Ξεκάθαρο μήνυμα Κολυνδρίνη υπέρ της προάσπισης της δημόσιας Υγείας μέσα από τη συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά την καύσης σκουπιδιών

Επιστολή της Επιτροπής και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Διαβάστε την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου μετά τη συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη και εν συνεχεία την επιστολή προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

“Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη είχαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ προκειμένου να της καταθέσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για τα βαρέα μέταλλα και μια σειρά αιτημάτων και ερωτημάτων γύρω από τη λειτουργία της ΑΓΕΤ.

Τα μέλη της Επιτροπής επέμειναν στην ανάγκη να διερευνηθεί περισσότερο με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας η εύρεση βαρέων μετάλλων στην πόλη του Βόλου, αλλά και η προέλευσή τους. Και ζήτησαν -μεταξύ άλλων- να δημιουργηθεί δίκτυο μετρητών για ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις αέριων ρύπων της πόλης, που είναι ήδη επιβαρυμένη από διάφορες πηγές.

Στόχος της Επιτροπής είναι να πιεστεί η Περιφέρεια να δημιουργήσει ένα σύστημα καταγραφής ρύπων, που να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την προέλευση και την ποιότητα των ρύπων. Και παράλληλα να ερευνήσει το πολύ κρίσιμο ζήτημα της επιβάρυνσης με βαρέα μέταλλα, ώστε να αποκαλυφθεί επιτέλους αν και πόσο επικίνδυνη είναι ήδη η λειτουργία μεγάλων βιομηχανιών στον ιστό της πόλης.

Η Περιφέρεια οφείλει να πρωτοστατήσει σε όλες τις ενέργειες που θα θωρακίσουν την πόλη από τη ρύπανση και θα προστατέψουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Από τη μεριά της Περιφέρειας η αντιπεριφερειάρχης μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεσα μελέτη της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής και επέκταση του δικτύου μετρητών της ατμόσφαιρας του Βόλου.

Σχετικά με το εργοστάσιο παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου υπήρξε η σαφής δέσμευση ότι καμία μελέτη που θα περιλαμβάνει την παραγωγή SRF ή RDF δεν θα εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο”.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Προς:
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Υπόψιν κας Αντιπεριφερειάρχη
Κολυνδρίνη Δ.

Κοινοποίηση προς:
Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό
Συνήγορο του Πολίτη

Βόλος, 07/11/2018

Θέμα: Αποτελέσματα έρευνας της Επιτροπής Αγώνα για βαρέα μέταλλα. Άλλα θέματα σχετικά με την καύση στερεών απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών το διάστημα στις 2 Αυγούστου 2018 διεξήγαγε έρευνα για τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στην περιοχή της Γορίτσας και της Νέας Δημητριάδας, τα αποτελέσματα της οποίας σας επισυνάπτουμε. Κρίνουμε ως άκρως ανησυχητικές τις συγκεντρώσεις σε αρσενικό (As), Χρώμιο (Cr), Κάδμιο (Cd), Αντιμόνιο (Sb) και Θάλιο (TI) οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα μετά από τη σοβαρότητα που κατά τη γνώμη μας επιδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι:
⦁ Να συσταθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιστημονική ομάδα για τη διενέργεια μετρήσεων σε βάθος χρόνου και σε έκταση τέτοια που να μπορεί να αποδείξει την πραγματική διάσταση του προβλήματος της ρύπανσης από βαρέα μέταλλα στην πόλη του Βόλου.
⦁ Να δημιουργηθεί δίκτυο μετρητών για ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις αέριων ρύπων της πόλης, που είναι ήδη επιβαρυμένη από διάφορες πηγές.
⦁ Να υλοποιηθεί η υπόσχεση που δόθηκε σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο για μελέτη της αέριας ρύπανσης της πόλης και να χρηματοδοτηθεί η έρευνα από την Περιφέρεια. Επίσης θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία τεχνικού συμβούλου της Επιτροπής Αγώνα πολιτών στις μετρήσεις αυτές.
⦁ Να μας απαντήσετε – βάσει προηγούμενου εγγράφου που μας διαθέσατε για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην ΑΓΕΤ από το 2000 ως σήμερα – αν αυτά έχουν εξοφληθεί και αν οι αιτίες επιβολής τους που συνιστούσαν παράβαση υφίστανται ακόμη ή η εταιρεία έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Περιφέρειας.

Επίσης, σε συνέχεια παλιότερης συνάντησής μας κατά την οποία σας εκθέσαμε εκτενώς τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών αναφορικά με το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με την καύση των στερεών αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής μας, υποβάλλουμε και εγγράφως μια σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών και παρακαλούμε να έχουμε την απάντησή σας ως ο καθ΄ύλην αρμόδιος φορέας αδειοδότησης και ελέγχου της εν λόγω βιομηχανίας:
1) Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στην οποία δεν προσκλήθηκαν οι πολίτες, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου από φορείς της περιοχής. Αναφορικά με το θέμα αυτό θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν συγκροτήθηκε η επιτροπή, ποια είναι τα μέλη της και οι αρμοδιότητες καθώς και τη δράση της σχετικά με τον έλεγχο της βιομηχανίας.
2) Ο εκπρόσωπος των τσιμεντοβιομηχάνων ανέφερε στη Βουλή – και μαζί του συμφώνησε και ο κος Φάμελλος – ότι η ΑΓΕΤ χρησιμοποιεί ειδικούς καταλύτες που δεσμεύουν το χλώριο κατά την καύση με αποτέλεσμα να μην σχηματίζονται διοξίνες οι οποίες αποτελούν ίσως τον πλέον επικίνδυνο ρύπο. Παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε ως αρμόδιος φορέας ελέγχου την εν λόγω τεχνολογική εφαρμογή καθώς και να μας ενημερώσετε για τη νομοθετική πρόβλεψη, τις συνθήκες εφαρμογής και τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της θυγατρικής Lafarge-Holcim, η δημιουργούμενη τέφρα από την καύση αποβλήτων εισέρχεται στο παραγόμενο τσιμέντο. Το ίδιο επιβεβαίωσε ο διευθυντής του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, Νίκος Μπόζος, λέγοντας ότι “το υπόλειμμα της καύσης μπαίνει στο κλίνκερ από το οποίο παράγεται το τσιμέντο” (http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/volos/aget-keme-nomima-rdf-ke-den-molynete-atmosfera/). Στο θέμα αυτό, που κατά τη δική μας εκτίμηση είναι σημαντικό, θέλουμε εκτενέστερη ενημέρωση καθόσον αφορά ένα βιομηχανικό προϊόν που ενδέχεται με την προσθήκη της τέφρας να καθίσταται επικίνδυνο κατά τη χρήση του για την υγεία και το περιβάλλον. Τα ερωτήματά μας στο σημείο αυτό έχουν ως εξής:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει