Χρ. Μπουκώρος: Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι

Επισημαίνει ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι λόγω της τεχνικής ανεπάρκειας του ηλεκτρονικού συστήματος του ΕΦΚΑ, αλλά και της ελλιπούς κατάρτισης από το TAXIS του εντύπου Ε3 που αφορά τους ελευθέρους επαγγελματίες, τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με ερωτήσεις που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας επισημαίνει ότι «οι τεχνικές βλάβες στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ έχουν ως αποτέλεσμα οι διαδικτυακές εφαρμογές και υπηρεσίες που αφορούν σύσσωμο τον αγροτικό κόσμο – ασφαλισμένους, συνταξιούχους, ανταποκριτές- να μην είναι διαθέσιμες. Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι να καθίσταται αδύνατη η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για τους αγρότες.

Ως εκ τούτου, οι έμποροι αγοράζουν τα σιτηρά και καταθέτουν τα χρήματα μέσω τραπέζης, χωρίς οι παραγωγοί να μπορούν να τα εισπράξουν. Επίσης, αρκετοί αγρότες αδυνατούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς απαιτείται η υποβολή της ασφαλιστικής ενημερότητας, για την ένταξή τους».

Επιπλέον, «με μεγάλη δυσκολία διενεργείται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιτίας του νέου εντύπου Ε3. Το συγκεκριμένο έντυπο πρέπει να συμπληρωθεί από τους επιχειρηματίες, προκειμένου να ενημερώσουν το σύστημα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, βάσει των οποίων θα χτιστεί το αφορολόγητό  τους.

Ωστόσο, το ίδιο το TAXIS δεν έχει προσαρμόσει σωστά το έντυπο Ε3 και η συμπλήρωσή του αποδεικνύεται κυριολεκτικά «σπαζοκεφαλιά». Τη ίδια στιγμή, ο ΕΦΚΑ καθυστερεί την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2017, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να αδυνατούν να δηλώσουν το συνολικό ποσό δαπανών».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας, ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να μεριμνήσει άμεσα για τις δυσλειτουργίες του συστήματος του ΕΦΚΑ και τα λάθη που υπάρχουν στο έντυπο Ε3του TAXIS, καθώς πρόκειται για ζητήματα που ταλαιπωρούν σύσσωμο τον επιχειρηματικό και αγροτικό κόσμο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει