ΒΟΛΟΣ: Εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ καταγγέλλουν απόκρυψη κρουσμάτων, εκβιασμούς και ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα

“Δεν ανεχόμαστε να παίζουν με την υγεία και τα δικαιώματά μας…”

Διαβάστε την ανακοίνωση του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Νέας Ιωνίας:

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε ολοένα και να αυξάνονται πανελλαδικά τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι και μετά την επιβολή του νέου lockdown. Βλέπουμε το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει με τις εικόνες από το Νοσοκομείο του Βόλου να κάνουν το γύρω της Ελλάδας. Εμείς οι εργαζόμενοι στα σουπερ μάρκετ είμαστε αντιμέτωποι με την έκρηξη κρουσμάτων μέσα στα καταστήματα, τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας, τα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Ζούμε με το φόβο μην νοσήσουμε και μεταφέρουμε τον ιό στα σπίτια μας, στα παιδιά μας, στους καταναλωτές που εξυπηρετούμε.

Η κατάσταση για εμάς τους εργαζομένους στα σουπερ μάρκετ είναι δραματική.

Τα ένα – δυο κρούσματα ανά κατάστημα τώρα έχουν γίνει 6, 5, 11, 20 και πάει λέγοντας. Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο μας επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι τα καταστήματα έχουν μετατραπεί σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού και οι εργαζόμενοι σε αυτά είμαστε πλήρως εκτεθειμένοι χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για την υγεία την δική μας, των οικογενειών μας άλλα και των καταναλωτών. Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Τα μόνα πρωτόκολλα που πιστά εφαρμόζει η εργοδοσία είναι τα πρωτόκολλα του κέρδους!

Το γνωστό τροπάριο ”ενεργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ”  σημαίνει ότι  δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα, ενημερωνόμαστε ότι γίνονται απολυμάνσεις  αλλά πάντα “νύχτα”, μετακινούμαστε από κατάστημα σε κατάστημα και από πόστο σε πόστο,  πολλοί από εμάς που ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέσα σε αυτές τις υγειονομικές βόμβες.

Η άλλη τακτική που ακολουθούν μεγάλες αλυσίδες του κλάδου είναι απόκρυψη κρουσμάτων εκβιαστικά συστήνουν στους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο.

Εκτεθειμένοι είμαστε απέναντι και στην εργοδοτική αυθαιρεσία που συνεχώς εντείνεται.

Δουλειά εξαντλητική με κλειστά ή ανοιχτά ρολά, ακόμα και τις Κυριακές, χωρίς ρεπό, με υπερωριακή απασχόληση κατά κύριο λόγο απλήρωτη, συνεχής αλλαγή βαρδιών και το κάδρο συμπληρώνεται με τις επιπλήξεις και τις αξιολογήσεις για να μην  ξεσυνηθίζουμε!

Σε κυβέρνηση και εργοδοσία τους λέμε ως εδώ. Δεν θυσιάζουμε την υγεία μας και τα δικαιώματα μας για τα κέρδη τους.

Απαιτούμε:
– Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος.  Τα αποτελέσματα των τεστ  covid  -19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
– Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών από εξειδικευμένο προσωπικό και όχι από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
– Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
– Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τ.μ
– Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
– Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
– Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
– Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
– Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών Υγείας. Άμεση δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

Με το σωματείο μας συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Σπάμε το φόβο και την απογοήτευση. Η υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας είναι αποκλειστικά στα δικά μας χέρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει