ΛΑΣ Βόλου: «Κυβέρνηση, κεντρική και τοπική διοίκηση τσακίζουν το λαό και με τη φορολογία»

Διαβάστε την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Εξαιρετικές υπηρεσίες προσφέρει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η δημοτική αρχή Βόλου με τη συνήθη τακτική της, να συγκαλύπτει την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες και στην πόλη του Βόλου.

Έτσι, οι ισχνές μειώσεις σε κάποιες περιοχές του Δήμου Βόλου στα ανταποδοτικά τέλη και στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, παρουσιάζονται ως δήθεν «δίκαιες» ρυθμίσεις και συσκοτίζουν την αλήθεια. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη φορομπηχτική πολιτική της δημοτικής αρχής και την εφαρμογή, κατά γράμμα των μνημονιακών κατευθύνσεων της κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Η δημοτική αρχή Βόλου ξεχνά ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν απώλειες στους απολαβές τους που ξεπερνούν το 40%, ενώ η ανεργία στην κυριολεξία τσακίζει αγγίζοντας το ίδιο ποσοστό. Ξεχνά ακόμη τα δυσβάσταχτα χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, την αύξηση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης και τον ΕΝΦΙΑ για να πετύχει τα «ματωμένα» της πλεονάσματα. Π.χ. μια λαϊκή οικογένεια, για ένα σπίτι 100 τ.μ, με τους συντελεστές που έχει ψηφίσει η δημοτική αρχή, πληρώνει περίπου 150 – 200 € το χρόνο για ανταποδοτικά τέλη, φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και ΤΑΠ. Επιπλέον πληρώνει και άλλα περίπου 300 – 400 € για ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο οι δήμοι εισπράττουν, νομοθετημένα έσοδα το 11,3%, όπως επίσης και το 12% του ΦΠΑ και το 21,3% των Εσόδων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων. Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρεί η δημοτική αρχή Βόλου δεν έχει όρια. Κεντρική και τοπική διοίκηση «ρουφούν αίμα» το εργαζομένων επιβάλλοντας διπλή και τριπλή φορολογία.

Η δημοτική αρχή παράλληλα με το «μαστίγιο» των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων λογαριασμών, τη διακοπή νερού για οφειλές 70 €, πλασάρουν και το «καρότο» του διακανονισμού των 100 δόσεων με στόχο να πάρει και τα τελευταία ευρώ από τις τσέπες εργαζομένων, σε μια περίοδο που η πλειοψηφία τους στενάζει από τα ειδοποιητήρια της εφορίας. Δεν λένε κουβέντα για την υποχρηματοδότηση και τους μειωμένους ΚΑΠ, όπως και τη νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Διοίκησης από την κυβέρνηση, ύψους 19 δισ. ευρώ.

Η κοροϊδία της δημοτικής αρχής Βόλου αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι το συνολικό ποσό που έχει προϋπολογίσει να εισπραχτεί το 2018 με βάση τα τακτικά έσοδα του δήμου (ανταποδοτικά τέλη, φόρος ηλεκτροδοτούμενων, ΤΑΠ, τέλη κοινόχρηστων χώρων, πρόστιμα, κ.ά.) είναι ακριβώς το ίδιο, αν όχι οριακά μεγαλύτερο απ’ αυτό του 2017 και του 2016.

Ακολουθώντας την πολιτική της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), την ομόφωνη στάση των δημοτικών αρχόντων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να διεκδικήσει μείωση της φορολογίας των λαϊκών οικογενειών, ζητούν την απόδοση, την αποκέντρωση και τη διαχείριση φόρων από τους δήμους, για να μπορούν να εξυπηρετήσουν «αναπτυξιακά συμφέροντα», παίζοντας πιο άμεσο ρόλο στην αναδιανομή κεφαλαίων υπέρ των κερδών επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής Βόλου. Να διεκδικήσουν μαζί με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΛΟΥ και το ΚΚΕ μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:
Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών των δήμων. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τ.Δ και των οφειλόμενων σ’ αυτή. Να μειωθούν δραστικά οι δημοτικοί φόροι και τα ανταποδοτικά τέλη.
Ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι). Κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου.
Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη – λειτουργία στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν συστήματος στους βασικούς κοινωνικούς τομείς (υγείας-πρόνοιας, παιδείας) με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει