Ο Σουηδός πρωθυπουργός καταδίκασε το κουρδικό βίντεο εναντίον του Ερντογάν
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023, 17:22

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, καταδίκασε την Παρασκευή ένα βίντεο που ανάρτησε μια κουρδική οργάνωση που δείχνει ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κρέμεται από τα πόδια από ένα σκοινί στη Στοκχόλμη.

Η σκηνοθεσία μιας «δήθεν εκτέλεσης ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ξένου ηγέτη» είναι «εξαιρετικά σοβαρή», δήλωσε ο Κρίστερσον στο δίκτυο TV4.

Το βίντεο, που ανάρτησε στο Twitter η Επιτροπή της Ροζάβα (όπως αποκαλούνται τα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία), μια οργάνωση που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), δείχνει την εκτέλεση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι το 1945 και μετά το ομοίωμα του Ερντογάν κρεμασμένο από τα πόδια στην άκρη ενός σκοινιού μπροστά στο δημαρχείο της Στοκχόλμης. «Η Ιστορία έδειξε ότι αυτό το τέλος έχουν οι δικτάτορες» αναφέρει το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο.

Το βίντεο προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο την Πέμπτη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία. Ο πρέσβης της Σουηδίας στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία μπλοκάρει από τον Μάιο την ένταξη της Σουηδίας -όπως και της Φινλανδίας- στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την ότι φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη του ΡΚΚ και οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει με αυτό, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Η Σουηδία φιλοξενεί μια σημαντική κουρδική διασπορά.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός εκτίμησε πως η ενέργεια της οργάνωσης είχε σκοπό να «υπονομεύσει το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Σουηδία απέλασε ένα μέλος του ΡΚΚ στην Τουρκία. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να ζητεί την έκδοση και άλλων. Στο μεταξύ, Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για το συμβάν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως η έρευνα ξεκίνησε μετά την υποβολή νομικού αιτήματος από τον δικηγόρο του Ερντογάν.

«Ποινική καταγγελία κατατέθηκε στο γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα της Άγκυρας, απαιτώντας να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος των δραστών», έγραψε στο Twitter ο δικηγόρος του Ερντογάν, Χουσεΐν Αϊντίν. Απηχώντας τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που μετέδωσαν πλάνα του συμβάντος, ο Αϊντίν είπε πως εξυπακούεται πως έχει οργανωθεί από το PKK.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν πέρυσι τριμερή συμφωνία με σκοπό να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στα αιτήματά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Διπλωματική πηγή δήλωσε πως η Τουρκία εξέφρασε την αντίδρασή της στον Σουηδό πρέσβη, Στάφαν Χέρστρομ, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη. Η Στοκχόλμη επιβεβαίωσε ότι κλήθηκε ο Σουηδός πρέσβης.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, καταδίκασε την «αηδιαστική και αποτρόπαια» διαμαρτυρία και είπε πως οι σουηδικές αρχές έχουν την υποχρέωση να λάβουν συγκεκριμένα βήματα βάσει του νόμου και της συμφωνίας με την Τουρκία.

«Εκτός αν σταματήσουν οι δραστηριότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων, δεν είναι δυνατό η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ να προχωρήσει», έγραψε στο Twitter.

Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και από άλλους Τούρκους αξιωματούχους, με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ, να ακυρώνει την επίσκεψη την οποία επρόκειτο να πραγματοποιήσει ο Σουηδός ομόλογός του στην Τουρκία στις 17 Ιανουαρίου.

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει