Απάντηση Σαχαρίδη στον Γ. Κουμιώτη: “Σίγουρα αυτό που αναπνέετε έχει και σκουριά από το σκράπ…”

ΗΧΗΤΙΚΟ: “Είμαστε γύρω στο 200% πάνω από το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γύρω στο 20% πάνω από το όριο που έχει θεσπίσει η ελληνική κοινωνία…”

Στο Radio Marconi 96,1 F.M. και στην εκπομπή του Γιώργου Κουμιώτη, μίλησε το πρωινό της Τρίτης ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Κ.Δ. Σαχαρίδης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκ των επιστημονικών υπεύθυνων της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου GreenYourAir, η οποία διεξάγει έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο κ. Σαχαρίδης απαντώντας σε πλήθος ερωτημάτων, τις απαντήσεις στα οποία καλό είναι να ακούσουν όλοι στο ηχητικό που ακολουθεί, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: “Το μέγεθος του προβλήματος, αν θέλουμε να δώσουμε δύο – τρία νούμερα, είναι ότι είμαστε γύρω στο 200% πάνω από το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γύρω στα 20% πάνω από το όριο που έχει θεσπίσει η ελληνική νομοθεσία, μία στις δύο μέρες είμαστε πάνω από τα όρια, αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα”.

Ερωτηθείς πάντως από τον δημοσιογράφο, μεταξύ όλων των άλλων πηγών και για το σκραπ, ο κ. Σαχαρίδης απάντησε ως εξής: “Η αλήθεια είναι ότι το σκράπ είναι μια σημαντική πηγή ρύπανσης, είναι το μόνο σίγουρο, θα δούμε ποιο είναι το ποσοστό συμμετοχής του, αλλά μην κάνουμε το λάθος να νομίζουμε ότι επηρεάζει μόνο την περιοχή των Παλαιών. Η ρύπανση έρχεται από πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά.. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό, μία ρύπανση στο λιμάνι, επηρεάζει όλη την πόλη.

Τέλος, στη διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι εάν ρωτούσε τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επίσης επιστημονικό υπεύθυνο της ερευνητικής ομάδας, αν πρέπει να περπατάει, όπως κάνει καθημερινά, εισπνέοντας με ανοιχτούς πνεύμονες σκουριά, θα λάμβανε την σχετική απάντηση, ο κ. Σαχαρίδης είπε: “Eγώ μπορώ να σας πω ότι σίγουρα αυτό που αναπνέετε έχει και σκουριά από το σκραπ…”!

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη στο Radio Marconi 96,1 F.M.:

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει