Ζαχαριάδης στο Marconi 96,1: Η διεθνής πολιτική δεν γίνεται με ανατολίτικο παζάρι

ΗΧΗΤΙΚΟ: “Εμείς επί του παρόντος το θεωρούμε ζήτημα διμερές και πιστεύουμε ότι μπορεί να λυθεί σε διμερές επίπεδο, όπως λυνόταν πάντα…”

Στο Radio Marconi 96,1 F.M. του Βόλου και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη, μίλησε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων: “Καταρχήν δεν είναι ένα θέμα το οποίο ανάγεται στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Εμείς επί του παρόντος το θεωρούμε ζήτημα διμερές και πιστεύουμε ότι μπορεί να λυθεί σε διμερές επίπεδο, όπως λυνόταν πάντα…”

Ερωτηθείς για το τί ακριβώς προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση από τη σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας, ο κ. Ζαχαριάδης ξεκαθάρισε: “Tα ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν είναι πολλά, δεν θέλουμε όμως εμείς αυτή τη στιγμή να αναγάγουμε αυτό το ζήτημα, ένα κορυφαίο ζήτημα ευρωτουρικό, πιστεύουμε ότι μπορεί να λυθεί με τον τρόπο και με τους τόνους που του αρμόζει. Θα έπρεπε ήδη κατά τη γνώμη μας να έχει λυθεί. Άρα αναμένουμε τις αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης, δεν εφησυχάζουμε, επαγρυπνούμε διαρκώς και έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σε αυτό το ζήτημα. Εμείς, δεν εντάσουμε αυτό το ζήτημα σε κάποια διαδικασία αλλαγών, ανταλλαγών, ευρύτερης διαβούλευσης, δώστε μας αυτό να πάρουμε το άλλο. Όσο ζητήματα είναι ανοιχτά τέτοιου χαρακτήρα θα τα συζητήσουμε και θα τα διαπραγματευτούμε αυτοτελώς. Εμείς ξέρετε ότι υπερασπιζόμαστε ένα πλαίσιο θέσεων και σχέσεων με την Τουρκία που εμπεριέχει σχέσεις φιλίας, σχέσεις οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ισόρροπης αντίληψης για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Εάν η Τουρκία επιχειρήσει να συζητήσει το οποιοδήποτε τέτοιου χαρακτήρα ζήτημα με τέτοιου τύπου διαπραγματεύσεις, να είστε βέβαιοι ότι και από την πλευρά της Ελλάδας και από την πλευρά της Ευρώπης θα εισπράξει αυτό το οποίο αρμόζει, δηλαδή μια άρνηση και μια περιθωριοποίηση για τέτοιου είδους ανόητους συμψηφισμούς. Η εξωτερική πολιτική και η διεθνής πολιτική δεν γίνεται ούτε με ανατολίτικο παζάρι, ούτε με τέτοιου είδους πίεση, γίνεται με σοβαρότητα και ανοιχτά χαρτιά. Και με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι μπορούν να οικοδομηθούν ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις φιλίας και συνανάπτυξης”, κατέληξε.

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη στο Radio Marconi 96,1 F.M.:

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει