«Παράφορα»: Ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη»


Η παράσταση «Παράφορα»: Ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη» παρουσιάζεται στον νέο θεατρικό χώρο H.ug (Human underground) art space έως τις  30 Δεκεμβρίου 2023 κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 (εκτός Κυριακής 24/12) Επιπλέον έκτακτες παραστάσεις Τετάρτη 27/12 και Πέμπτη 28/12 στις 21:00.

Η bijoux de kant, μετά το «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» (2016) βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ι. Κονδυλάκη «Η πρώτη αγάπη» και «Τα δάση στα γόνατα» (2019) βασισμένο στο μυθιστόρημα του Π. Μάτεσι «Ο Παλαιός των ημερών», συναντιέται για τρίτη φορά με τον Άκη Δήμου ολοκληρώνοντας την «τριλογία του έρωτα» με το έργο «Παράφορα: Ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γραμμένο και τοποθετημένο στην ανάστατη Ελλάδα του Μεσοπολέμου από έναν εμβληματικό πεζογράφο της γενιάς του ’30, το νεωτερικό για την εποχή του και μοντέρνο μέχρι σήμερα «Λεμονοδάσος» του Κοσμά Πολίτη, δεν είναι παρά ο φευγαλέος χώρος μιας ουτοπίας όπου το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με τις πολλαπλές ματαιώσεις του.

Η Βίργκω, ο Παύλος και η Λήδα μοιράζουν τις μέρες και τις νύχτες τους στην Αθήνα και στον Πόρο, κρυμμένοι πίσω από λόφους και κύματα, φύλλα και κλαδιά, υπαρξιακές αγωνίες, τυραννικούς ψιθύρους και υπόρρητες υποσχέσεις, προορισμένες εσαεί να μείνουν ανεκπλήρωτες. Μια αισθηματική – και λίγο πένθιμη – ιστορία που αναπτύσσεται σε χρόνο και τόποενός συγκεκριμένου παρελθόντος διαφεύγοντας, ωστόσο, συνεχώς και γνέφονταςπαρήγορα προς το χαοτικό μας παρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ερώτημα γιατί το «Λεμονοδάσος» (και γιατί σήμερα), η απάντηση έρχεται αυθόρμητα: Γιατί το έργο είναι κάτι παραπάνω από μια γοητευτική ερωτική ιστορία. Γιατί ο έρωτας δεν γερνάει, πολλαπλασιάζεται και ακούγεται πάντα στα αυτιά μας σαν το κλάμα ενός νεογέννητου. Γιατί είναι ο αρχαιότερος μάρτυρας όλων. Ζητήματα φύλου, ταυτότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού αναδύονται σε μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα στο βίαιο τοπίο της αστικοποίησης των αρχών του 20ού αιώνα.

Η bijoux de kant βουτάει βαθιά μέσα στις έννοιες της κανονικότητας, της ατομικότητας, της αστικής αποξένωσης και του συνανήκειν. Μέσα από αυτό το δάσος όπου ηχούν σειρήνες πολέμου, η bijoux de kantμιλάγια τον πρωτόγονο μύθο της ανθρώπινης ύπαρξης, την ενατένιση του σύμπαντος και τα αρχετυπικά σύμβολα που κρύβονται υπό τη λογικοφάνεια του αστικού πολιτισμού.

Η παράσταση «Παράφορα» ανεβαίνει στον νέο θεατρικό χώρο H.ug (Human underground) art μspace, Μελιταίων 14, Άνω Πετράλωνα.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

«Λεμονοδάσος, η ιστορία μιας ζωής. Το “Λεμονοδάσος”είναι ο μέγας δρυμός της παιδικής μας ηλικίας. Είναι τοδάσος όπου ανακαλύπτει κανείς την κρυφή σημασία των ονομάτων, τον τόπων καιτων πράξεων. Είναι το ξέφωτο όπου οδηγούν οι μύθοι. Είναι το μονοπάτι πουακολουθεί κανείς για να λύσει τα μυστήρια των δικών του συμβόλων. Νααποκωδικοποιήσει τα αρχέτυπα.Η Βίργκω, ο Παύλος και η Λήδα εκφράζουν την αγωνία τουσύγχρονου ανθρώπου να κατανοήσει όσα συμβαίνουν γύρω του. Να κατανοήσει τηνπηγή της επιθυμίας του και την ακατάληπτη ορμή του για ζωή.»

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
Σκηνικά- κοστούμια: Νίκος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Κυριάκος Πετρίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Παλιούρα
Σύμβουλος δραματολογίας: Ασημένια Ευθυμίου
Συντονισμός παραγωγής: Γιώργος Παπαδάκης
Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη
Φωτογραφίες &teaser: Αλέξανδρος Σκουρλέτης
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | ArtEnsemble

Παίζουν: Αδελαΐδα Κατσίδε, Νίκος Κουκάς, Ηλέκτρα Μπαρούτα

Δείτε το τρέιλερ:

Πληροφορίες

H.ug(Human underground) art space: Μελιταίων 14, ΆνωΠετράλωνα
Ώρες και ημέρες παραστάσεων: 24 Νοεμβρίου – 30 Δεκεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 (εκτός Κυριακής 24/12).

Επιπλέον έκτακτες παραστάσεις Τετάρτη 27/12 και Πέμπτη 28/12 στις 21:00.

* Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 €, Μειωμένο 10 €

Προπώληση εισιτηρίων: ΠΑΡΑΦΟΡΑ | Εισιτήρια online! | More.com
https://www.more.com/theater/parafora/

Το θεατρικό έργο «Παράφορα» του Άκη Δήμου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σοκόλη στα βιβλιοπωλεία και στο χώρο H.ug (Humanunderground).

 Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει