ΧΑΜΟΣ με τον Καρακάνα: Και νέο βραβείο ανώτερης γεύσης – Χρυσά αστέρια για τα ντόπια τυριά από το iTQi

Το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης & Ποιότητας Internation Taste & Quality Institute (iTQi) βράβευσε το Μαυροσκορδάτο κασέρι, το Κανναβότυπο και την αγαπημένη μας κλασική Φέτα ΠΟΠ

Νέα διάκριση για το Μαγνησιώτικο τυροκομείο “Καρακάνας”, το οποίο για άλλη μία χρονιά, τρίτη συνεχόμενη, βραβεύτηκε με Χρυσά Αστέρια από τους κορυφαίους σεφ και γευσιγνώστες, εκπρόσωπους των κορυφαίων παγκόσμιων chef clubs, του Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης & Ποιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, o συμπολίτης και μέτρ του είδους Παναγιώτης Καρακάνας, την Τρίτη 26 Ιουνίου παραβρέθηκε στο Divani Palace Acropolis και στην εκδήλωση – Απονομή των Βραβείων Ανώτερης Γεύσης & Ποιότητας του Internation Taste & Quality Institute (iTQi), κατά την διάρκεια της οποίας βραβεύτηκε και μάλιστα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με Χρυσά Αστέρια, αφενός για το Μαυροσκορδάτο κασέρι, το Κανναβότυρο αλλα και για την κλασική Φέτα ΠΟΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Απονομή στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε κατ’ εξαίρεση, αφού φέτος, όπως και κάθε χρόνο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, φέτος όμως η Ελλάδα αποτελεί την τιμώμενη χώρα από το διεθνές Ινστιτούτο (iTQi), το κύρος του οποίου αποτελεί σωστό αλφαβητάρι για τη διεθνή γαστρονομική αγορά.

Πέραν της κλασικής Φέτας ΠΟΠ του τυροκομείου Καρακάνα, η οποία έχει κερδίσει επάξια την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού αλλά και τεράστιας μερίδας των chef’s, αφού αυξάνονται και πληθύνονται πλέον τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Μαγνησιώτικης εταιρείας, εντύπωση προκάλεσε τόσο το Μαυροσκορδάτο κασέρι, όσο όμως και το καινοτόμο Κανναβότυρο, το οποίο καθημερινά κερδίζει φανατικούς οπαδούς.

Ο 40χρονος Παναγιώτης Καρακάνας, τυροκόµος τρίτης γενιάς, όχι µόνο επέκτεινε τη µονάδα, αλλά δηµιούργησε καινοτόµα προϊόντα βάζοντας τη δική του πινελιά. Όταν ανέλαβε τα ηνία, το 2005, εκσυγχρόνισε την εταιρεία µε µηχανολογικό εξοπλισµό και πήρε πιστοποίηση για τα προϊόντα (Αgrocert) και τις διαδικασίες ιχνηλάτησης και παραγωγής που ακολουθεί (ΙSO 22000). «Σε δοκιµαστικό στάδιο είναι και άλλα τυροκοµικά προϊόντα µε superfoods», µας ενηµερώνει ο κ. Καρακάνας, ο οποίος πειραµατίζεται συνεχώς στο εργαστήριο της τυροκοµικής µονάδας. Η οικογένεια έχει µακρά παράδοση στο κασέρι, ένα προϊόν µε οπαδούς τόσο εντός όσο και εκτός χώρας.

«Το µαύρο σκόρδο πρωτοεµφανίστηκε στην Ιαπωνία, στην Κορέα και την Ταϊλάνδη, ενώ τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στη ∆ύση και τις Ηνωµένες Πολιτείες. Η πρώτη ύλη προέρχεται από το χωριό Ριζόµυλος, όπου παραδοσιακά καλλιεργούν σκόρδο εδώ και πολλά χρόνια.

Στη διαδικασία παραγωγής χρησιµοποιούνται πλήρως αυτοµατοποιηµένοι θάλαµοι τελευταίας τεχνολογίας, που ελέγχονται από υψηλές θερµοκρασίες και υψηλές υγρασίες για κάποιες εβδοµάδες. ∆εν χρησιµοποιείται κανένα πρόσθετο στοιχείο ή συντηρητικό. Έπειτα έρχεται η ωρίµανσή του και το µαύρο σκόρδο είναι έτοιµο προς διάθεση. Ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, µε γλυκιά και ευχάριστα καπνιστή γεύση, χωρίς την έντονη οσµή του ωµού σκόρδου», εξηγεί ο ίδιος με υπερηφάνεια.

 

Ο παππούς του, νοµάς της περιοχής, άφησε βαριά κληρονοµιά στον γιο του Νικόλαο και στον εγγονό του Παναγιώτη να επεκτείνουν την τυροκοµική µονάδα που ιδρύθηκε το 1970 στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Ο Παναγιώτης, τεχνολόγος, έφτασε µέχρι τη Μεγάλη Βρετανία, από όπου πήρε master στην Τυροκοµία από το Πανεπιστήµιο του Ρέντινγκ, αλλά επέστρεψε στο Πήλιο για να συνεχίσει τη µακρά οικογενειακή παράδοση και να δώσει μια διαφορετική διάσταση αλλά και γεύση στους απαιτητικούς και όχι μόνον ουρανίσκους.

Η γκάµα των προϊόντων του τυροκοµείου συµπληρώνεται από µανούρι ΠΟΠ, γίδινο τυρί, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, µυζήθρα ξερή, µυζήθρα αλατισµένη, βούτυρο φρέσκο, γιαούρτι πρόβειο και γαλοτύρι. Το σύνολο των προϊόντων διατίθεται από τα δύο υποκαταστήµατα λιανικής του Τυροκοµείου Καρακάνας στον Βόλο, στις οδούς Πολυμέρη 15 και Γ. Δήμου 41Ε, καθώς και από µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ (Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Γαλαξίας, My Market, Ελληνικά Μάρκετ κ.ά.) στον Νοµό Μαγνησίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει