Τηρεί η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της;

ΑΡΘΡΟ του Σπύρου Γκουτζάνη

Αν πιστέψουμε τους αρμόδιους περί την επικοινωνιακή πολιτική, η κυβέρνηση στους τέσσερις μήνες του βίου της πέτυχε τους βασικούς της στόχους.

Α) Με την επαναδιαπραγμάτευση πέτυχε να αλλάξει το μίγμα οικονομικής πολιτικής -αυτό που αντί να θεραπεύσει τον άρρωστο του δίνει τη χαριστική βολή- και έβαλε τέλος στο σπιράλ θανάτου της ελληνικής οικονομίας:
– Δεν υπάρχουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

– Δεν προβλέπονται απολύσεις στον δημόσιο τομέα αφού σύμφωνα με τις προεκλογικές δηλώσεις των υπευθύνων θα προκαλούσε επιπλέον ύφεση. -Αντίθετα σύμφωνα με την προεκλογική δέσμευση αποκαθίστανται οι αδικίες στους πιο χαμηλόμισθους.

– Οι συλλογικές συμβάσεις παραμένουν και αποφασίζονται από διαπραγματεύσεις των κοινωνικών φορέων.
– Δεν θίγονται τα ειδικά επιδόματα αφού η τρόικα δέχτηκε τα ισοδύναμα που πρότειναν οι διαπραγματευτές.
– Ρυθμίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών ώστε να μην ξεπερνούν το 25% των εισοδημάτων.

-Γενικά το μίγμα των μέτρων αποκαθιστά τις αδικίες και επιτέλους για πρώτη φορά δεν πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι αλλά οι έχοντες και κατέχοντες που σε σημαντικό βαθμό ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας.

Β) Επίσης, βασικό είναι ότι εξασφάλισε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη όπως είχε δεσμευτεί χωρίς προϋποθέσεις και όρους από την πλευρά των δανειστών (του είδους «ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρετε» ή θα μείνετε στην ευρωζώνη αν απολύσετε 150.000 υπαλλήλους ή αν μειώσετε τις αγροτικές συντάξεις των 360 ευρώ).

– Τα χρήματα της δόσης εκταμιεύτηκαν εξ ολοκλήρου και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
– Παράλληλα έχουν διασφαλιστεί και οι άλλες δύο δόσεις των 12 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου.
– Επιπλέον έχουν απελευθερωθεί τα χρήματα από το ΕΣΠΑ.
– Απόρροια όλων αυτών είναι ότι έχει ήδη ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, το κλίμα διεθνώς άλλαξε και είναι θέμα ολίγων εβδομάδων μέχρι να έλθουν οι πρώτες ξένες μεγάλες επενδύσεις.

Γενικότερα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η οικονομία θα έχει αρχίσει να απογειώνεται αφού όλα αυτά θα παραγάγουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Τι, δεν είναι έτσι; Τότε πώς είναι; Δεν άλλαξε το μίγμα οικονομικής πολιτικής; Γιατί; Δεν έγινε διαπραγμάτευση ή δεν απέδωσε; Οι εταίροι και δανειστές αντί να γίνουν πιο διαλλακτικοί αύξησαν τις απαιτήσεις τους και η κυβέρνηση υποχώρησε; Μέχρι την παρούσα στιγμή η κυβέρνηση των τριών κομμάτων έπεσε έξω στις δεσμεύσεις και στις προβλέψεις της; Δεν είναι μακροπρόθεσμα βέβαιη η παραμονή της χώρας στο ευρώ γιατί εξαρτάται από σειρά σκληρών όρων που είναι δύσκολο να τηρήσει η χώρα και από τις διεθνείς εξελίξεις που είναι ακόμη άδηλες;

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει το αφήγημά της το οποίο κατάντησε παραμύθι με τον ίδιο δράκο: «καταπιείτε τα όλα γιατί αλλιώς θα καταστραφείτε». Ας μιλήσει επιτέλους καθαρά στην ελληνική κοινωνία, ας περιγράψει τι έγινε, σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα και ας οικοδομήσει ένα νέο αφήγημα που να μη βασίζεται σε ψέματα, μισές αλήθειες και απόκρυψη στοιχείων. Διαφορετικά, αν επιμείνει στο ίδιο παραμύθι της επίτευξης των στόχων της, επιβεβαιώνει ότι εμφορείται από τη βασική αρχή της προπαγάνδας: όσο πιο τερατώδες είναι το ψέμα τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να γίνει πιστευτό.

Πηγή – ProtoThema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει