Μεϊκόπουλος στη Βουλή για τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών: Υιοθετούμε δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική, με ολοένα δικαιότερες επιλογές

“Ανακτούμε σιγά – σιγά, βήμα το βήμα, μέρος της δημοσιονομικής μας κυριαρχίαςανακτούμε σιγά – σιγά, βήμα το βήμα, μέρος της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας…”

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Επιτέλους βρισκόμαστε στη θέση να ανακτούμε σιγά – σιγά, βήμα το βήμα, μέρος της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας», δήλωσε στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στις 15 Νοεμβρίου 2018, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής είχε θέμα την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου, το οποίο έρχεται σε συνέχεια της τροπολογίας που κατατέθηκε και ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες για την επιστροφή των αναδρομικών στα λεγόμενα «ειδικά» μισθολόγια, αποτελεί τη νούμερο δύο (2) δέσμευση του Πρωθυπουργού που ανακοινώθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει πρόβλεψη μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς, νέους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι από 01/01/2019 το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης που καταβάλουν οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι (άνω πενταετίας), μειώνεται έναντι του αρχικώς προβλεφθέντος ποσοστού 20%, σε ποσοστό 13,33%. Στο ίδιο ποσοστό του 13,33% ανέρχεται το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης των ασφαλισμένων νέων (πενταετίας) επιστημόνων γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών (πρώην ΕΤΑΑ). Ακόμη προβλέπεται, ότι για τους αυτοαπασχολούμενους νέους επιστήμονες μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού (64,5 ευρώ μηνιαίως), ανεξαρτήτως εισοδήματος, δίνοντας ωστόσο ο νόμος τη δυνατότητα σε όσους έχουν την οικονομική ευχέρεια, αν το επιθυμούν, να καταβάλουν επιπλέον εισφορές για μεγαλύτερες παροχές. Όσον αφορά την ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών με εισοδήματα πάνω από 4.922 ευρώ, από 01/01/2019 αυτή μειώνεται κατά 33,3%, ήτοι από 18% στο 12%, με ταυτόχρονη θέσπιση ελάχιστης μηνιαίας εισφοράς για εισοδήματα από 4.922 έως 7.400 ευρώ στα 74 ευρώ.

Όπως τόνισε ο Βουλευτής στην ομιλία του, «πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη της καθαρής εξόδου της χώρας από τα δημοσιονομικά προγράμματα και το κυριότερο είναι ότι διαφαίνεται ότι πλέον υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια να ασκούμε, να υιοθετούμε τη δική μας δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική, με ολοένα δικαιότερες και πιο κοινωνικές, πιο φιλολαϊκές επιλογές».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει