και της ΕΕ διαλύθηκε η ενιαία κρατική οντότητα, η Γιουγκοσλαβία και διαμορφώθηκε μια πολύ ρευστή κατάσταση που βάζει τη σφραγίδα της στις σημερινές εξελίξεις στην περιοχή και στην ΠΓΔΜ.

Δεύτερο, τα Βαλκάνια με γεωγραφικά και οικονομικο-πολιτικά κριτήρια συγκεντρώνουν πολλά πλεονεκτήματα που τραβούν σαν τον μαγνήτη τα συμφέροντα ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και συμμαχιών. Υπάρχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, είναι νευραλγικός χώρος για το πέρασμα ενεργειακών αγωγών. Ηδη διασταυρώνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου Τanap /Tap με ευρωατλαντική στήριξη και Tourkish stream με στήριξη της Ρωσίας.

Στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί σημαντικές αμερικάνικες και άλλες ΕυρωΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 εξελίσσεται σχέδιο ένταξης των κρατών των Ανατολικών και των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και η ψαριά είναι μεγάλη.

Στη Στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια διακρίνονται καθαρά οι στόχοι της προώθησης των μονοπωλιακών συμφερόντων στην περιοχή σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, αλλά και στόχοι που αφορούν ζητήματα κρατικής ασφάλειας, όπως τα εννοούν οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Η ένταξη των Δ.Βαλκανίων στην ΕΕ και η “ΕυρωΑτλαντική ολοκλήρωση” χαρακτηρίζονται ως “γεωστρατηγική επένδυση σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά”.

Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για ένα στενά διακρατικό πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αλλά, πρόκειται για ένα γενικότερο πρόβλημα που προδίδει τις στοχεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη χρησιμότητα της οποίας αναφέρεται πολύ συχνά ο Αμερικανός πρέσβης που έφτασε μέχρι του σημείου να αποκαλέσει την κυβερνητική πολιτική “γεωστατηγικό μεντεσέ”, εργαλείο για όλες τις χρήσεις στην υπηρεσία του ΑμερικανοΝΑΤΟικού Ιμπεριαλισμού.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης υπηρετούν δύο στόχους «πακέτο», την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και την εξυπηρέτηση των σχεδίων της ελληνικής αστικής τάξης για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα στη γειτονική χώρα, πιο βαθειά στα Βαλκάνια και να εκτιναχθεί πάρα πέρα.

Οι κινήσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις των ΕυρωΑτλαντικών επιτελείων και τις κινήσεις του ΟΗΕ που στην προκειμένη περίπτωση εκπροσωπείται από τον κ Νίμιτς

Τα αστικά κόμματα από το 1992 συγκέντρωσαν την προσοχή τους στο όνομα κρύβοντας πίσω από την ονοματολογία πολύ σημαντικά στοιχεία που αφορούν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή και τους κινδύνους του αλυτρωτισμού.
Τα συνθήματα που κυριαρχούν αυτά τα χρόνια είναι «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» ή “η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική».
Τα συνθήματα αυτά δεν αφορούν τους νομούς της Μακεδονίας που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια αλλά εκφράζουν επιθετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης εναντίον γειτονικών κρατών, αλλυτρωτισμό, αλλαγή συνόρων. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες εθνικιστικές θέσεις που δίνουν άλλοθι στη θέση του Τουρκικού κράτους για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, συμβαδίζει με αλυτρωτικές εξάρσεις στη FYROM, στην Αλβανία, παίζει το παιχνίδι των φορέων της “Μεγάλης Αλβανίας”.

Ιστορικά έχει ξεκαθαριστεί ότι η Μακεδονία είναι μια ευρεία γεωγραφική περιοχή που μετά την ήττα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Α Βαλκανικό Πόλεμο , στο έδαφος της δημιουργήθηκαν αστικά κράτη και μετά τη λήξη του Β Βαλκανικού πολέμου, μετά τη σχετική Συνθήκη του Βουκουρεστίου η Μακεδονία χωρίστηκε σε τέσσερα κράτη. Στην Ελλάδα περιήλθε το 51%, στη Σερβία το 39%, στη Βουλγαρία 9,5% και στην Αλβανία 0,5%.

Οι θέσεις του ΚΚΕ πατάνε σε γερές βάσεις. Στηρίζονται και προωθούν την φιλία των λαών και την κοινή τους πάλη, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων.

Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, εναντιώνεται στην ένταξη της ΠΓΔΜ στις λυκοσυμμαχίες, όπως έκανε το κόμμα μας για τη χώρα μας κι άλλες χώρες.

Το ΚΚΕ επιμένει στην καταπολέμηση του αλυτρωτισμού και την εξάλειψη των διατάξεων του συντάγματος των Σκοπίων που τον τροφοδοτούν, την αλλαγή του ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, τα περί “Μακεδονικού έθνους” κ.αλλα που οχι μόνο δεν έχουν υπόσταση αλλά περικλείουν πολύ επικίνδυνα στοιχεία για μόνιμες τριβές και επιπλοκές.

Από το 1992 στις συνθήκες των εθνικιστικών συλλαλητηρίων το ΚΚΕ ξεκαθάρισε το ζήτημα του ονόματος. Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και σε περίπτωση που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό της, αυτό να είναι με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί μεθοδικά να ξεπλύνει τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ. Το παρουσιάζει ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας κι ενώ έχει αποδειχθεί πως η κοινή πορεία Ελλάδας- Τουρκίας στη λυκοσυμμαχία απο το 1952 οχι μόνο δεν εξάλειψε τα προβλήματα αλλά το ΝΑΤΟικό περιβάλλον συνιστά παράγοντα αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων και έντασης των κινδυνων στην περιοχή. Η επιβεβαίωση αυτού του κανόνα γίνεται και με την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την προβολή απαράδεκτων διεκδικήσεων.

Οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να απορρίπτουν και να καταδικάζουν αποφασιστικά αυτές τις θέσεις, να ξεπερνούν τις παγίδες της λεγόμενης “εθνικής ενότητα” που χρησιμοποιείται για να χειραγωγούνται λαϊκές αντιδράσεις, να ρυμουλκούνται και να ενσωματώνονται λαϊκές δυνάμεις πίσω από την κυρίαρχη πολιτική, πίσω από τα μεγάλα συμφέροντα.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Ο καπιταλισμός έχει σαπίσει και γίνεται πιο επιθετικός, πιο αντιδραστικός και επικίνδυνος, είναι μια μηχανή που παράγει συνεχώς και πιο οξυμένα προβλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης , του λαού και των παιδιών του, γεννάει πολέμους , κρίσεις , φτώχεια , πρσφυγιά.

Καθημερινά προβάλει η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του Σοσιαλισμού ως μόνη ελπίδα της εργατικής τάξης, του λαού μας, ο μοναδικός δρόμος για να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και με την εργατική εξουσία, την εργατική – λαική δύναμη, να κοινωνικοποιηθούν να γίνουν περιουσία του λαού τα μέσα παραγωγής, να αναπτυχθούν με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδισμό με κριτήριο την ικανοποίηση των λαικών αναγκών.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να απολαμβάνει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τον πλούτο που παράγουν.
Να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για να δουλεύουν σε καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής.

Όλοι και όλες να έχουν εξασφαλισμένη δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα, να ζουν χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας. Να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, με προστασία της μητρότητας, των παιδιών και των ηλικιωμένων, ελεύθερο χρόνο και υποδομές δημιουργικής αξιοποίησής του.

Το ΚΚΕ συνεχίζει την 100χρονη πορεία του, οι κομμουνιστές , οι κομμουνίστριες , οι κνίτες και οι κνίτισες , οι φίλοι που στηρίζουν το κόμμα και την ΚΝΕ, μπορούμε , να δουλέψουμε πιο πολύ, με αυτοθυσία για να συγκεντρώνονται και να προετοιμάζονται λαικές δυνάμεις και να ανταποκριθούμε στις πολύ απαιτητικές συνθήκες της ταξικής πάλης.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τα προβλήματα που προκαλεί η υποχώρηση του εργατικού κινήματος την χώρα μας και διεθνώς αλλά επιμένουμε ακόμα περισσότερο. Απευθυνόμαστε στους εργάτριες και τις εργάτριες στους αυτοαπασχολούμενους, ενημερώνουμε, συζητάμε ουσιαστικά τις διαφορετικές θέσεις, ή ακόμα και διαφωνίες, εξηγούμε την πολιτική πρόταση του κόμματος και προσπαθούμε να κατανοηθεί πόσο μεγάλη σημασία έχει η συνάντηση μας μέσα στο εργατικό λαικό – κίνημα, η συμπόρευση με το ΚΚΕ στη δράση.

Διδασκόμαστε από την Ιστορία μας. Γινόμαστε πιο δυνατοί στον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας
στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό.

Με τη δική σας πρωτοπόρα δράση, με τη δική σας στήριξη στην πολιτική και την πάλη του ΚΚΕ, με τη δική σας συμμετοχή και συμβολή στην οικονομική εξόρμηση του κόμματος και την υπερκάλυψη του πλάνου προχωράμε αποφασιστικά για να υλοποιήσουμε τα σύνθετα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει