Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου: Τελικά ο Δήμαρχός μας δεν ξέρει να στήνει παιχνίδια…

“Η LafargeHolcim αποτελεί βασικό πελάτη αυτού του εργαστηρίου που κλήθηκε να την ελέγξει για λογαριασμό του Δήμου Βόλου…”

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ο Δήμαρχός μας προσπάθησε για άλλη μια φορά να απενοχοποιήσει την ΑΓΕΤ-Lafarge στήνοντας μία ωραία φιέστα, που όμως η επιστημονική αλήθεια ήρθε να τη χαλάσει. Σε ποιον ανατέθηκε η όλη διαδικασία; Σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο, την Envirometrics Ε.Π.Ε., που συνεργάζεται με τη Lafarge. Η LafargeHolcim αποτελεί βασικό πελάτη αυτού του εργαστηρίου που κλήθηκε να την ελέγξει για λογαριασμό του Δήμου Βόλου.

Το συγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο πληρώθηκε (άγνωστο από ποιον) για να κάνει μετρήσεις ρύπων στον αέρα και στο χώμα της πόλης του Βόλου και ήρθε να μας παρουσιάσει το πρωί της Τετάρτης 31-10-2018 ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το εργοστάσιο. Η ΑΓΕΤ πλέον, εκτός από την ηγεσία του σωματείου των εργαζομένων της και το Εργατικό Κέντρο Βόλου, έχει κι άλλον έναν σύμμαχο, την Δημοτική Αρχή Βόλου. Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως στην προηγούμενη ημερίδα η Δημοτική Αρχή είχε καλέσει να υπεραμυνθεί του σχεδιαζόμενου εργοστασίου SRF μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΓΕΤ-Lafarge, τον κ. Α. Ανδρεόπουλο.

Όμως οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο. Από την αρχή φάνηκε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αναλύσεων έχει κληθεί για να καθησυχάσει τους πολίτες και όχι για να κάνει ενδελεχή επιστημονική έρευνα. Ο κ. Σίσκος, εκ μέρους της, υποστήριξε ότι οι μετρήσεις που έγιναν για 6 μέρες δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία στους πολίτες του Βόλου για το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Με μετρήσεις 6 μόνο ημερών στο αέρα ήρθε να εξάγει συμπέρασμα. Αν είναι δυνατόν! Και όταν ερωτήθηκε από μέλος της Επιτροπής Πολιτών αν έγιναν μετρήσεις βαρέων μετάλλων στο έδαφος που θα έδειχναν εάν υπάρχει συσσώρευση ρύπων, ο επιστήμονας απάντησε ευθαρσώς πως δεν έγιναν.

Και το καλύτερο! Οι δύο θέσεις δειγματοληψίας, από τις οποίες η μία βρίσκεται στην πίσω μεριά του ναού Ζωοδόχου πηγής προς τη μεριά της πόλης μας και όχι προς τη μεριά της ΑΓΕΤ, υποδείχθηκαν από τον Δήμαρχό μας, όπως ανέφεραν οι δύο επιστήμονες. Να τους χαιρόμαστε. Και επιπλέον παραδέχθηκαν ότι τις ημέρες της δειγματοληψίας δεν γνώριζαν αν η ΑΓΕΤ έκαιγε πλαστικά στους κλιβάνους της. Τότε τι μέτρησαν;

Γίνεται αντιληπτό ότι οι επιστημονικές μέθοδοι δέχθηκαν καίριο πλήγμα και προσπάθεια μεθόδευσης, ώστε να αποδειχθεί η ΑΓΕΤ η καθαρότερη βιομηχανία στην Ελλάδα. Το παιχνίδι δεν στήθηκε καλά όμως, διότι τρία μέλη της επιστημονικής ομάδας της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου ήταν εκεί και έθεσαν καίρια ερωτήματα που τους χάλασαν την φιέστα.

Τελικά κύριε Δήμαρχε, δεν ξέρετε να ξέρετε να στήνετε ένα παιχνίδι… τουλάχιστον στο επίπεδο της επιστημονικής γνώσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει