Ο αγώνας συνεχίζεται από το Βόλο μέχρι τις Βρυξέλλες!

Η Επιτροπή Αγώνα στην παγκόσμια συνάντηση για την καύση σκουπιδιών στο Ευρωκοινοβούλιο!

Στις 3 και 4 Απριλίου 2019 στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται στο Ευρωκοινοβούλιο μια κρίσιμη συνάντηση του παγκόσμιου κινήματος ενάντια στην καύση των αποβλήτων, με τη συμμετοχή και της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου.

Σε αυτήν τη συνάντηση θα συμμετέχουν κινήματα πολιτών από διάφορες χώρες, που αγωνίζονται κατά της καύσης των αποβλήτων κατόπιν πρόσκλησης της ευρωβουλευτή Marina Albiol και της Ενωμένης Αριστεράς. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων κινήματα από τη Βαλένθια, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, το Τολέδο, την Ανδαλουσία, το Μεξικό, τη Σλοβενία, την Ιταλία και τη Σερβία, που στις περιοχές τους αποτεφρώνονται ελαστικά, απορρίμματα και άλλα εξαιρετικά τοξικά απόβλητα.

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στη συνάντηση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής θα συζητηθεί η «Διακήρυξη Ponferrada κατά της αποτέφρωσης και υπέρ του Zero Waste», που έχει συνταχθεί και υπογραφεί από όλες τις προαναφερθείσες ομάδες. Αφού διαβαστεί η διακήρυξη, οι εκπρόσωποι των κινημάτων θα παρουσιάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιοχές τους. Εκεί θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί το πρόβλημα του Βόλου με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-LafargeHolcim.

Την Πέμπτη 4 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος εργασίας με θέματα που αφορούν στην αποτέφρωση αποβλήτων, το νομικό πλαίσιο και τις νέες εξελίξεις. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση των συμπερασμάτων και των προτάσεων για τη συνέχιση του παγκόσμιου συντονισμού του Κινήματος κατά της Αποτέφρωσης.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη Ponferrada κατά της αποτέφρωσης των αποβλήτων και υπέρ του ZeroWaste: «Η αποτέφρωση είναι μια απάτη, συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Απαιτούμε από τις αρχές να απαγορέψουν άμεσα την αποτέφρωση ή συναποτέφρωση και να προωθήσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων που βασίζονται στη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση. Η αποτέφρωση αποβλήτων παράγει τοξικές ουσίες όπως φουράνια, ανθεκτικούς οργανικούς ρύπους, βαρέα μέταλλα, φθαλικές ενώσεις, διοξίνες, αέρια θερμοκηπίου, οι οποίες απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα πηγαίνοντας σε φυτά, ζώα και ανθρώπους, προκαλώντας καρκίνους, ορμονικές διαταραχές, αναπνευστικά προβλήματα και άλλες ασθένειες.

Βασίζουμε τα αιτήματά μας στις διεθνείς επιστημονικές μελέτες, όπως για παράδειγμα: «Η θνησιμότητα από καρκίνο στις πόλεις με μονάδες αποτέφρωσης» και η πιο πρόσφατη του 2015 «Η θνησιμότητα από καρκίνο σε πόλεις κοντά σε εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου (Μελέτες από το Εθνικό Επιδημιολογικό Κέντρο του Ινστιτούτου Υγείας San Carlos). Αυτές οι μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο στις πόλεις που βρίσκονται σε ακτίνα 5 έως 65 χιλιομέτρων γύρω από εργοστάσια καύσης.

Η αποτέφρωση των αποβλήτων αποτελεί άμεση απειλή για τη γεωργία, ιδιαίτερα τη βιολογική γεωργία, καθώς οι μονάδες αποτέφρωσης αποβάλλουν πολλά επικίνδυνα συστατικά στον αέρα και από εκεί τα συστατικά αυτά συσσωρεύονται στο έδαφος και στο νερό με επιβλαβείς συνέπειες: μια γεωργία χαμηλής ποιότητας σημαίνει λιγότερους πόρους και θέσεις εργασίας.

Περιοχές με πολιτιστικό, τουριστικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον επίσης επηρεάζονται, καθώς οι επισκέπτες αποφεύγουν τους ρυπασμένους ή υποβαθμισμένους τόπους».

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου υπόσχεται να δώσει περισσότερα στοιχεία και να ενημερώσει τους πολίτες που ενδιαφέρονται για το μέλλον των παιδιών τους, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στις Βρυξέλλες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει