Η Ελλάδα κατέκτησε την 1η θέση στην Ευρώπη και την 4η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023


Με εντυπωσιακές καινοτομίες και πρωτοποριακά έργα ολοκληρώθηκε στον Παναμά ο τελικός της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής 2023, ένας από τους πιο σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής, με θέμα “Συνδέοντας τον κόσμο”. Η ελληνική αποστολή, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας, κατέκτησε την 4η θέση στον κόσμο, ανάμεσα σε 451 ομάδες από 90 χώρες, και την 1η θέση στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας την τεχνολογική καινοτομία και γνώση των νέων της χώρας μας. Συνολικά μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει κατακτήσει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 9 μετάλλια και 20 διακρίσεις στην πρώτη δεκάδα των νικητών.

Οι επτά ομάδες της ελληνικής αποστολής, Μinders, Smartbirds, BitLab, Teamword Happines, Save Energy, JoFre, και Evripos Robotics, κατάφεραν να βρεθούν για ακόμη μια χρονιά μεταξύ των κορυφαίων ομάδων του διαγωνισμού βάσει της συνολικής βαθμολογίας που συγκέντρωσαν, κατακτώντας 2 χάλκινα μετάλλια, καθώς και 2 διακρίσεις στην τέταρτη και στην όγδοη θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα Minders έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023, στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου με το project “Αquabyte”. Πρόκειται για αυτόνομα server rooms που βυθίζονται σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα με σκοπό να αξιοποιούνται οι φυσικές ιδιότητες του βυθού και πιο συγκεκριμένα η χαμηλή θερμοκρασία.

Ειδικότερα, 2 χάλκινα μετάλλια έλαβαν οι ομάδες BitLab στην κατηγορία RoboSport δηλαδή στο διπλό τένις με ρομπότ, έχοντας χάσει μόνο έναν αγώνα και η ομάδα Μinders στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου με το project “Αquabyte”. Το συγκεκριμένο έργο αφορά σε αυτόνομα server rooms που βυθίζονται σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα με σκοπό να αξιοποιούνται οι φυσικές ιδιότητες του βυθού και πιο συγκεκριμένα η χαμηλή θερμοκρασία. Στην περίπτωση που το server room αντιληφθεί δυσλειτουργία (μέσω αισθητήρων) μεταφέρει τα δεδομένα σε άλλον server και αναδύεται.

Την 4η θέση στην κατηγορία Future Innovators Γυμνασίου έλαβε η ομάδα Smartbirds με το έργο “Hermes”. Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα που ονομάζεται «Ερμής», το οποίο μπορεί να επέμβει άμεσα σε περίπτωση βλάβης ενός υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου και να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του δικτύου. Επίσης, στην 8η θέση βρέθηκε η ομάδα JoFre στην κατηγορία RoboMission Λυκείου.

Με το ρομποτικό σύστημα «Ερμής», το οποίο μπορεί να επέμβει άμεσα σε περίπτωση βλάβης ενός υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου βρέθηκαν στην 4η θέση της κατηγορίας Future Innovators Λυκείου οι Smartbirds.

Σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια των μαθητών έχει σταθεί η COSMOTE, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια στηρίζει την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων της χώρας μέσα από την ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas και του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης STEM Education, του κύριου φορέα διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και μέλος του WRO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε σχετικά με τις διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής: «Με την 4η θέση στον κόσμο, η νέα γενιά της χώρας μας δείχνει για ακόμη μια φορά τη δυναμική της. Αυτή τη δυναμική σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων μέσα από το STEM στηρίζει η COSMOTE. Πολλά συγχαρητήρια στα νέα παιδιά που δίνουν λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα και οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον. Με τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας, οι νέοι μας δημιουργούν έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

H ομάδα JoFre, βρέθηκε στην 8η θέση της κατηγορίας RoboMission Λυκείου

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas, κ. Γιάννης Σομαλακίδης δήλωσε μετά την Ολυμπιάδα Ρομποτικής: «Η Ελλάδα έχει καταφέρει συνολικά να κερδίσει 9 μετάλλια στη μακροβιότερη Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που στην Ουγγαρία, το 2019 είχαμε τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων και φτάσαμε σήμερα πλέον είμαστε 1η ευρωπαϊκή και 4η παγκόσμια δύναμη στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Αξίζει να θυμίσω ότι οι ομάδες, που λαμβάνουν μέρος στην Ολυμπιάδα έχουν καταλάβει τη πρώτη θέση στο πανελλήνιο διαγωνισμό. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, στους προπονητές που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους καθώς και στις οικογένειές τους που τα στηρίζουν. Ραντεβού του χρόνου στην επόμενη Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που θα πραγματοποιηθεί στη γειτονική Σμύρνη».

H ομάδα BitLab στο βάθρο των νικητών στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023

Οι δράσεις της COSMOTE για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM έχουν ωφελήσει συνολικά πάνω από 265.000 μαθητές και καθηγητές, ενισχύοντας την ψηφιακή ενσωμάτωση των νέων. Με την απεριόριστη δύναμη της τεχνολογίας, οι νέοι μας καλλιεργούν έναν κόσμο προσβάσιμο για όλους, προωθώντας την ιδέα ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει