Η Ζέττα Μακρή στηρίζει τις μητέρες του ιδιωτικού τομέα για την αύξηση του αριθμού των θέσεων στους παιδικούς/βρεφικούς σταθμούς

Διαβάστε την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Για τον αριθμό των θέσεων, που προσφέρουν οι δομές των παιδικών και  βρεφονηπιακών σταθμών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής περιόδου 2020-2021», παρενέβη, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, διά της κοινοβουλευτικής οδού, με αναφορά της, προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από επιστολή των ενδιαφερομένων μητέρων. 

Ειδικότερα, οι δυνητικά ωφελούμενες μητέρες του συγκεκριμένου προγράμματος, οι οποίες εργάζονται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα (άνεργες και μη),  έχουν υποβάλει, από τις 22 Ιουλίου 2020 αίτησή τους για ένταξη στο ως άνω πρόγραμμα, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αναμένοντας τα αποτελέσματα. Όμως, η αγωνία, κυρίως, των μητέρων του ιδιωτικού τομέα ή εκείνων που είναι άνεργες, πηγάζει από το γεγονός ότι, στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του προγράμματος, αναφέρεται ότι: «ο αριθμός των θέσεων που προσφέρουν οι Δομές δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της δυναμικότητας για τις κατηγορίες δομών Α1,Α2,Β1,Β2, ενώ για τις κατηγορίες Β3,Γ και Δ το 100%….», καθώς δεν έχει προβλεφθεί η επέκταση του ποσοστού στο σύνολο της δυναμικότητας της αδείας της εκάστοτε δομής στο 110% συνυπολογισμένης της νόμιμης προσαύξησης του 10%. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη και εάν οι συγκεκριμένες μητέρες λάβουν voucher να μην μπορέσουν να το ενεργοποιήσουν εξαιτίας του τεθέντος ορίου του 70% και να κληθούν να αποδώσουν το αντίτιμο της φιλοξενίας των παιδιών τους στις δομές από το χαμηλό τους εισόδημα.

Η κ. Μακρή, ως πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας, έχοντας μία ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, και στην ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κατέθεσε την ως άνω αναφορά, ευελπιστώντας ότι θα θεραπευθεί το δεσμευτικό όριο του αριθμού των θέσεων για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών στους βρεφικούς / παιδικούς σταθμούς προκειμένου να λειτουργήσει, εύρυθμα, η κοινωνική και προνοιακή πολιτική της Κυβέρνησης, που έχει ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της, τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για να μη μείνει «κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει