Κολυνδρίνη: Η καταπολέμηση της ανεργίας και νέες θέσεις εργασίας για τους νέους

ΑΡΘΡΟ της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη

Η καταπολέμηση της ανεργίας, η διατήρηση των υφιστάμενων και κυρίως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδίως για τη νέα γενιά, αποτελεί κεντρική, απόλυτη και επείγουσα προτεραιότητά μας στη νέα θητεία, και αυτό αποτελεί δέσμευση για τον Κώστα Αγοραστό και της «Συμμαχίας υπέρ των Πολιτών»

Χωρίς καμία διάθεση κολακείας, χωρίς υπερβολές και εξωραϊσμό της πραγματικότητας,, με τις γνώσεις, τις ικανότητες, την δυναμική που έχει η νέα γενιά στη Θεσσαλία, κάτι που όλοι διαπιστώνουμε, εκτιμούμε πως αν δοθούν στις νέες και τους νέους μας οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να εργαστούν και να προσφέρουν στον τόπο μας, μπορούν πραγματικά να μεγαλουργήσουν.

Και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε αυτές τις ευκαιρίες. Να δώσουμε την ευκαιρία και την προοπτική σε κάθε νέο και κάθε νέα. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Τον καλύτερο μας εαυτό.

Γι’ αυτή τη θαυμάσια νέα γενιά δεσμευόμαστε να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στη νέα θητεία, όλοι μαζί να «χτίσουμε» την Θεσσαλία της νέας εποχής, την Θεσσαλία των έργων και των σύγχρονων υποδομών, την Θεσσαλία των μεγάλων επιλογών και των ανοιχτών οριζόντων

Στον αγώνα αυτό, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψει κανείς, Ιδιαίτερα από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Δεν είναι «χαλαρή» η ψήφος, δεν είναι ψήφος μιας… ημέρας.

Είναι ψήφος ευθύνης και προοπτικής. Είναι ψήφος 5ετίας. Είναι ψήφος που καθορίζει το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλίας καθώς και την ζωή των Θεσσαλών για πολλά χρόνια

Οι Θεσσαλοί γνωρίζουν ότι αναλάβαμε τον Ιανουάριο του 2011 σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες από κάθε άποψη. Τότε, όπως υπογράμμισε και ο περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, είχαμε δύο επιλογές:

Η μία ήταν η εύκολη: να πλεύσουμε με το κύμα της οργής και να επιλέξουμε τον δρόμο της αδράνειας και της μετάθεσης ευθυνών στους προκατόχους μας και το κεντρικό κράτος.

Η δεύτερη ήταν η δύσκολη: Να ακολουθήσουμε τον δύσβατο, τον ανηφορικό δρόμο. Την οδό της ευθύνης και του καθήκοντος. Να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε.

Θέσαμε έναν εξαιρετικά φιλόδοξο – έτσι ακούστηκε τότε – στόχο, ο οποίος όμως αποδείχτηκε στην πράξη εξαιρετικά αποτελεσματικός: Κάθε ημέρα ένα έργο, μία πρωτοβουλία, μία δράση, μία δημιουργία.

Μπορεί ίσως να ακούγεται – και είναι – απόλυτα λογικό, στην εφαρμογή του όμως είναι πολύ δύσκολο. Διότι για να ξεκινήσεις ένα έργο, χρειάζεται πολύ μεγάλη προεργασία, χρειάζονται πολλές ημέρες με αφανή δουλειά πριν αναλάβουν δράση οι μπουλντόζες…

Δώσαμε τότε ένα όρκο τιμής: Να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για τον τόπο μας. Να σταθούμε δίπλα σε κάθε οικογένεια της Θεσσαλίας. Να εδραιώσουμε την αιρετή περιφέρεια σε γερά θεμέλια. Δεσμευτήκαμε τότε ότι γνώμονας των ενεργειών μας είναι η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας να γίνει Πρότυπο Δυναμικής και Ισόρροπης Ανάπτυξης, Πρότυπο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρότυπο Δημοκρατικής Λειτουργίας και Διαφάνειας.

Σήμερα αντί για μας μιλούν τα αποτελέσματα της τριετούς πολιτικής μας:

-Δεν επιβάλλαμε ούτε ένα νέο φόρο ή τέλος όπως είχαμε σαφώς δεσμευθεί για να μην επιβαρύνουμε τους Θεσσαλούς.
-Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ καινούργιο δάνειο ώστε να μην επιβαρύνουμε τις επόμενες γενιές.
-Ξεκινήσαμε τις οικονομίες από το σπίτι μας, την περιφέρεια, δίνοντας εμείς οι ίδιοι ως αιρετοί πρώτοι το παράδειγμα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το γραφείο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας είναι το ολιγομελέστερο σ’ ολόκληρη τη χώρα, ενώ στη θητεία μας δεν δώσαμε ούτε ένα ευρώ για δημόσιες σχέσεις.
-Συνολικά, μειώσαμε κατά 49%, στο μισό δηλαδή, τις λειτουργικές δαπάνες σε σχέση με το 2010, το τελευταίο έτος που λειτούργησαν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.
-Αποπληρώσαμε τις υποχρεώσεις των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, εξυπηρετήσαμε κανονικά τα δάνεια που κληρονομήσαμε, έχουν εξοφληθεί πλέον όλες οι υποχρεώσεις της περιφέρειας προς πάσα κατεύθυνση ενώ για τα καινούργια έργα οι πληρωμές γίνονται σε χρόνο ρεκόρ.

Από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις παραλάβαμε εν εξελίξει έργα και υποχρεώσεις, οι οποίες ανέρχονταν τότε στα 90 εκατομμύρια ευρώ συνολικά και μάλιστα πολλές εκ των οποίων δεν είχαν βέβαιη χρηματοδότηση.

Θέσαμε ως κεντρικό στόχο να ολοκληρώσουμε τα έργα αυτά, να πιέσουμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον χρήματα, να επανεκκινήσουμε σταματημένα έργα και να εντάξουμε νέα έργα, παρά τις αντιξοότητες. Όποιος ζει ή περνά σήμερα από την Θεσσαλία το διαπιστώνει: Ο τόπος μας είναι, από τη μία άκρη έως την άλλη, ένα απέραντο εργοτάξιο. Ως αιρετή περιφέρεια εντάξαμε, υλοποιούμε, συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε 1.069 μεγάλα και μικρότερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις ευρώ τα οποία χρηματοδοτούνται από διάφορα προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Μπαλτατζής», το ΕΑΠΝΑ, το ΠΙΝΔΟΣ, το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, και από τους λιγοστούς πόρους, που διαθέτει η αιρετή περιφέρεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει