Γ. Σούρλας: “Οι ήρωες του έπους 1940-41 ανέτρεψαν τα αρχικά σχέδια του Χίτλερ”

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στην παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος «80 χρόνια από την μάχη των Οχυρών» ο Γ. Σούρλας επεσήμανε:

«Οι Έλληνες κατέδειξαν πως είναι αντάξιοι των προγόνων τους, των οποίων βασικά γνωρίσματά ήταν η ελευθερία και η αξιοπρέπεια.

Δίδαξαν πως η ελευθερία δεν είναι υπόθεση ενός έθνους, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αντιστάθηκαν, πολέμησαν τους εισβολείς και δεν παραδόθηκαν όπως έκαναν οι ηγέτες άλλων χωρών.Με αυτές τις αρχές και πεποιθήσεις έδωσαν τον αγώνα και έγραψαν την εποποιία του 1940 -41.

Οι Έλληνες μαχητές ακύρωσαν τα αρχικά πολεμικά σχέδια του Μουσολίνι, που προέβλεπαν ότι με την εαρινή επιχείρηση «PRIMAVERA» στην Αλβανία σε λίγες ημέρες θα φθάσει στα Γιάννενα.Κράτησαν απόρθητο το Ύψωμα 731, το πιο αιματοβαμμένο στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακύρωσαν τα σχέδια του Χίτλερ στα «οχυρά της γραμμής Μεταξά» που προέβλεπαν ότι θα έφθαναν οι κατακτητές στην Θεσσαλονίκη σε λίγες ώρες μετά την επίθεση.

Τα δύο αυτά επιχειρησιακά σχέδια του Άξονα, που ήταν άμεσα συνδεδεμένα με την επιχείρηση «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ», καθυστέρησαν την εισβολή στην Σοβιετική Ένωση, που προέβλεπε την προέλαση και κατάληψη μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Καθυστέρηση που υπήρξε ολέθρια για τον Χίτλερ γιατί οι δυνάμεις του βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πρωτοφανή κακοκαιρία και εγκλωβίστηκαν από τον ρωσικό χειμώνα.

Έτσι, η σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων στο αλβανικό μέτωπο και στα «Οχυρά της γραμμής Μεταξά» ανέτρεψε το αρχικό πολεμικό σχέδιο του Χίτλερ και άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει