Συνάντηση Μαραβέγια με τον διευθυντή και εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Για τη λειτουργία των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) ΟΑΕΔ ενημερώθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνστατίνος Μαραβέγιας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, με τον διευθυντή κ. Άλκη Κουκουλή και εκπαιδευτικούς των σχολών. Ο κ. Μαραβέγιας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των ΕΠΑΣ συνοδευόμενος από τον τομεάρχη Παιδείας της ΔΕΕΠ Μαγνησίας κ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο.

Όπως τονίστηκε, την περασμένη χρονιά είχαν εγγραφεί στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου συνολικά 170 σπουδαστές, που παρακολούθησαν μαθήματα των 7 ειδικοτήτων σε 14 τμήματα. Συγκεκριμένα, λειτούργησαν τμήματα κομμωτικής, πληροφορικής, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, μηχανικών αυτοκινήτων, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και διοικητικών υπηρεσιών. Από τη φετινή χρονιά θα λειτουργήσει η ειδικότητα του τεχνίτη ναυπηγών, στη θέση της πληροφορικής που δεν είχε πολλές εγγραφές.

Ο διευθυντής των ΕΠΑΣ σημείωσε ότι οι σχολές λειτουργούν με το δυικό σύστημα, δηλαδή οι μαθητές δουλεύουν κάνοντας τη μαθητεία τους στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα από Δευτέρα έως Πέμπτη και το απόγευμα παρακολουθούν το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολών. Η αντιμισθία των 23,89 ευρώ (μικτά) που λαμβάνει ο μαθητευόμενος, επιμερίζεται στον εργοδότη (7,10 ευρώ) και τον ΟΑΕΔ (16,79 ευρώ), ενώ στις υπόλοιπες παροχές περιλαμβάνονται η δωρεάν διανομή βιβλίων και η επιδότηση της σίτισης – στέγασης των σπουδαστών με 200 ευρώ, πέραν της καθημερινής τους αποζημίωσης, όταν δεν είναι κάτοικοι Βόλου.

Σε ερώτηση του βουλευτή για το πόσο εύκολη είναι η εύρεση εργοδότη, ο κ. Κουκουλής επισήμανε ότι αυτό επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα, καθώς τόσο ο Δήμος όσο τα εργοστάσια Βάσης του δημόσιου τομέα επιδιώκουν να απασχολήσουν μαθητευόμενους, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, υπογράμμισε ότι λειτουργεί Γραφείο Διασύνδεσης με το Επιμελητήριο Μαγνησίας καθώς και Μητρώο Εργοδοτών.

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί η εξέλιξη στις σπουδές των μαθητών, σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ο βουλευτής απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που απασχολεί τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να υπάρξει διασύνδεση μετά από εξετάσεις με τα ΤΕΙ. Τέλος, ο κ. Μαραβέγιας πρότεινε να δημιουργηθεί γραφείο συμβουλευτικής μέσα στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ και δεσμεύτηκε ότι, σε κάθε περίπτωση, θα σταθεί αρωγός στο έργο του στελεχιακού δυναμικού, συμβάλλοντας στην ικανοποίηση των λειτουργικών αναγκών για την εύρυθμη λειτουργία των σχολών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει