Μαραβέγιας στη Βουλή: Η Νέα Δημοκρατία βάζει τάξη στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που διακρίθηκε για τις αναρίθμητες κυβιστήσεις του, τις πολιτικές παλινωδίες και τα ψευδεπίγραφα νομοσχέδια που ψήφιζε, όπως και στην περίπτωση της προστασίας του περιβάλλοντος».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας, για μια μεταρρύθμιση -αυτή τη φορά στον χώρο του δομημένου περιβάλλοντος- που έρχεται να υλοποιήσει προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και να διευκολύνει την αξιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, πάντοτε όμως με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σταχυολογώντας μερικά από τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναφέρθηκε πρωτίστως στην ενεργοποίηση του μηχανισμού μεταφοράς συντελεστή δόμησης και την αύξηση του συντελεστή δόμησης στα φιλικά προς το περιβάλλον κτήρια, ως κίνητρο για την προώθηση -μεταξύ άλλων- και του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Ακόμη, αναφέρθηκε στη δημιουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, η οποία θα επιτρέπει την αποδοχή και προσφορά συντελεστή δόμησης με ένα κλικ, γρήγορα και απρόσωπα, χωρίς να αφήνεται περιθώριο αθέμιτων συναλλαγών, καθώς και στον προσδιορισμό των προϋποθέσεων για τη χωρομέτρηση των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή, επισημαίνοντας ότι η μεταφορά συντελεστή δόμησης δεν θα γίνεται πλέον άναρχα, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές και με ξεκάθαρους κανόνες.

Μια ακόμα παρέμβαση εκσυγχρονισμού, όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, αποτελούν και οι αλλαγές στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, με τις οποίες επιταχύνεται η έκδοση οικοδομικών αδειών, κάνοντας τις διαδικασίες πιο φιλικές για μηχανικούς και για ιδιοκτήτες.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εξασφάλιση χρηματοδότησης 200 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να εκπονηθούν επιτέλους όλα τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Με το εν λόγω σχέδιο, όπως είπε, ολόκληρη η χώρα θα έχει τοπικά πολεοδομικά σχέδια μέχρι το 2028 και ως το 2023 θα υπάρχουν τοπικά πολεοδομικά σχέδια για όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Ο βουλευτής υπογράμμισε, επίσης, τη θέσπιση καινοτόμων πολεοδομικών εργαλείων, όπως η απόσυρση παλαιών κτηρίων και η ειδική απαλλοτρίωση ορόφων, ενώ χαρακτήρισε καίρια παρέμβαση την απαλλαγή από την ομηρία των αιώνιων ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων πλήθους θιγόμενων ιδιοκτησιών σε όλη την Ελλάδα.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παροχή διευκολύνσεων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κτηρίων από ΑμΕΑ, όπως η δυνατότητα κατασκευής ειδικών ραμπών εκτός της ρυμοτομικής γραμμής, η προσθήκη ανελκυστήρων σε κτήρια όπου δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην αρχική οικοδομική άδεια, η μη προσμέτρηση ειδικών κατασκευών που εξυπηρετούν άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως πλατύσκαλα, ανελκυστήρες κ.λπ., στον συντελεστή δόμησης.

Αναφερόμενος στο χωροταξικό μέρος του παρόντος νομοσχεδίου, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι αποτελεί το πλέον αναπτυξιακό κομμάτι της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, διότι θέτει τις βάσεις απλοποίησης των χρήσεων γης, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας, όπως είπε, είναι το νομοθετικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης να γίνει απλό, διαφανές, λειτουργικό και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Κλείνοντας, εξήρε την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος για δοθεί παράταση ενός έτους στις οριστικές εγγραφές στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές εκείνες στις οποίες η κτηματογράφηση ξεκίνησε πριν το 2006.

«Σε σχέση με τη Θεσσαλία και ειδικότερα με τη Μαγνησία», υπογράμμισε ο κ. Μαραβέγιας, «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αναστέλλονται οι κυρώσεις για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες κηρύχθηκαν εντός του 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία. Αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο για ακόμα μια φορά πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο βάζει ψηλά τον πήχη της κοινωνικής ευθύνης, αλλά με τις πράξεις της καταφέρνει να ξεπερνά τις θετικές προσδοκίες όλων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει