Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου για τις οφειλές του ΟΠΑΔ στους γιατρούς της Μαγνησίας

Ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος κατέθεσε Ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές δεδουλευμένων στους γιατρούς του Νομού Μαγνησίας από τον Οργανισμό Περίθαλψης Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Όπως αναλυτικά αναφέρει ο κ. Νάκος στην ερώτησή του, οι καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, από τον Οργανισμό Περίθαλψης Δημοσίου (ΟΠΑΔ), προς τους γιατρούς του Νομού Μαγνησίας, έχουν δημιουργήσει σε αυτούς τεράστια προβλήματα και έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και υπομονής από τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου. Συγκεκριμένα οι γιατροί του Νομού Μαγνησίας έχουν να πληρωθούν από τον ΟΠΑΔ εδώ και ενάμιση χρόνο. Τα εργαστήρια είναι απλήρωτα από τις αρχές του 2010 και οι υπόλοιπες ιατρικές πράξεις και επισκέψεις από τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, συνολικά οι οφειλές του Οργανισμού προς τους διακόσιους συμβεβλημένους γιατρούς ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο ο ΟΠΑΔ οφείλει σε κάθε γιατρό περίπου 1.000 ευρώ ανά μήνα.

Επιπλέον, ο βουλευτής επισημαίνει, ότι η αγανάκτηση των γιατρών μεγαλώνει, γιατί η κατάσταση είναι περίπου η ίδια σε ολόκληρη τη χώρα και εφόσον συνεχιστεί η ίδια παραπάνω τακτική από τον Οργανισμό φαίνεται, πως τους απομένει μόνο ο δρόμος της δικαστικής αναζήτησης των δεδουλευμένων τους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, ότι οι γιατροί έχουν ήδη καταβάλλει τους προβλεπόμενους φόρους για τις αποδοχές, που εδώ και ενάμιση χρόνο τους οφείλονται από τον ΟΠΑΔ.

Ο βουλευτής τονίζει πως όλοι γνωρίζουμε τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αλλά θα πρέπει η πολιτική των οριζόντιων περικοπών, που εφαρμόζει η κυβέρνηση να περισταλεί όσον αφορά τις δαπάνες για κάποιους ευαίσθητους τομείς της ζωής μας όπως είναι η υγεία, η παιδεία ή η ασφάλεια των πολιτών. Είναι καιρός με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να αποκατασταθεί η σχέση των γιατρών με τα ασφαλιστικά ταμεία με τα οποία είναι συμβεβλημένοι, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτών και να αναβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών υγείας.

Κλείνοντας ο Θανάσης Νάκος, ζητά από τον ίδιο τον Υπουργό, να εξασφαλίσει με παρέμβασή του στον ΟΠΑΔ, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται σε αυτούς από τον Οργανισμό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει