«Πράσινο φως» από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για το «μπλόκο» στον ΚασιδιάρηΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023, 23:05

«Πράσινο φως» από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ώστε να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τα «θραύσματα» της Χρυσής Αυγής όπως το κόμμα Κασιδιάρη, εκείνο του Λαγού αλλά και το «μητρικό» του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας δεν αναφέρει καμία ένσταση αντισυνταγματικότητας του νόμου, όμως επισημαίνει σημεία πιθανών τροποποιήσεων στο κείμενο.

Απαντώντας σε ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για τις αρμοδιότητες που εκχωρούνται στον Άρειο Πάγο, σημειώνει πως «ο Άρειος Πάγος δεν καλείται να εκφέρει γενική άποψη για το αν ένα κόμμα λειτουργεί υπέρ του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά να εξετάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις και δράσεις προσώπων που έχουν καταδικαστεί».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Το κρίσιµο στοιχείο, εν προκειµένω, δεν είναι η προσωπική απαξία όσων έχουν διαπράξει τα ως άνω εγκλήµατα και έχουν καταδικασθεί για αυτά, αλλά το ότι πολιτικά κόµµατα καταρτίζουν διά των εν λόγω προσώπων ή περιλαµβάνουν στους συνδυασµούς τους πρόσωπα που καλούνται, εκλεγόµενα, ενώ έχουν καταδικασθεί για εγκλήµατα µε πολιτειακή απαξία, να συµπράξουν στη λειτουργία του πολιτεύµατος.

Εποµένως, η καταδίκη τους για αδικήµατα µε πολιτειακή απαξία, και στις ως άνω ποινές, θεµελιώνει ενδεχόµενη κρίση του Δικαστηρίου περί εναντίωσης πολιτικού κόµµατος στην ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος. Στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε και να επιβεβαιωθεί ο κατάλογος των εν λόγω εγκληµάτων ως εγκληµάτων ενεχόντων πολιτειακή απαξία».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023, 01:38Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει