Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ: Αντιλαϊκός ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Διοίκηση του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Μαγνησίας, εκφράζει την αντίθεση της για τη ψήφιση ακόμα ενός αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού του 2021 που προβλέπει τις περικοπές στις δαπάνες Υγείας, στη μείωση των κονδυλίων του υπουργείου Εργασίας με την οποία πετσοκόβονται συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και στραγγαλίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία, στην αύξηση των έμμεσων φόρων που επιβαρύνουν το λαό.

Είναι καθαρό ότι πέρα από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων που τσάκισαν τη ζωή μας, που και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει με νέα θανατηφόρα νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας καταργούν δικαιώματα και βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων, των συγκεντρώσεων, της συνδικαλιστικής δράσης συνολικά στο εργατικό, συνταξιουχικό, λαϊκό κίνημα.

Η πανδημία όμως και το δεύτερο κύμα εξακολουθούν να «τρέχουν», το τίμημα παραμένει βαρύ, με πολλές δεκάδες νεκρούς καθημερινά. Εκατοντάδες είναι οι διασωληνωμένοι και χιλιάδες οι νοσηλευόμενοι. Ακόμα και σήμερα να ξεκινούσε ο εμβολιασμός, ακόμα και αν ο βαθμός αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι υψηλός, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες πριν υπάρξει ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό, χωρίς να αποκλείεται ενδιάμεσα ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, η μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα Υγείας «μιας νόσου», ειδικά στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, πάνω στην ήδη άσχημη κατάσταση από το πρώτο κύμα της πανδημίας, έχει προσθέσει νέες συσσωρευμένες και επιτακτικές ανάγκες για την αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ασθενειών, έχει «απογειώσει» ακόμα περισσότερο τις λίστες αναμονής για εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργεία.

Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι στον κρατικό προϋπολογισμό εν μέσω πανδημίας προβλέπεται, πέρα των άλλων, περικοπή 600 εκατομμυρίων για την υγεία, που είναι δικά μας χρήματα και έχουν επιβληθεί σε όλα τα λαϊκά στρώματα από την άγρια φορολογία.

Στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ τα ποσά που χρωστούν οι εφοπλιστές και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι φθάνουν τα 36 δισεκατομμύρια και είναι για χρόνια στα αζήτητα. Αν όμως ένας από εμάς δεν πληρώνει τις οφειλές του προς την εφορία θα του κατάσχουν τη σύνταξη.

Υπενθυμίζουμε πως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 προέβλεπε πως το ανώτατο πλαφόν δαπανών για το υπουργείο Υγείας ήταν 4,829 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 523 εκατ. για παρεμβάσεις σχετικά με τον COVID-19. Ο νέος προϋπολογισμός για το 2021 μειώνει το ανώτατο πλαφόν δαπανών στα 4,257 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 131 εκατ. προορίζονται για τη διαχείριση της πανδημίας.

Φτάνει πια να πληρώνουμε με τη ζωή μας τις αντιλαϊκές τους πολιτικές!

Η Διοίκηση του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ καλεί τους συνταξιούχους, εργαζόμενους να διεκδικήσουν και να παλέψουν για:

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με πλήρες ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι που ληστεύουν τα εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά, τους ο ΕΝΦΙΑ.

Αφορολόγητο για τους εργαζόμενους, ατομικό 20.000 ευρώ με αύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο με 45% στα κέρδη του.

Την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και τους 13ης και 14ης σύνταξης, που είναι χρήματα δεδουλευμένα, χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, των συνταξιούχων.

Μέτρα για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τους μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να σταματήσει το αίσχος τους απλήρωτης δουλειάς.

Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

Να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνονται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει