Ζέττα Μακρή με «Πρόταση Ζωής» και ΣΟΕΔ κατά του σχολικού εκφοβισμού
Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Προέδρου του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής» Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας κ. Ευθύμιου Ζιγγιρίδη και του Προέδρου του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων, κ. Δημητρίου Κοντούρη και απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός (bullying) και ασφάλεια στο διαδίκτυο».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιου, στο Συνεδριακό κέντρο Θεσσαλίας της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου.
Η Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Είναι τιμή και χρέος μου να βρίσκομαι απόψε μαζί σας, σε μια εκδήλωση που αποσκοπεί και συμβάλλει στην ενίσχυση της Διαδικτυακής Ασφάλειας των νέων μας.
Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την υλοποίηση δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης του σχολικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας απέναντι σε φαινόμενα σχολικής βίας και εκφοβισμού, τόσο ως προς την παραδοσιακή έκφρασή τους, όσο και ως προς την διαδικτυακή διάστασή τους.
Θεσπίσαμε το Σύμβουλο Σχολικής Ζωής, εκπαιδευτικό που συμβάλλει περαιτέρω στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, δίνοντας διέξοδο σε μαθητές αλλά και γονείς να μιλήσουν για τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς ή τους φόβους τους.
Εξασφαλίσαμε για την εκπαιδευτική κοινότητα πάνω από 2.000 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, τους οποίους και επιμορφώνουμε, σε κομβικής σημασίας θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής και κοινωνικής υποστήριξης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Προχωρούμε σε ενημερωτικές καμπάνιες από κοινού με άλλους οργανισμούς, δήμους, φορείς, σχεδιάζουμε προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης για την προστασία από τους κινδύνους του διαδικτύου και το διαδικτυακό εκφοβισμό.
Θωρακίζουμε τους εκπαιδευτικούς με δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού, ώστε να αναγνωρίζουν φαινόμενα cyberbullying και να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Τους εφοδιάζουμε με τα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά εργαλεία για να μελετήσουν, να εμβαθύνουν και να ενημερώσουν τους μαθητές τους πάνω σε παρόμοια θέματα, όπως η υπερχρήση και η υπερέκθεση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο.
Εισάγουμε τα εργαστήρια δεξιοτήτων με θεματικές πολύπλευρες, επίκαιρες, σημαντικές, απαραίτητες για τους πολίτες του αύριο και δεσμευόμαστε για τον εμπλουτισμό και την διαρκή επιστημονική αναβάθμιση και επικαιροποίηση του περιεχομένου τους, μέσα στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.
Δεν εφησυχάζουμε αλλά αναζητούμε, διαρκώς, τρόπους να προσεγγίζουμε πιο καθαρά τον στόχο, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση ενός ενδεδειγμένου πλαισίου ασφαλούς διαδικτυακής δραστηριότητας για τα παιδιά μας» .