Μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε Βόλο, Αλμυρό και Σκοπέλο από το ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά

Κώστας Στεργίου στην κεντρική ομιλία του Βόλου: “Αέρας κοπανιστός οι κυβερνητικές εξαγγελίες, οι υποσχέσεις, η δίκαιη ανάπτυξη, το τέλος των μνημονίων…”

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων της πόλης πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση της Γραμματείας Βόλου του ΠΑΜΕ στην πλατεία Πανεπιστημίου. Εργαζόμενοι από τους κλάδους του Μετάλλου, του Εμπορίου, από εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι έδωσαν το παρών στην «επιθεώρηση» των ταξικών δυνάμεων όπως σωστά χαρακτηρίστηκε η σημερινή μάχη. Εικόνα σε πλήρη αντίθεση με τη χρεοκοπία του εργοδοτικού συνδικαλισμού, των ορισμένων συνδικαλιστών και των σκόρπιων ομάδων του ΣΕΚ και της ΛΑΕ που ανέλαβαν να περισώσουν τα προσχήματα και να δημιουργήσουν ένα υποτυπώδες ακροατήριο στην πλειοψηφία του ΕΚΒ.

Στη μαζική, μαχητική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγιναν χαιρετισμοί από τη Μαρία Μαμούχα πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ν. Πηλίου εκ μέρους όλων των Αγροτικών Συλλόγων της Μαγνησίας, από τον Παναγιώτη Ηλιάδη πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονίας. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Κ. Στεργίου πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας». Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του νεκρού ραπτεργάτη στη μεγάλη απεργία του Ιούνη του 1936.

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και στη Σκόπελο με μαζική συμμετοχή αλλά και στον Αλμυρό.

Στην ομιλία του εκ μέρους της Γραμματείας Βόλου του ΠΑΜΕ, ο Κ. Στεργίου τόνισε τα εξής:

Εργάτες και εργάτριες, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Τιμάμε σήμερα τους εργάτες του Σικάγο της Πρωτομαγιάς του 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του ¨36 σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καβάλα και αλλού, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής του Μάη του ¨44, τα εκατομμύρια των αλύγιστων της ταξικής πάλης, που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, που έδωσαν την ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους.

Τιμάμε όλους τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τα θύματα των εργοδοτικών εγκλημάτων και της αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς.

Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από την φτώχια και τον θάνατο και έρχονται αντιμέτωποι με τους δουλεμπόρους, τα μέτρα καταστολής της Ε.Ε., την αδιαφορία των κυβερνήσεων, τον ρατσισμό που καλλιεργεί η Χρυσή Αυγή και άλλα αντιδραστικά κέντρα του συστήματος για να διαιρούν την εργατική τάξη.

Να δείξουμε για άλλη μια φορά την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες που έχουν έρθει και έρχονται τις τελευταίες μέρες στο Μόζα.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Η Πρωτομαγιά είναι για όλη την εργατική τάξη μέρα μνήμης αλλά κυρίως μέρα ευθύνης για το πως ο κάθε εργάτης και εργάτρια, θα πάρουν μέρος στην οργάνωση της ταξικής πάλης, για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, που είναι οι βασικές προϋποθέσεις, για να ικανοποιηθούν οι επείγουσες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, να ανοίξει ο δρόμος ώστε η παραγωγή όλου του πλούτου να είναι και εκείνοι που θα τον καρπώνονται. 

Ταυτόχρονα με τη σημερινή μας Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που γίνεται στο φόντο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές για την 4η αξιολόγηση και την <μεταμνημονιακή Ελλάδα>, δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητα μας, την απόφαση μας να υπερασπίσουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Δεν θα υποδεχτούμε με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνιά όπως και να τα ονομάσουν, τα νέα δεινά στην ζωή μας για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Γι αυτό λοιπόν λέμε: Καμία αναμονή, καμία ανοχή στα παζάρια των μονοπωλίων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και των άλλων κομμάτων που είναι σε εξέλιξη με Ε.Ε. – ΔΝΤ – ΕΚΤ.

Καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εξαγγελίες, τις υποσχέσεις, την δίκαιη ανάπτυξη, το τέλος των μνημονίων. Όλα αυτά είναι το μεγαλύτερο παραμύθι τους το μεγαλύτερο ψέμα, είναι αέρας κοπανιστός.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση και η εργοδοσία έχουν στα χέρια τους έναν τεράστιο πολυποίκιλο μηχανισμό για να υλοποιούν την πολιτική τους και να χειραγωγούν τους εργαζομένους.

Μεγάλο γρανάζι αυτού του μηχανισμού είναι ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός που είναι στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, μιας σειράς ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων μεταξύ αυτών και του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Η πλειοψηφία του ΕΚΒ το πάει όμως και ένα βήμα παραπέρα.

Δίνοντας για ακόμα μια φορά εξετάσεις στα αφεντικά της, στηρίζει την απόφαση της ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια. Έχετε διαβάσει τις ανακοινώσεις του ΕΚΒ, της ομοσπονδίας τσιμεντεργατών, του σωματείου της ΑΓΕΤ, του σωματείου τουρισμού – επισιτισμού που πρόεδρος του είναι ο πρόεδρος του ΕΚΒ.

Οι ανακοινώσεις αυτές αν δεν είχαν την υπογραφή τους θα έλεγες ότι είναι ανακοίνωση της ΑΓΕΤ. Έχουν γίνει το καλύτερο γραφείο τύπου της εργοδοσίας. Και μετά μας λένε γιατί τους λέμε εργοδοτικούς.

Ε! χωριό που φαίνεται, θέλει κολαούζο;

Επιτίθενται με άθλιο και χυδαίο τρόπο στα στελέχη του ΠΑΜΕ, σε προσωπικό μάλιστα επίπεδο γιατί δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με πολιτικά και συνδικαλιστικά επιχειρήματα στην κριτική που τους κάνουμε.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Δεν επιλέξαμε τυχαία το σύνθημα της Πρωτομαγιάς ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η πρωτομαγιά μας βρίσκει μπροστά σε εξελίξεις που αυξάνουν τους κινδύνους στην περιοχή μας και γενικότερα.

Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται μες στην φωτιά, από την Ουκρανία, την Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή, τη Συρία και Βόρεια Αφρική.

Η τούρκικη επιθετικότητα που αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας χτυπάει κόκκινο.

Ο ΝΑΤΟικός στόλος έχει αναπτυχθεί στις θάλασσες μας για να υποστηρίζει τις πολεμικές επιθέσεις και έχουμε πείρα τι σημαίνει ΝΑΤΟ, γιατί όπου κι αν πήγε έσπειρε θάνατο και φωτιά.

Έβαλε τους λαούς κάθε χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις.

Γι αυτό θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να συζητηθούν στους χώρους δουλειάς, τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, από ποιους γίνονται, ποιες αιτίες γενούν πολέμους και προσφυγιά που συνδέονται άμεσα και είναι ίδιες με τις αιτίες των προβλημάτων που βιώνει η εργατική τάξη σήμερα.

Είναι αυτές που τροφοδοτούν την όξυνση της αντεργατικής επίθεσης.

Όπως τα αντεργατικά μέτρα υλοποιούνται για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των λίγων έτσι και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι διεξάγονται με τον ίδιο ακριβώς παρονομαστή, για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο κάθε χώρας, τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τους δρόμους μεταφοράς τους.

Καθήκον των ταξικών συνδικάτων, είναι να ανεβάσουμε την συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, για να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτόν, ενάντια στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν, ενάντια σε αλυτρωτισμούς, είτε από την πλευρά της αστικής τάξης της Τουρκίας που αμφισβητεί τα σύνορα μας, που καθορίστηκαν από την συνθήκη της Λωζάννης, νησιών, χωρικών υδάτων, ΑΟΖ, είτε από την πλευρά της Ελλάδας που με δηλώσεις του ΠτΔ μιλά για αλύτρωτες πατρίδες.  

Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια και για την έξοδο της χώρας μας απ’ αυτό.

Να φύγουν οι Αμερικανονατοικές βάσεις, από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια.

Να επιστρέψουν άμεσα, όλες οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ο εξοπλισμός τους, που είναι σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε άλλες χώρες.

Να αποκρούσουμε τις φασιστικές, εθνικιστικές, σοβινιστικές, ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, τους φορείς τους, που αξιοποιεί η αστική τάξη και ο ιμπεριαλισμός, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, προκειμένου να υπερασπίζει το σύστημά της και τα συμφέροντα της.

Να απομονώνουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, την εγκληματική ναζιστική Χ.Α, που με το προσωπείο του ψευτοπατριωτισμού, χύνει το δηλητήριο του εθνικισμού, του ρατσισμού, με στόχο να χτυπήσει το εργατικό κίνημα. Είναι τσιράκια της πλουτοκρατίας και υπηρετούν με τον πιο βίαιο τρόπο τα συμφέροντά της.

Πάλη ενάντια σε κάθε προσπάθεια περιστολής των συνδικαλιστικών-λαϊκών ελευθεριών και στρατιωτικοποίησης της ζωής μας.

Να συμμετέχουμε μαζικά στην πανθεσσαλική πορεία ειρήνης της ΕΕΔΥΕ την Κυριακή 13 Μάη, στις 11 π.μ, που θα ξεκινήσει από την πλατεία ΑΤΑ.

Στο δρόμο λοιπόν της 1ης Μάη, με οδηγό την ιστορική πείρα της ταξικής πάλης, για την αποστολή που πρέπει να ολοκληρώσουμε ας δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας.

Προχωράμε μπροστά για μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά!   

Ζήτω η Εργατική πρωτομαγιά!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει