Μουτσινάς: Αναδρομικά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Ο βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών & Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:

Κύριοι Υπουργοί,

Με τον νόμο 4093/12.11.2012 (Υποπαράγραφος ΙΑ.3.) θεσμοθετήθηκε η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε δύο περιοχές της χώρας, με ημερομηνία έναρξης την 1.1.2014.

Ακολούθησαν εξαγγελίες, με κορύφωση αυτές που οι ίδιοι κάνατε στις 23 Οκτωβρίου 2013 σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στην Βουλή οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου ανακοινώθηκε το ποσό των 20 εκατ. ευρώ για το 2014, και επίσης ότι αποτελεί στόχο για το 2015, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να διευρυνθεί σε όλη την Ελλάδα ως βασική κοινωνική παρέμβαση πλήρους εφαρμογής.

Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα το εφαρμόσουν.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι μεγαλόστομες εξαγγελίες ακολουθούνται από την βουβή πραγματικότητα. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σβήνουν γρήγορα, εμφανίζεται η μαύρη πραγματικότητα, και αναδεικνύεται η κυβερνητική αδυναμία για να εφαρμοστεί μία ελάχιστη και στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας προς την διαρρηγμένη κοινωνία μας.

Επειδή είναι απαράδεκτο, ακόμη και τα ψιχία που προβλέπονται από τον μνημονιακό νόμο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να συνθλίβονται στα γρανάζια οποιασδήποτε κυβερνητικής αδυναμίας,

Επειδή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν νοείται σαν παλαιοκομματικό μοίρασμα ελεημοσύνης, αλλά πρέπει να έχει διάφανες και τεκμηριωμένες διαδικασίες,

Επειδή η αναγγελθείσα ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα έπρεπε να επιταχύνει κάθε διαδικασία που στοχεύει στη στήριξη των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

1. Γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ ενώ έχουν παρέλθει περισσότερο από δεκατρείς μήνες;

2. Υπάρχει εντέλει προγραμματισμός και ποιος είναι, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα του 2014;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μπορεί επίσης να σας αρέσει