Χρ. Τριαντόπουλος: Το μεταφορικό ισοδύναμο για καύσιμα απευθείας στους κατοίκους και των Β. Σποράδων

Στο πλαίσιο του πρόσφατου φορολογικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, το μεταφορικό ισοδύναμο των καυσίμων αλλάζει από τον Αύγουστο και ισχύει το νέο πιλοτικό καθεστώς, το οποίο προβλέπει την άμεση καταβολή του ισοδύναμου στους μόνιμους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των επιλέξιμων νησιών. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου, η καταβολή γινόταν μέσω των πρατηρίων καυσίμων.

«Η νέα μέθοδος προβλέπεται στο άρθρο 112 του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στις 29 Ιουλίου στη Βουλή και έχει ως σκοπό την αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στο σκέλος των καυσίμων με την άμεση καταβολή του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) κατευθείαν στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις των 34 επιλέξιμων νησιών, στα οποία ανήκουν και τα νησιά των Βόρειων Σποράδων. Ως εκ τούτου, η διαδικασία καταβολής θα είναι αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για τις μετακινήσεις», αναφέρει σχετικά ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Το προηγούμενο καθεστώς, με την έμμεση καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου των καυσίμων μέσω των πρατηρίων καυσίμων, κρίθηκε χρονοβόρο και αναποτελεσματικό. Ως εκ τούτου, αποδεσμεύονται οι πρατηριούχοι από τη διαδικασία, η οποία απλουστεύεται», επισημαίνει ο κ. Τριαντόπουλος, καταλήγοντας: «Το άρθρο 112 παρέχει, επίσης, νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης αναφορικά με την υλοποίηση του μέτρου και την επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής του και σε άλλα νησιά της χώρας μας. Θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και δη τον Υπουργό και τους αρμόδιους συναδέλφους Γενικούς Γραμματείς».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει