ΛΑΣ Θεσσαλίας: Η ΑΓΕΤ συνεχίζει την εγκληματική επιβάρυνση του Βόλου

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την συνέχιση της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στο Βόλο

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Κύριε Περιφερειάρχη,

Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο, συνεχίζει την εγκληματική επιβάρυνση της περιοχής του Βόλου και της Αγριάς, με τοξικά βαρέα μέταλλα και καρκινογόνες διοξίνες, αφού για την αύξηση των κερδών του επιχειρηματικού ομίλου της LAFARGE, συνεχίζει την καύση σκουπιδιών (SRF/RDF) και PET – KOK, αδιαφορώντας για την υγεία του λαού του Βόλου.

Η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής δικαιολογημένα μεγαλώνει. Με την πολιτική της και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξακολουθεί να αδειοδοτεί την καρκινογόνα καύση των λεγόμενων «εναλλακτικών» καυσίμων, ακολουθώντας την ίδια στρατηγική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, προσπαθώντας να «καθησυχάσει» τους κατοίκους του Βόλου, ότι δήθεν είναι στα πλαίσια της νομιμότητας και των περιβαλλοντικών ορίων που έχει θέσει η Ε.Ε. και η νομοθεσία της.

Την ανησυχία των κατοίκων του Βόλου εντείνει και η στάση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία συνεχίζει να έχει ενταγμένο στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, το μέτρο για αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ για ενεργειακή αξιοποίηση από τις βιομηχανικές μονάδες (ΠΕΣΔΑ 2016, σελ. 137).  Ταυτόχρονα προωθεί την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο ΧΥΤΑ Βόλου (αξίας 41 εκ. €) σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, όπου θα παράγεται το SRF/RDF με σκοπό να διοχετεύεται προς καύση, ενδεχομένως και στην ΑΓΕΤ.

Δεν εφησυχάζουμε, από τις δηλώσεις που κάνει κατά καιρούς η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, με αφορμή τις ελάχιστες μετρήσεις που έχουν γίνει, είτε αναφορικά με την ποιότητα των φορτίων σκουπιδιών – πλαστικών που ξεφορτώνονται στο λιμάνι της ΑΓΕΤ, είτε για τους ρύπους στο έδαφος και στον αέρα, επικαλούμενη τη «νομιμότητα», δηλαδή τους περιβαλλοντικούς όρους και τα αμφισβητούμενα επιστημονικά όρια που προβλέπονται στις περιβαλλοντικές μελέτες, που με τις ευλογίες των αστικών κυβερνήσεων αδειοδοτήθηκε η ΑΓΕΤ, για να μετατρέψει τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, σε θάλαμο τοξικών αερίων, ούτε φυσικά από τις μετρήσεις ιδιωτικής εταιρείας που έκανε για λογαριασμό του Δήμου Βόλου, η οποία σημειωτέον συνεργάζεται με την ΑΓΕΤ.

Ακόμη και όταν οι τιμές που προκύπτουν από τις μετρήσεις είναι μέσα στα αμφισβητούμενα όρια, που θέτει η Ε.Ε, αναφέρονται στην  αναλογία ανά κυβικό μέτρο απαερίων της καύσης. Αν αναλογιστούμε ότι καθημερινά από την ΑΓΕΤ εκλύονται εκατομμύρια κυβικά μέτρα απαερίων καθημερινά (από 12,5 έως 21 εκ. κυβικά μέτρα, ανάλογα με τους εν λειτουργία τσιμεντοκλιβάνους), σε επαφή με το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος της επιβάρυνσης, το γεγονός ότι ο Βόλος και η γύρω περιοχή στην κυριολεξία «πνίγονται» από τους τοξικούς – καρκινογόνους ρύπους και άλλους επικίνδυνους ρύπους (διοξίνες και φουράνια, πτητικός υδράργυρος, αρωματικοί κυκλικοί υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του θείου (SO2), οξείδια του αζώτου (NOΧ), ολικός οργανικός άνθρακας (TOC), καθώς και επικίνδυνα μικροσωματίδια).

Παρά την τραγική κατάσταση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας των κατοίκων του Βόλου. Αντίθετα βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια εφησυχασμού και αποπροσανατολισμού των κατοίκων, προβάλλοντας διάφορες μετρήσεις, όπως έκανε πρόσφατα η δημοτική αρχή Βόλου που «παρήγγειλε» μετρήσεις σε ιδιωτική εταιρεία που συνεργάζεται με την ΑΓΕΤ και που έγιναν κάτω από συνθήκες πλήρους αμφισβήτησης της όποιας αξιοπιστίας τους.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, ερωτούν τον κ. Περιφερειάρχη να μας απαντήσει:

  • Τι θα κάνει για να σταματήσει επιτέλους η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και ΠΕΤ – ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ;
  • Πότε θα τροποποιήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και θα απαλείψει κάθε σχεδιασμό για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση;
  • Τι πρωτοβουλίες θα αναπτύξει για να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά  RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ.
  • Τι μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θα πάρει στην ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς;
  • Αν σκοπεύει να καθιερώσει συνεχείς ελέγχους στην ΑΓΕΤ και σε όλες τις ρυπογόνες επιχειρήσεις και αν θα απαιτήσει να κάνει αντίστοιχα η κυβέρνηση τέτοιους ελέγχους  για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων;

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τους εργαζόμενους του Βόλου, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, να καταδικάσουν τη στάση και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Δημοτικής Αρχής Βόλου, που συνηγορούν με την κυβέρνηση για τα κέρδη της ΑΓΕΤ – Lafarge, για να έχει το μονοπώλιο της ΑΓΕΤ φθηνά καύσιμα, αδιαφορώντας για την υγεία του λαού. Να συνεχίσουν τον αγώνα τους, για το σταμάτημα της καρκινογόνας καύσης των σκουπιδιών, για να γίνει πράξη η βούληση του βολιώτικου λαού όπως αυτή εκφράστηκε με το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν τα σωματεία και οι φορείς της πόλης, τον περασμένο Μάιο.

4/11/2018
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας
1. Τσιαπλές Αναστάσιος
2. Λούμας Γεώργιος
3. Χαλάτσης Αστέριος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει