Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας δείχνουν το αδιέξοδό της

Εγκλωβισμένη στο αδιέξοδο, που οδηγήθηκε η ίδια βρίσκεται η Τουρκία χωρίς ευήκοα ώτα στην διεθνή κοινότητα για τις απαιτήσεις, που εδώ και καιρό προβάλει στο θέμα των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρά το γεγονός, ότι συνεχίζει να διατηρεί και μάλιστα, να κλιμακώνει τις τελευταίες ώρες την ένταση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η απομάκρυνση του σεισμογραφικού τουρκικού σκάφους Πίρι Ρέις την ερχόμενη Δευτέρα από τη περιοχή, όπως έχει ανακοινωθεί, θα φέρει την Άγκυρα αντιμέτωπη με έναν πρώτο απολογισμό των έως τώρα ενεργειών της, που θα αποβεί μάλλον εις βάρος της για τους εξής λόγους.

Όπως όλα δείχνουν, οι κυπριακές γεωτρήσεις θα προχωρήσουν κανονικά, ενώ η Λευκωσία απολαμβάνει την στήριξη τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών, (σ.σ: άλλωστε, η Noble Energy International που διεξάγει τις έρευνες είναι αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων), όσο και της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, “σύννεφα” έχουν ήδη σκιάσει τις σχέσεις με την Αθήνα, καθώς όλο αυτό το διάστημα η Άγκυρα, παρά τους χαμηλούς τόνους από την ελληνική πλευρά, προσπαθεί να εμπλέξει την Ελλάδα στο θέμα, είτε μέσω του Κυπριακού, είτε μέσω του Αιγαίου. Τελευταίο παράδειγμα, οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς, που όπως φαίνεται, έριξαν λάδι στη φωτιά, χωρίς, ωστόσο, με την διορθωτική δήλωσή του να κατάφερε να τη σβήσει. Άλλωστε, ο κ. Αρίντς δεν διέψευσε τα όσα είπε, έκανε απλώς λόγο για “παρερμηνεία” όσων ελέχθησαν.

Ενδεικτικό του κλίματος, που επικρατεί πλέον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι το γεγονός ότι είναι στον “αέρα” η διεξαγωγή του δεύτερου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, στην Άγκυρα, που ενώ αμφότερες πλευρές διαρρέουν εδώ και καιρό ότι προετοιμάζεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, ωστόσο την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε ξεκάθαρα ότι “θα γίνει όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν”.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα φαίνεται εντόνως ενοχλημένη τόσο από την πρόσφατη επανέναρξη των αερομαχιών στο Αιγαίο, όσο και από τις ναυτικές αγγελίες (NAVTEX), που εκδίδει το τελευταίο διάστημα για έρευνες από ερευνητικά σκάφη ξένων εταιρειών, σε περιοχές που “ακουμπούν” την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, προκειμένου να μην ξεχνούμε…τις διεκδικήσεις της.

Απομονωμένη από φίλους και “συμμάχους” η Τουρκία, πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις επιλογές της και τις συνέπειές τους, τόσο στο διεθνές επίπεδο, όσο κυρίως στο εσωτερικό της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι λεονταρισμοί ως μέρος της τακτικής, που ακολουθεί, δεν είναι προς όφελος κανενός, ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε καν της ίδιας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη
24h

Μπορεί επίσης να σας αρέσει